“Trecerea la ora de iarnă în România: consecințe și controverse”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Dormim mai mult! Un ceas în plus, cu ora de iarnă – Redeșteptarea

Schimbarea orei poate influența în mod semnificativ bioritmul nostru și poate fi asociată cu diverse tulburări de somn și schimbări de dispoziție. În timp ce unii oameni nu resimt într-un mod evident aceste efecte, alții pot avea dificultăți în a-și ajusta rutina zilnică după astfel de schimbări.

Conform specialiștilor, trecerea la ora de iarnă ne poate face să ne trezim mai devreme efectiv, deoarece în mod normal am putea dormi încă o oră înainte ca ceasul să fie măritul cu o oră. Ar putea fi dificil pentru organism să se obișnuiască cu această schimbare și posibil să resimțim o anumită oboseală în perioada de ajustare.

Mai mult decât atât, faptul că avem mai puține ore de lumină naturală în timpul zilei și mai multe ore întuneric în timpul serii poate afecta nivelul de energie și starea de spirit. Astenia de toamnă este un fenomen cunoscut și, în general, este caracterizată prin schimbări de dispoziție, oboseală și scăderea în nivelul de energie.

Pe de altă parte, există și opinii puternice în favoarea trecerii la ora de iarnă. Mulți oameni afirmă că preferă întunericul în diminețile de iarnă, deoarece acesta facilitează trezirea și pregătirea pentru o nouă zi. În acest fel, ne putem odihni și ne putem recupera mai bine decât în lumina diminetii.

Indiferent de părerea noastra personală, schimbarea orei nu poate fi evitată. Este important ca fiecare dintre noi să facem o tranzitie lină și să ne ajustăm în funcție de propriile nevoi și programul nostru zilnic. În zilele care urmează, tutti vom dormi cu o oră în plus, așa că profitați de șansa de a obține un somn bun și de a vă relaxa.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

Lugojenii, dar și restul românilor, vor dormi mai mult peste câteva zile, pentru că în ultimul sfârşit de săptămână din această lună vom trece la ora de iarnă.

Astfel, în noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile se vor da înapoi în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Practic, se revine la ora normală, pentru că în primăvară, ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie a coincis cu trecerea la ora de vară. În România, sistemul orei de vară și a celei de iarnă a fost introdus pentru prima dată în 1932, iar până în 1939 ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie ora 0 şi prima duminică din octombrie, ora 1.

Începând cu anul 1940 și până în noiembrie 1942, ora de iarnă a intrat în vigoare din data de 2 noiembrie ora 3.

Din 1943, această practică a fost suspendată, fiind reintrodusă în România începând cu 1979. Din 1997, ora de iarnă începe în România în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările Europei.

Specialiștii spun că schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni factori cum sunt, irascibilitatea, tulburările de somn, creșterea nivelului de stres datorită perturbării rutinei zilnice care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător, dar și instalarea asteniei de toamnă.



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Prima ediție a competiției Cupa Marian Drăgulescu

Astăzi are loc prima ediție a competiției Cupa Marian Drăgulescu, un eveniment deosebit pentru gimnastica din România. Academiile de...

Read More...

Sunetul motivării: Cum muzica poate transforma antrenamentele tale

Sunetul motivării: Cum muzica poate transforma antrenamentele tale Introducere Motivația joacă un rol crucial în succesul oricărui program de antrenament. Atât...

Read More...

Narnia: O lume de magie și aventură

Narnia: O lume de magie și aventură este o serie de cărți scrise de celebrul autor britanic C.S. Lewis,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro