Explorarea spațiului înseamnă pregătire mai aproape de Pământ: Testul zborului suborbital cu Blue Origin aduce cercetările NASA un pas mai aproape de misiunile spațiale viitoare și aplicațiile comerciale

BY: stiridinromania.ro In Magazin
Aerial view of a desert area. Fire emerges from bottom of rocket rising from launchpad. Smoke and dust billow skyward.

Programul Flight Opportunities al NASA a ajutat 14 încărcături de cercetare să facă un pas spre misiunile spațiale viitoare și aplicațiile comerciale printr-un test de zbor suborbital efectuat la 19 decembrie 2023 cu furnizorul Blue Origin. Tehnologiile testate au ca scop abordarea unor oportunități și obstacole prezente în contextul prezenței umane susținute în spațiu.

Încărcăturile au fost lansate la bordul rachetei suborbitale reutilizabile New Shepard a companiei Blue Origin de la Launch Site One din Texasul de Vest și au atins o altitudine de 351.248 de picioare. Pe durata zborului, acestea au experimentat aproximativ trei minute de microgravitație, oferind informații cu privire la efectul gravitației reduse asupra tehnologiilor și vieții.

“NASA se bazează pe capacitățile emergente ale zborurilor spațiale comerciale pentru a testa rapid soluții disruptive pentru aplicațiile spațiale”, a declarat Danielle McCulloch, managerul programului Flight Opportunities de la Centrul de Cercetări în Zbor Armstrong al NASA din Edwards, California. “Colaborarea cu furnizori de zboruri comerciale precum Blue Origin permite agenției să facă explorarea spațială și comerțul mai accesibile pentru o gamă mai largă de cercetători.”

O industrie spațială comercială puternică ajută și NASA să avanseze în explorarea științifică a Lunii, lui Marte și mai departe. În plus față de echipele de cercetare susținute de NASA, acest zbor a reprezentat, de asemenea, o etapă importantă pentru Blue Origin, marcând întoarcerea la zbor a rachetei lor New Shepard.

Tehnologiile susținute de NASA la bordul New Shepard

Uneori, produsele de zi cu zi pot fi cheia pentru avansarea obiectivelor spațiale. De exemplu, parafina și ceara de albine nu sunt folosite doar în cosmetice și lumânări. Cercetătorii utilizează acest zbor pentru a evalua aceste materiale comune pentru a determina dacă ar putea fi cheia pentru combustibili mai siguri și mai ieftini pentru navele spațiale. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Massachusetts evaluează tehnici de fabricație în spațiu pentru a transforma aceste produse pe bază de ceară în opțiuni alternative pentru propulsarea navelor spațiale mici.

De asemenea, la bordul zborului a fost un proiect al micii companii Ecoatoms Inc. din Reno, Nevada, conceput pentru a avansa producția de biosenzori în orbita joasă a Pământului. Gravitația Pământului cauzează adesea senzorilor să aibă straturi rugoase și inegale care afectează negativ performanța. Fabricarea în microgravitație ar putea permite dezvoltarea mai uniformă și mai netedă, rezultând o îmbunătățire a capacității de detectare. Startup-ul se așteaptă ca testul de zbor cu Blue Origin să fie un pas către fabricarea în spațiu a instrumentelor de îngrijire a sănătății pentru pacienții de pe Pământ și astronauți în misiuni de durată, îmbunătățind siguranța echipajului și valorificând economia spațială în expansiune în beneficiul vieții de pe Pământ.

Într-un alt exemplu de cum o substanță comună poate ajuta la înțelegerea spațiului, cercetătorii de la Montana State University și University of Colorado Boulder vor utiliza o variantă de drojdie (Candida albicans) pentru a înțelege mai bine cum microgravitația afectează oamenii. Observațiile privind modul în care câteva minute de microgravitație afectează acest organism biologic simplu, posibil datorită sistemului lor unic de prelevare de probe, pot oferi o perspectivă asupra adaptărilor celulare și fiziologice ale corpului uman, ceea ce reprezintă cunoștințe critice pentru planificarea misiunilor umane spațiale prelungite.

Alte tehnologii care beneficiază de testarea în acest zbor includ:

– Un sistem de măsurare electrofiziologică și un sistem de imagistică fără lentilă de la imec USA din Kissimmee, Florida, precum și două încărcături gestionate de studenți de la imec care examinează efectul gravitației asupra undelor sonore ultrasonice și asupra unei varietăți de senzori.
– Un experiment de la University of Central Florida din Orlando pentru aplicarea câmpurilor electrice la un simulacru de praf.
– Un instrument pentru evaluarea proprietăților geofizice ale solului de pe asteroizii apropiati de Pământ, dezvoltat de Honeybee Robotics Ltd. din Altadena, California.
– Un sistem de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud pentru evaluarea rezervoarelor multiphase pentru amestecarea probelor și migrația bulelor.
– Un sistem pentru măsurarea combustibilului în timpul operațiunilor de realimentare și transfer pe orbită de la Carthage College din Kenosha, Wisconsin.
– O tehnologie de la Purdue University din West Lafayette, Indiana, pentru modelarea agitării combustibilului în microgravitație.
– Navigatoarea multi-mediu DMEN de la Draper din Cambridge, Massachusetts.
– Un experiment de la University of Alabama din Huntsville pentru colectarea datelor termice ale fluidelor în microgravitație.
– Un senzor pentru măsurarea volumului de apă folosit pentru menținerea temperaturii unui astronaut într-o costum de explorare spațială, dezvoltat de Creare din Hanover, New Hampshire și finanțat de programul STTR (Small Business Technology Transfer) al NASA.
– O tehnologie regenerativă pentru stocarea energiei în aplicații de zbor spațial, dezvoltată de Infinity Fuel Cell din Windsor, Connecticut și finanțată printr-un premiu Tipping Point al NASA prin programul Game Changing Development.

Programul Flight Opportunities este gestionat la NASA Armstrong și finanțat de Direcția de Misiuni Tehnologice Spațiale a NASA. Acest program oferă finanțare pentru teste de zbor și dezvoltarea de încărcături tehnologice, precum și expertiză în domeniul subiectului pentru a ajuta cercetătorii să maximizeze impactul testelor lor comerciale de zbor. Programul permite inovatorilor să colecteze datele de care au nevoie pentru a-și avansa munca înainte de misiuni și aplicații mai mari și mai costisitoare.

Living and working in space requires getting ready a bit closer to Earth. Through a suborbital flight test on Dec. 19, 2023 with industry provider Blue Origin, NASA’s Flight Opportunities program is helping 14 research payloads move one step toward future space missions and commercial applications. The flown technologies aim to address some of the opportunities and obstacles presented by humanity’s sustained presence in space.

Launched aboard Blue Origin’s New Shepard reusable suborbital rocket from the company’s Launch Site One in West Texas, the payloads reached an altitude of 351,248 feet. During the flight, those payloads experienced about three minutes of microgravity, providing insight into the effect of reduced gravity on both technologies and living things.  

“NASA relies on emerging commercial spaceflight capabilities to rapidly test disruptive solutions for space applications,” said Danielle McCulloch, program manager for Flight Opportunities at NASA’s Armstrong Flight Research Center in Edwards, California. “Working with commercial flight providers like Blue Origin allows the agency to make space exploration and commerce more accessible to a broader range of researchers.”

A strong commercial space industry also helps NASA move forward with scientific exploration of the moon, Mars, and beyond. In addition to the NASA supported research teams, this flight was also a significant milestone for Blue Origin, serving as the return to flight with their New Shepard rocket.

NASA-Supported Technologies Aboard New Shepard

Sometimes, everyday products can be the key to advancing space objectives. For example, paraffin and beeswax aren’t just for cosmetics and candles. Researchers are using this flight to evaluate these common materials to determine if they might be keys to safer and cheaper fuel for spacecraft. Researchers from the Massachusetts Institute of Technology are evaluating in-space manufacturing techniques to turn these wax-based products into alternative options for propelling small spacecraft.

Also aboard the flight was a project from small business Ecoatoms Inc. in Reno, Nevada, designed to advance the production of biosensors in low Earth orbit. Earth’s gravity often causes the sensors to have rough and uneven layers that adversely affect performance. Fabrication in microgravity could allow for smoother and more uniform development, resulting in improved sensing. The startup expects the flight test with Blue Origin will be a step toward space-based manufacturing of health care tools for patients on Earth and astronauts on long-duration missions, improving crew safety while also leveraging the expanding space economy to benefit life on Earth.

“We are excited to test at-scale manufacturing of biosensors in space. Coating hundreds of sensors in microgravity will provide us with extremely valuable information to advance our technology,” said Solange Massa, Ecoatoms founder and CEO. “Preparing for suborbital flight with Flight Opportunities gave us experience we will apply to future flights for our clients.”

In another example of how a common substance can help pave the way to our understanding of space, researchers at Montana State University and the University of Colorado Boulder will use a yeast variant (Candida albicans) as a stepping stone to further understand how microgravity affects humans. Observations of how several minutes of microgravity affect this simple biological organism, made possible by the team’s unique sampling system, may provide a window into the cellular and physiological adaptations of the human body, which will be critical knowledge for planning extended human space missions.

 Other technologies benefiting from this flight testing include:

Flight Opportunities is managed at NASA Armstrong and funded by NASA’s Space Technology Mission Directorate. This program provides funding for flight tests and technology payload development as well as subject matter expertise to help researchers maximize the impact of their commercial flight tests. The program enables innovators to gather the data they need to advance their work ahead of larger, more expensive missions and applications.



Acest titlu a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa:
Link catre sursa

Sursa si foto: NASA

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Decorarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava

Decorarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a avut loc recent, într-un...

Read More...

Record personal pentru Dorian Frâncu la Cupa României – tineret

Cupa României la tineret din acest an a adus evoluții notabile pentru sportivii dinamoviști. Unul dintre cei mai remarcabili...

Read More...
100 de ani de la Conferința româno-sovietică de la Viena – Academia Română, Filiala Iași

Istoria relațiilor internaționale și contemporană la A.D. Xenopol, Iași

Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române Filiala Iași are două departamente importante: Departamentul de istorie a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro