stiridinromania.ro

Sănătatea mentală. Cum să folosești evenimentele de viață dificile ca un avantaj

In Lumea Tarei, STIRILE ZILEI
Lumea Tarei evenimentele de viață dificile
virtualmag.ro

Pentru a transforma evenimentele de viață dificile, cum ar fi un eșec profesional sau relațional, o pierdere sau chiar izolarea socială impusă în ultimii doi ani,situații care apar în viața fiecaruia dintre noi, independent de voința noastră și a le da o altă conotație, mai funcțională, care să ne ajute să le facem față mai bine, aducem aici în atenție o teorie interesantă pe care psihologii o utilizează frecvent în cabinetele de psihoterapie.

Albert Ellis și Windy Driden în lucrarea „The Practice of Rational Emotive Behavior Therapy” (2003) au vorbit despre tendința oamenilor de a-și crea stări proaste.

Particularitățile acestui mod de gândire sunt trei:

  1. Tendința spre „catastrofizare” și dezvoltarea unor credințe iraționale, se întâmplă când persoana exagerează evenimentele negative cu care se confruntă, dezvoltând numeroase erori de logică.
  2. Rezistența scăzută la frustrare, atunci când o persoană nu poate fi niciodată fericită dacă un eveniment indezirabil se petrece în viața ei sau se simte amenințată de producerea lui.
  3. Tendința spre depreciere care îi determină pe unii oameni să se considere pe ei înșiși sau pe ceilalți în totalitate răi sau lipsiți de valoare în cazul în care au făcut ceva ce nu trebuia făcut sau dacă nu au făcut ceea ce trebuia făcut.

Împotriva acestor tendințe autolimitative, iraționale, prin care unele persoane își transformă viața aproape într-un coșmar perpetuu, Albert și Driden au dezvoltat terapia comportamental rațional-emotivă și modelul ABC.

Conform acestui model, deşi evenimentele activatoare (A) pot contribui semnificativ la consecinţe (C), convingerile (B) despre (A) determină de fapt (C)-ul, şi pot fi mai uşor schimbate decât evenimentele activatoare.

Dacă evenimentele de viață dificile exterioare cu care ne confruntăm, și nu depind de noi, nu le putem schimba, cu siguranță însă ne putem schimba felul în care ne raportăm la ele.

Acesta este un exercițiu care presupune un antrenament deosebit pentru a putea fi realizat individual sau mai ușor ar putea fi cu ajutorul unui psiholog care să deschidă drumul către schimbarea convingerilor.

Spre exemplu, o persoană ajunge să dezvolte simptome de depresie, conform criteriilor de diagnostic DSM V, (tristețe, vid interior, iritabilitate, lipsa interesului, a plăcerii pentru activități, scădere/creștere bruscă în greutate, insomnie sau hipersomnie, agitație/lentoare psihomotorie, fatigabilitate, sentimente de inutilitate/vinovăție, diminuarea capacității de gândire/concentrare, gânduri recurente de moarte etc.) în perioada restricțiilor impuse de așa numita pandemie Covid19 pentru că are convingerea că izolarea socială este un lucru foarte rău.

În schimb, o altă persoană consideră situația ca fiind o perioadă trecătoare (ceea ce s-a și dovedit a fi), folosește timpul disponibil pentru a se dezvolta profesional, urmează cursuri on-line, citește mai mult, vizionează documentare, învață lucruri noi, face zilnic exerciții fizice în casă, comunică mai mult cu familia.

În concluzie, oricât de defavorabil ne-ar fi, într-un anumit moment un context/situație, trăirea interioară de pace și echilibru, modul favorabil de a interpreta un eveniment, ne poate furniza forța de a schimba în favoarea noastră ceea ce se află în exteriorul nostru și ne este potrivnic.

Ph.D. Gabriela-Violeta Iordăchiță


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

NTI Monkeypox

Monkeypox sau Variola Maimutei, scenariul NTI de acum 1 an

In Noiembrie In 2021, NTI facea un scenariu privind Monkeypox sau variola maimutei. Un scenariu cu multe similitudini sau

Read More...
OMS tratat international

OMS si Tratatul International privind Pandemiile

OMS anunta pe 30 martie ca Liderii globali (Inclusiv Romania) se unesc în apelul urgent referitor Tratatului International privind

Read More...
Diana Sosoaca SRI

Diana Sosoaca: SRI a raspuns la Memoriul „Neutralitatea României. Pacea de la București”

Diana Sosoaca: La 2 luni după ce a fost trimis Memoriul: "Neutralitatea României. Pacea de la București", s-a primit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online