Balansul caloric: cheia unei vieți sănătoase

BY: stiridinromania.ro In Lifestyle

Balansul caloric: cheia unei vieți sănătoase

Balansul caloric este un concept fundamental în ceea ce privește menținerea unei vieți sănătoase și a unei greutăți corporale optime. Acesta se referă la echilibrul între energia consumată prin alimentație și băuturi și energia arsă prin activitate fizică și metabolismul bazal. Un balans caloric pozitiv înseamnă că se consumă mai multă energie decât se arde, ceea ce duce la creșterea în greutate, în timp ce un balans caloric negativ înseamnă că se arde mai multă energie decât se consumă, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Pentru a calcula necesarul caloric zilnic, se iau în considerare mai mulți factori, precum vârsta, sexul, înălțimea, greutatea și nivelul de activitate fizică. De exemplu, un bărbat în vârstă de 30 de ani, cu o înălțime de 1,80 m, o greutate de 80 kg și care practică sport de trei ori pe săptămână va avea un necesar caloric mai mare decât o femeie în vârstă de 50 de ani, cu o înălțime de 1,60 m, o greutate de 60 kg și care are un stil de viață sedentar.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un adult ar trebui să consume aproximativ 2.000-2.500 de calorii pe zi pentru a menține o greutate sănătoasă. Însă aceste cifre pot varia în funcție de nevoile individuale. De exemplu, persoanele care doresc să slăbească ar trebui să aibă un deficit caloric, consumând mai puține calorii decât ard, în timp ce persoanele care doresc să câștige în greutate ar trebui să aibă un excedent caloric, consumând mai multe calorii decât ard.

Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association a arătat că aproximativ 40% din adulții din Statele Unite sunt supraponderali, iar aproximativ 30% sunt obezi. Aceste cifre alarmante sunt rezultatul unui dezechilibru între aportul caloric și cheltuirea calorică. Consumul excesiv de calorii, în special din alimente bogate în zahăr și grăsimi, combinat cu lipsa de activitate fizică, este principalul factor care contribuie la creșterea în greutate și la apariția obezității.

Pe lângă impactul asupra greutății corporale, un dezechilibru al balanței calorice poate avea și consecințe grave asupra sănătății. Obezitatea este asociată cu un risc crescut de boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și anumite tipuri de cancer. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot suferi de probleme de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea.

Pentru a menține un balans caloric sănătos, este important să adoptăm obiceiuri alimentare echilibrate și să facem mișcare în mod regulat. Este recomandat să consumăm o varietate de alimente sănătoase, precum fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. De asemenea, este important să fim atenți la dimensiunea porțiilor și să evităm consumul excesiv de alimente procesate sau bogate în calorii.

În ceea ce privește activitatea fizică, OMS recomandă să facem cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână, combinate cu exerciții de întărire musculară de două ori pe săptămână. Exercițiile fizice nu numai că ard calorii, dar și îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, creșterea forței musculare și a flexibilității, precum și reduc riscul de depresie și anxietate.

În concluzie, balansul caloric este cheia unei vieți sănătoase și a unei greutăți corporale optime. Prin menținerea unui echilibru între aportul caloric și cheltuirea calorică, putem preveni creșterea în greutate și apariția unor boli grave. Adoptarea unei alimentații echilibrate și a unui stil de viață activ sunt factori esențiali pentru menținerea unei sănătăți de fier și a unei stări de bine generale.

Articolul a fost realizat 100% de inteligenta artificiala Chat GPT.

concurs stiridinromania
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Rolul esențial al unui raport echilibrat de macro și micronutrienți în menținerea sănătății

Rolul esențial al unui raport echilibrat de macro și micronutrienți în menținerea sănătății Nutriția reprezintă unul dintre pilonii fundamentali ai...

Read More...

O călătorie în minunile Babilonului: Grădinile Suspendate

O călătorie în minunile Babilonului: Grădinile Suspendate Babilonul, unul dintre cele mai vechi orașe din istorie, ascunde numeroase secrete și...

Read More...

Record de turnee de șah în acest weekend

În acest weekend, România a înregistrat un record de turnee de șah, cu un total de 1603 de jucători...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro