Astăzi sărbătorim pe Aurel Drăgan, unul dintre cei mai buni voleibaliști din istoria României!

BY: stiridinromania.ro In Stiri Sport

Aurel Drăgan, fost jucător de volei al echipei Rapid București, a avut o carieră remarcabilă în acest sport. Născut în 1938 la Maglavit și crescut la Timișoara, Drăgan și-a început cariera în volei în anul 1952, la echipa locală Locomotiva, unde a devenit de două ori campion național la categoria juniori. Ulterior, în toamna anului 1957, s-a transferat la Rapid București, unde a găsit o echipă puternică și închegată, condusă de antrenorul Gheorghe Petrescu.

În perioada în care a evoluat la Rapid, Aurel Drăgan a avut ocazia să joace alături de jucători de mare valoare precum Ponova, Crivăț, Plocon, Nicolau și Erdeli. Antrenorul Petrescu a fost nu doar un tehnician talentat, ci și un bun pedagog, sprijinindu-i pe jucători să urmeze o școală în paralel cu cariera sportivă. Astfel, majoritatea membrilor echipei aveau studii superioare, cu profesii diverse precum medicină, profesorat sau construcții.

În anul 1959, echipa Rapidului a devenit campioană națională și a avut o prestație remarcabilă în prima ediție a Cupei Campionilor. De-a lungul anilor, Rapidul a ajuns de 7 ori în finala acestei competiții, reușind să câștige trofeul de 3 ori. Fiind prima echipă care a reușit această performanță, Rapidul a primit definitiv trofeul Cupa Campionilor, care se află și în prezent în vitrina clubului.

Antrenorii Rapidului în această perioadă au fost Gheorghe Petrescu în 1961, Ștefan Roman în 1963 și Jean Ponova în 1965. Alături de Aurel Drăgan, echipa a câștigat 7 titluri naționale între anii 1959 și 1966. Ultimul titlu adjudecat de voleiul masculin al Rapidului a fost cel din 1966, iar în anul 1964, Drăgan și colegii săi au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, clasându-se pe locul 4.

La vârsta de 85 de ani, Aurel Drăgan își dorește ca echipele de volei ale Rapidului să revină în fruntea fotbalului românesc și să aibă succes în competițiile europene. De asemenea, el speră ca aceste echipe să fie alcătuite în principal din jucători români. Aurel Drăgan a fost prezent la sărbătoarea centenarului clubului Rapid în luna iunie a acestui an, alături de colegul său Aurel Ardelea, și a primit urări de “La mulți ani!” din partea tuturor rapidiștilor.

Astăzi, cu ocazia aniversării vârstei de 85 de ani, Aurel Drăgan primește cele mai sincere și călduroase urări de “La mulți ani!” din partea tuturor rapidiștilor și a fanilor clubului. Contribuția sa la succesul echipei de volei a Rapidului rămâne una memorabilă și de referință în istoria acestui sport în România.

Sursa: Club Sportiv Rapid București.

Nascut pe 2 noiembrie 1938 la Maglavit, lângă Calafat, crescut după razboi la Timișoara, Aurel Drăgan a început voleiul în 1952 la echipa locală Locomotiva cu care a ieșit de două ori campion național de juniori. “Iată că înainte de a veni la Rapid eram tot ceferist”, îi place să spună lui Aurel Drăgan. În Giulești a ajuns în toamna 1957, unde a găsit o echipă închegată, din care făceau parte Ponova, Crivăț, Plocon, Nicolau, Erdeli, jucători de mare valoare care aveau să formeze nucleul echipei de aur a Rapidului. Antrenor era Gheorghe Petrescu, care, pe lângă calitățile de tehnician, era și un bun pedagog. Gheorghe Petrescu i-a sprijinit pe voleibaliștii Rapidului, ca pe lângă sport, să urmeze o școală, astfel încât marea majoritate a jucătorilor aveau studii superioare. “Ponova era medic, Nicolau era profesor, Plocon tehnician constructor, Crivăț era student la Căi Ferate” își amintește Aurel Drăgan. În 1959, trupa lui Gheorghe Petrescu devenea campioană națională și juca în prima ediție a Cupei Campionilor. Din 1960 până în 1967, Rapidul a jucat 7 finale de Cupa Campionilor din care a câștigat 3! În ’61 si ’63 a trecut în finală de TSKA Moscova iar în ’65 de Minyor Pernik. Pentru că a fost prima echipă care a reușit să-și adjudece de 3 ori Cupa Campionilor, Rapidul a primit definitiv trofeul decernat învingătoarei. Trofeul Cupei Campionilor, o impunătoare cupă de cristal, se află și astăzi în Giulești. Antrenorii Rapidului, triplu campion european, au fost Gheorghe Petrescu în 1961, Ștefan Roman în 1963 iar în 1965 Jean Ponova. Din 1959 până în 1966, voleibaliștii Rapidului, cu Aurel Drăgan în echipă, au cucerit 7 titluri naționale. În sezonul 63-64, campionatul național nu s-a disputat. Titlul din 1966 a fost ultimul adjudecat de voleiul masculin până în ziua de astăzi. În 1964, rapidiștii Grigorovici, Plocon, Nicolau, Fieraru si Drăgan au reprezentat România la JO de la Tokyo 1964, unde s-au clasat pe locul 4.
“Îmi doresc din tot sufletul ca echipele de volei ale Rapidului să câștige din nou titlul național și să joace în cupele europene. Și aș vrea ca în echipele astea să fie cât mai mulți români”, este dorința exprimată de Aurel Drăgan în vara acestui an, la podcastul Inimi Vișinii. Aurel Drăgan a fost prezent pe 25 iunie în Giulesti la sărbătoarea cetenarului, alături de Aurel Ardelea, colegul său din echipa câștigătoare a CCE în 1965. Astăzi, când împlinește 85 de ani, toti rapidiștii îi urează lui Aurel Drăgan cel mai sincer și mai călduros “La mulți ani!”
Autor: Octavian PescaruAcest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: Club Sportiv Rapid București
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

7 commentsOn Astăzi sărbătorim pe Aurel Drăgan, unul dintre cei mai buni voleibaliști din istoria României!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro