Trecerea la ora de iarnă în România și impactul asupra trenurilor

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Atenţie! În această noapte, trecem la ora de iarnă! Nu uita să îţi schimbi ceasul!

România trece, în această noapte, la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi date înapoi cu 60 de minute. Acest fenomen se întâmplă în fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie. Astfel, ora 4 dimineața va deveni ora 3, iar această modificare nu va afecta mersul trenurilor.

Trenurile de călători care se află în mișcare după ora 4 dimineața, ora oficială de vară, vor efectua oprirea în stațiile planificate pe traseu, unde vor aștepta până la momentul plecării conform orarului în vigoare, ajustat la noua oră a Europei Orientale. În ceea ce privește trenurile care mai au doar o scurtă distanță până la stația finală, acestea își vor continua cursa până la destinația finală.

De menționat este faptul că în țările vecine trecerea la ora Europei Orientale oficială va avea loc pe data de 29 octombrie 2023. Prin urmare, între stațiile de frontieră, trenurile vor respecta orele stabilite în programul de trenuri în vigoare. România se află în fusul orar 2, iar schimbarea la Ora Legală Română are loc în ultima duminică a lunii octombrie, până la ultima duminică a lunii martie, când se trece la Ora de Vară, iar diferența față de Coordonata Universală (UTC) devine de trei ore.

Parlamentul European a hotărât în martie 2019 să renunțe la schimbarea orară, cu implementare planificată din 2021. Cu toate acestea, decizia necesită confirmarea parlamentelor naționale. Sistemele de ora de vară au fost introduse în țările europene în secolul trecut, având drept obiectiv economisirea de energie. Totuși, în ultimii ani, impactul negativ asupra sănătății și economiile de energie minime au dus la o reconsiderare a relevanței acestei schimbări.

În România, ora de vară a fost aplicată pentru prima dată în 1932, în intervalul 22 mai – 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, în 1916, urmați de britanici în același an. Alte țări care au adoptat ora de vară au inclus Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania. În Statele Unite ale Americii, aceasta a fost aplicată pentru scurt timp, în anul 1918, până în 1919.

Astfel, în această noapte, românii vor dormi o oră în plus, iar în zilele următoare se vor bucura de zile mai scurte și nopți mai lungi, până la trecerea la ora de vară în luna martie a anului viitor.

Sursa: www.sursadevest.ro

Românie trece, în această noapte, la ora de iarnă, ceea ce înseamnă că ceasurile vor fi data înapoi, cu 60 de minute.

Astfel, ora 4 va deveni ora 3, însă această modificare nu va afecta mersul trenurilor.

Trenurile de călători care se află în mișcare după ora 4 dimineața, ora oficială de vară, vor efectua oprirea în stațiile planificate pe traseu, unde vor aștepta până la momentul plecării conform orarului în vigoare, ajustat la noua oră a Europei Orientale.

În ceea ce privește trenurile care mai au doar o scurtă distanță până la stația finală, acestea își vor continua cursa până la destinația finală.

De menționat că, în concordanță cu țările vecine, trecerea la ora Europei Orientale oficială va avea loc pe data de 29 octombrie 2023.

Prin urmare, între stațiile de frontieră, trenurile vor respecta orele stabilite în programul de trenuri în vigoare. România se află în fusul orar 2, iar schimbarea la Ora Legală Română are loc în ultima duminică a lunii octombrie, până la ultima duminică a lunii martie, când se trece la Ora de Vară, iar diferența față de Coordonata Universală (UTC) devine de trei ore.

Parlamentul European a hotărât în martie 2019 să renunțe la schimbarea orară, cu implementare planificată din 2021. Cu toate acestea, decizia necesită confirmarea parlamentelor naționale.

Sistemele de ora de vară au fost introduse în țările europene în secolul trecut, având drept obiectiv economisirea de energie.

După 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat reglementări menite să armonizeze variantele naționale ale schimbărilor de oră.

Totuși, în 2018, scopul acestei schimbări a devenit din ce în ce mai puțin relevant, deoarece studiile sugerează că economiile de energie sunt minime, iar cetățenii s-au plâns din ce în ce mai mult de impactul negativ asupra sănătății.

În România, ora de vară a fost aplicată pentru prima dată în 1932, în intervalul 22 mai – 2 octombrie.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, în 1916 (între 30 aprilie și 1 octombrie), urmați de britanici în același an (între 21 mai și 16 octombrie).

Alte țări care au adoptat ora de vară au inclus Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

În Statele Unite ale Americii, aceasta a fost aplicată pentru scurt timp, în anul 1918, până în 1919.



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Prima ediție a competiției Cupa Marian Drăgulescu

Astăzi are loc prima ediție a competiției Cupa Marian Drăgulescu, un eveniment deosebit pentru gimnastica din România. Academiile de...

Read More...

Sunetul motivării: Cum muzica poate transforma antrenamentele tale

Sunetul motivării: Cum muzica poate transforma antrenamentele tale Introducere Motivația joacă un rol crucial în succesul oricărui program de antrenament. Atât...

Read More...

Narnia: O lume de magie și aventură

Narnia: O lume de magie și aventură este o serie de cărți scrise de celebrul autor britanic C.S. Lewis,...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro