Sistemul stelar HP Tau – o comoara cosmica sclipitoare

BY: stiridinromania.ro In Magazin
Three bright stars with diffraction spikes shine near the center-right of the image, illuminating nearby clouds that glow in pale blue. The clouds darken at the edges of the image, and are dotted with smaller stars, some also with diffraction spikes.

O nouă imagine captivantă obținută de telescopul spațial Hubble al NASA surprinde un trio de stele strălucitoare care par a arde ca un geod cosmic sclipitor, în interiorul unei cavități săpate într-o nebuloasă de reflexie. Sistemul de stele triple este format din steaua variabilă HP Tau, HP Tau G2 și HP Tau G3. HP Tau este cunoscută ca o stea de tip T Tauri, un tip de stea variabilă tânără care nu a început încă fuziunea nucleară, dar începe să evolueze într-o stea alimentată cu hidrogen similară cu Soarele nostru. Stelele de tip T Tauri tind să fie mai tinere de 10 milioane de ani – în comparație, Soarele nostru are în jur de 4,6 miliarde de ani – și sunt adesea găsite încă învăluite în norii de praf și gaz din care s-au format.

Această descoperire ne oferă o privire fascinantă în procesele de formare a stelelor și evoluția lor în universul nostru. Stelele de tip T Tauri sunt considerate a fi printre cele mai tinere stele cunoscute și studiul lor ne poate ajuta să înțelegem mai bine modul în care stelele se formează și evoluează în cosmos.

Această imagine uimitoare a fost posibilă datorită eforturilor echipei de cercetare și a tehnologiei avansate utilizate de telescopul Hubble. Colaborarea între NASA, ESA și cercetătorii de la Universitatea din Grenoble și de la Universitatea Catolică din America a permis obținerea unei imagini de o frumusețe cosmică, care ne dezvăluie secretele ascunse ale universului nostru vast.

Creditul pentru această imagine spectaculoasă revine NASA, ESA, G. Duchene (Universite de Grenoble I) și Gladys Kober (NASA/Catholic University of America), care au contribuit la procesarea și analiza datelor obținute de Hubble.

Prin explorarea și studierea unor sisteme stelare precum HP Tau, oamenii de știință pot învăța mai multe despre originea și evoluția stelelor, oferindu-ne o mai bună înțelegere a complexității universului în care trăim.

Looking like a glittering cosmic geode, a trio of dazzling stars blaze from the hollowed-out cavity of a reflection nebula in this new image from NASA’s Hubble Space Telescope. The triple-star system is made up of the variable star HP Tau, HP Tau G2, and HP Tau G3. HP Tau is known as a T Tauri star, a type of young variable star that hasn’t begun nuclear fusion yet but is beginning to evolve into a hydrogen-fueled star similar to our Sun. T Tauri stars tend to be younger than 10 million years old ― in comparison, our Sun is around 4.6 billion years old ― and are often found still swaddled in the clouds of dust and gas from which they formed.

Learn more about HP Tau.

Image Credit: NASA, ESA, G. Duchene (Universite de Grenoble I); Image Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)Acest titlu a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

Sursa si foto: NASA
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Atentie la Mesajele False!

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice,...

Read More...
Europol-coordinated operation tackles the threat of terrorist-operated websites

Operațiunea HOPPER II: Lupta împotriva propagandei teroriste online

Zece țări s-au unit cu Europol pentru a perturba activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și politice...

Read More...

România nu a eliberat vize pentru delegații ruși la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a anunțat acest lucru pe contul său de Telegram. Conform...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro