Libertatea presei, in declin. Romania a pierdut 8 locuri.

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
libertatea presei 2022 rsf.org


Libertatea presei s-a deteriorat in ultimul an, Romania a pierdut 8 pozitii si a ajuns pe locul 56 in lume, transmite in index-ul pe 2022 rsf.org – Reporteri fara Granite.

Index-ul este bazat pe 5 criterii/contexte: politic, economic, legal, sociocultural si al sigurantei.

Libertatea Presei – Context-ul politic

In general se refera la influenta pe care o are spectrul politic asupra presei. In 2022 suntem pe locul 53. Pe locul 1 se situeaza Norvegia, iar Rusia este pe 158.

In Romania lipsa de independenta se resimte la numirile politice de la conducerea radioului si televiziunii publice, cat si la CNA. CNA a blocat informatii publice bazandu-se pe protectia datelor personale, transmite rsf.org

Influenta politica asupra presei este mai mica in tari precum Moldova (locul 45), Jamaica, Taiwan, Trinidad si Tobago, Republica Dominicana, Uruguay, Tonga, Peru.

Libertatea Presei – Context-ul Economic

In general se refera la influenta/presiunile exercitate de catre spectrul politic si cel al patronatelor, coruptie, cat si dificultatea deschiderii unui post de stiri. Romania este pe locul 72, a pierdut si aici 8 locuri si sta mai rau fata de tara vecina Moldova care este pe 63.

Finantarea mass-media este in general lipsita de transparenta si corupta. Utilizarea banului public pentru a cumpara stiri pozitive este o practica des intalnita in mediul politic, transmite rsf.org

Enumeram cateva tari in care este mai usor sa creezi un outlet media, si e mai putina presiune din partea guvernului si a patronatelor: Belarus (locul 59), Croatia, Muntenegru, Israel, Letonia, Panama, Ghana, Burkina Faso, Namibia.

Libertatea Presei – Context-ul Legal

Evaluează mediul legislativ și de reglementare pentru jurnaliști (inclusiv nivelul de cenzură, nivelul de impunitate pentru violența împotriva jurnaliștilor și capacitatea de a proteja sursele).

Legislatia care protejeaza libertatea de exprimare si presa nu este folosita destul, desi este aliniata cu standardele europene, inclusiv la nivel constitutional. Sistemul judiciar pune presiune din ce in ce mai mare pe divulgarea surselor din mass-media. Numarul de procese abuzive a crescut, iar deciziile curtilor nu respecta mereu standardele libertatii presei, transmite rsf.org

Romania se situeaza pe locul 49, mult mai prost decat Moldova care este pe 21, Kosovo care este pe 31, Georgia sau Armenia.

Libertatea Presei – Context-ul Sociocultural

Evaluează constrângerile sociale pe baza unor probleme precum genul, clasa, etnia, religia și barierele culturale în a pune sub semnul întrebării anumite bastioane ale puterii sau influenței sau acoperirea anumitor probleme, deoarece ar fi contrar culturii predominante.

Jurnalismul original pierde teren in fata dezinformarii unor publicatii media sau a anumitor politicieni, mai ales in context-ul plandemiei.

Romania se situeaza pe locul 40, mult mai rau fata de Moldova care este pe 28, Africa de Sud sau Jamaica, care este pe primul loc.

Libertatea Presei – Context-ul Sigurantei

Evalueaza practicarea jurnalismului in siguranta, fara riscuri asupra persoanei sau a locului de munca, confiscarea echipamentelor sau inchiderea website-urilor.

In 2022 Romania se situeaza pe locul 79. Este mai sigur sa faci jurnalism in tari precum Moldova (locul 44) sau Ungaria.

Atacurile împotriva reporterilor și jurnaliștilor cetățeni cresc alarmant. Un jurnalist, un realizator de documentare și un activist de mediu au fost puternic bătuți în septembrie 2021 în timp ce investigau exploatarea forestieră ilegală.

Supravegherea rămâne o problemă, parlamentul adoptând o prevedere legală – aflată în prezent în discuție de către Curtea Constituțională – care ar extinde sfera interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv de către serviciile de informații, sustine rsf.org


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Iuliana Beregoi (@iulianaberegoiofficial) Poza zilei on februarie 3, 2023 at 1:36 pm

Iuliana Beregoi (@iulianaberegoiofficial) Vezi mai multe aici: Read More Sursa si foto: instagram.com

Read More...

METEO on februarie 3, 2023 at 2:42 pm

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 03 februarie, ora 10 – 05 februarie, ora 18 Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, intensificări ale

Read More...

BMW Group îşi intensifică producţia de automobile electrice în reţeaua globală de producţie: NEUE KLASSE va fi construită şi la uzina San Luis Potosí din Mexic

Investiţie de 800 de milioane de euro în locaţia mexicană de producţie pentru integrarea modelelor electrice ale NEUE KLASSE

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro