Evenimentul “Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei” la Curtea Domnească Târgoviște

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Atenție! Se întrerupe furnizarea apei în Răcari, în data de 8 noiembrie – incomod-media.ro

Turnul Chindiei din Târgoviște, un important simbol al municipiului, va fi sărbătorit printr-un eveniment special organizat de Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște. Manifestarea intitulată “Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei” va avea loc vineri, 10 noiembrie 2023, începând cu ora 10:00, în cadrul Ansamblului Monumental “Curtea Domnească” Târgoviște.

Turnul Chindiei are o istorie îndelungată, fiind construit cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Vlad Țepeș. Cercetările arheologului N. Constantinescu au demonstrat că turnul a fost construit pe pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân.

Forma actuală a Turnului Chindiei este rezultatul refacerii din mijlocul secolului al XX-lea. Turnul are o înălțime de 27 de metri și este compus dintr-o bază în formă de trunchi de piramidă, placată cu piatră de talie, deasupra căreia se ridică un corp cilindric din cărămidă. Construcția are trei etaje, cele două etaje superioare fiind marcate de patru deschideri la fiecare nivel, terminate în arc frânt, și de două balcoane susținute de console de piatră profilată. În interiorul turnului se află o scară spiralată care urcă până la terasa din partea superioară. În secolele XVI-XVII, turnul a îndeplinit și funcția de închisoare a Curții Domnești.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Dâmbovița face parte din proiectul “Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și are ca obiectiv impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Evenimentul este deschis publicului și își propune să promoveze importanța și frumusețea Turnului Chindiei, precum și să ofere o perspectivă istorică asupra acestuia. Toți cei interesați sunt invitați să participe la acest eveniment deosebit pentru a descoperi și a se bucura de patrimoniul cultural al municipiului Târgoviște.

Sursa: incomod-media.ro

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită vineri, 10 noiembrie 2023, ora 10:00, la evenimentul „Patrimoniu renăscut – repere cronologice privind istoria Turnului Chindiei”, ce va fi organizat în cadrul Ansamblului Monumental „Curtea Domnească” Târgoviște.

Scurt istoric al Turnului Chindiei:
Turnul Chindiei reprezintă emblema de secole a municipiului Târgoviște. Cel mai probabil el a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în vremea domniei lui Vlad Ţepeş. Cercetările întreprinse de arheologul N. Constantinescu au dovedit faptul că turnul Chindia a fost zidit pe pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân.

Aşa cum se prezintă astăzi, Turnul Chindiei este rezultatul refacerii de la mijlocul secolului al XX-lea. Înalt de 27 m, este alcătuit dintr-o bază cu forma unui trunchi de piramidă, placată cu piatră de talie, din care se dezvoltă un corp cilindric, lucrat din cărămidă, cu diametrul la exterior de 9 m. Construcţia este alcătuită din trei etaje, dintre care ultimele două sunt marcate în afară de câte patru deschideri la fiecare nivel, terminate în arc frânt, şi de două balcoane, sprijinite pe console de piatră profilată; în interior, în jurul axului vertical, se înfăşoară o scară în spirală care urcă până la terasa aflată în partea superioară. În afară de acest rol de apărare, în secolele XVI-XVII turnul mai îndeplinea şi rolul de închisoare a Curţii Domneşti.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Vă așteptăm cu drag!

Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliului Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Vizita șefului DSU la Suceava: Mulțumiri și urări de “La mulți ani” salvatorilor suceveni

Aflat în vizită la Suceava, dr. Raed Arafat, șeful DSU, a participat la evenimentul prilejuit de împlinirea a 100...

Read More...
Graphic shows a possible future General Electric jet engine with exposed fan blades in front of a cut-away-interior view of its core mechanisms -- all part of NASA's HyTEC research project.

NASA si industria incep proiectarea unui nou concept de motor pentru avioanele viitoare – inovatie pentru generatia viitoare

NASA și industria vor începe în curând proiectarea unui nou concept de motor cu reacție pentru viitoarea generație de...

Read More...

Karateka Patricia Nastas câștigă medalia de bronz la Karate 1-Youth League

Karateka româncă Patricia Nastas a reușit să obțină medalia de bronz la competiția Karate 1-Youth League desfășurată în orașul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro