Izvorul Tămăduirii: O Sărbătoare cu Rădăcini Profunde

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Tânăr internat la Chirurgie Târgovişte s-a aruncat pe geamul salonului, în prezența familiei – incomod-media.ro

Sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii” a fost sărbătorită în mod tradițional la Sfânta Mănăstire Nucet, unde mii de credincioși au venit pentru a lua parte la slujbele religioase și pentru a se binecuvânta cu apa sfințită de la Fântâna de Leac din apropiere. Cu toate acestea, în acest an s-a observat că numărul de participanți a fost mai mic decât în anii precedenți.

Evenimentul de la Nucet a fost dublu, deoarece a coincis cu sărbătorirea zilei comunei. Autoritățile locale au organizat un târg tradițional în inima comunei, unde comercianți și meșteri din toată țara au expus produsele lor. De asemenea, pe scena special amenajată au avut loc spectacole de folclor și muzică ușoară pentru a încânta publicul prezent.

IPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, a condus slujba religioasă la mănăstire, alături de un sobor de preoți. În procesiunea ulterioară către fântâna de leac din pădure, credincioșii s-au așezat liniștiți pentru a umple sticlele cu apa sfințită, care conform tradiției trebuie băută în fiecare dimineață pentru a alunga bolile și răul.

După slujba religioasă, înalții oaspeți au participat la o agapă creștinească organizată în odăile mănăstirii, în timp ce mulțimea de credincioși a continuat să se bucure de evenimentul din curtea școlii. Înainte de începerea spectacolului, primarul comunei Nucet și președintele Consiliului Județean Dâmbovița au transmis mesaje de felicitare și urări de viață bună.

Un moment emoționant al sărbătorii a fost oprirea oaspeților la mormântul deputatului Ion Stan, un important lider social-democrat din Dâmbovița și România, care a fost unul dintre ctitorii Mănăstirii Nucet. Rugăciuni au fost rostite și un moment de reculegere a fost păstrat în memoria acestui patriot al țării.

Astfel, sărbătoarea “Izvorul Tămăduirii” de la Nucet a fost un prilej de spiritualitate, tradiție și comemorare a unor personalități importante din istoria locală, aducând împreună credincioși, autorități locale și iubitori de cultură și tradiție.

Sursa: incomod-media.ro

Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” își are rădăcinile într-o minune săvârșită cu peste 1.500 de ani în urmă. În acele vremuri de frământări, în Bizanț, aproape de Constantinopole, actualul Istanbul, un orb adus aici de împăratul Leon, înainte de a fi întronat, și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa rece de la un izvor din apropiere. Leon a venit aici îndemnat de glasul ceresc al Maicii Domnului. Drept mulțumire pentru minunile înfăptuite, împăratul a construit aici o biserică. De atunci încoace, la o săptămână după Învierea Domnului, credincioșii creștin-ortodocși sărbătoresc cu pioșenie și încredere „Izvorului Tămăduirii”, zi când merg în număr mare pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a lua Aghiazma Mică, apa binefăcătoarea, care, conform tradiției, te ferește de boală și de răutățile lumii.

La Sfânta Mănăstire Nucet, care poartă și hramul „Izvorul Tămăduirii”, în fiecare an, vin mii de credincioși pentru a fi binecuvântați de Maica Domnului și pentru a pleca acasă cu apa sfințită de la Fântâna de Leac aflată în pădurea din imediata apropiere a lăcașului de închinăciune. Și astăzi a fost puzderie de lume, dar parcă mai puținei ca altădată. În curtea mănăstirii, nu a mai fost așa de multă înghesuială, nici pe aleea din pădure, spre fântână, unde, de obicei, se așezau oamenii pentru a lua mai iute aghiazmă, după ce ÎPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, săvârșea slujba de sfințire a apei.

Tot astăzi, la Nucet, se sărbătorește și ziua comunei, prilej cu care autoritățile locale au organizat în inima comunei un târg tradițional, la care vin, de la an la an, tot mai mulți comercianți și meșteri din întreaga țară, iar pe scena special amenajată au evoluat soliști și grupuri îndrăgite ale folclorului și muzicii ușoare românești.

Nu s-a dat drumul la petrecere până, ce la biserica mănăstirii, IPS Nifon nu a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți. Alături de primarul Luisa Bărboiu și de cele câteva sute de credincioși care au gustat cu sufletul și cu ochii momentul religios profund, s-au mai aflat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia, parlamentarii Titus Corlățean și Radu Popa, rectorul Universității Valahia din Târgoviște – Ioan Corneliu Sălișteanu, inspectorul școlar general – Adriana Tudose, primari și alți reprezentanți ai administrației publice locale și județene.

După consumarea slujbei religioase, s-a pornit în procesiune spre fântâna de leac din pădure unde, după sfințirea aghiazmei, credincioșii, parcă mai liniștiți ca niciodată, au așteptat să își umple sticlele cu apa sfințită pe care, conform tradiției, pentru a alunga bolile și răul, trebuie băută în fiecare dimineață, pe nemâncate, pe parcursul întregului an.

După consumarea acestui moment, înalții oaspeții au purces la o agapă creștinească organizată în odăile mănăstirii, iar mulțimea de credincioși s-a revărsat în incinta târgului din curtea școlii, unde, fiecare după posibilități, s-a înfruptat cu mici, bere și alte delicatese culinare etalate de precupeții veniți la Nucet.

Așa cum este obiceiul, înainte de începerea spectacolului mare, când pe scenă urcă artiștii consacrați, primarul comunei Nucet, Luisa Bărboiu, și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au adresat celor de față mesaje de felicitare, de noroc și viață bună.

Pentru publicul de toate vârstele de la Nucet, sub acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară „Chindia” condusă de dirijorul Ionuț Dumitrescu, au evoluat: Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Loredana Dobrescu, Cristina Dan, Yuriy și Arsenie Tsiple. Pentru publicul tânăr dar și pentru nostalgici și doritorii de muzică ușoară, pe scena de la Nucet a susținut un recital formația Direcția 5.

De apreciat faptul că astăzi IPS Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei, și politicienii sosiți la Nucet de Izvorul Tămăduirii nu au uitat de iubitorul de neam și țară, de omul cu har de conducător, stâlp important al social-democrației din Dâmbovița și România, fiu al satului, deputatul Ion Stan. Marele patriot, ctitor al Mănăstirii Nucet, își odihnește somnul de veci la umbra falnicului așezământ monahal. Oaspeții s-au oprit la mormântul lui Ion Stan, au rostit o rugăciune și au păstrat un moment de reculegere.

 

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro