Jandarmeria Romana: Ziua Europei – Jandarmeria Română, participare constantă în cadrul organismelor

BY: stiridinromania.ro In Actualitate

Ziua Europei – Jandarmeria Română, participare constantă în cadrul organismelor și misiunilor Uniunii Europene
Cei 16 ani parcurși de la aderarea României la Uniunea Europeană au însemnat pentru Jandarmeria Română un parcurs notabil în cadrul misiunilor sub egida Uniunii Europene.
Prima misiune a început în luna decembrie 2008, când UE a preluat Misiunea ONU-UNMIK din Kosovo, asumându-și responsabilitatea pentru continuarea procesului de pace în această zonă, prin misiunea EULEX. Jandarmeria Română a participat la această misiune, până la sfârșitul anului 2014, cu 575 de jandarmi, care au asigurat suport operativ și activități de comandă.
În perioada 2011-2012, ca o recunoaştere a bunei pregătiri a ofiţerilor jandarmi, Departamentul de Poliţie Specială al EULEX a fost condus de colonelul de jandarmi Marian PETRE.
În anul 2017, jandarmii au participat, ca instructori, la Misiunea Uniunii Europene de Sprijin pentru Securitatea Internă în Mali – EUCAP SAHEL MALI pentru asigurarea ordinii constituţionale şi democratice, într-o zonă greu încercată de război civil.
De asemenea, începând din anul 2008, 11 ofițeri jandarmi au luat parte la Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia – EUMM GEORGIA, având ca responsabilitate monitorizarea situaţiei din teren. Această misiune continuă și în prezent, 3 ofițeri fiind dislocați în Georgia.
La Misiunea Uniunii Europene de consiliere pentru reforma sectorului securităţii civile în Ucraina – EUAM Ucraina, Jandarmeria Română participă la acest moment cu un ofițer specialist în consiliere pe probleme de securitate.
Experiența și reputația câștigate de Jandarmeria Română în urma participării la misiunile internaționale sunt întărite de participarea cu succes la acțiunile derulate în cadrul Forței de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR) – forţă de jandarmerie multinaţională, operaţională, preorganizată, robustă şi rapid dislocabilă, constituită din forţe de poliţie cu statut militar, având ca scop creșterea capacității de management al crizelor internaționale.
În perioada 2017-2019, colonelul Lucian Gavrilă a ocupat funcția de comandant al EUROGENDFOR( Jandarmeria Europeană).
De asemenea, începând din anul 2011, Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei este membru cu drepturi depline în reţeaua ATLAS – platformă europeană de cooperare operaţională între unităţile speciale de intervenţie, precum şi de schimb de experienţă, competenţe şi informaţii generale, tehnice şi practice din domeniul soluţionării situaţiilor de criză.
Putem spune că și prin contribuția jandarmilor români la succesul misiunilor Uniunii Europei de gestionare a crizelor, astăzi, România este un partener credibil și apreciat în eforturile de a asigura “unitatea prin diversitate” și siguranța spațiului european.
Data: 2023-05-09 09:23:49

Link catre sursa

Foto: Facebook sau Pixabay
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între UNICEF și MAI pentru reducerea riscului la dezastre

Astăzi, 18 iulie, la sediul MAI, șeful DSU, dr. Raed Arafat a primit vizita unei delegații conduse de Reprezentanta...

Read More...

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost scoasă din plenul Parlamentului European pentru că a încălcat regulile de conduită

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut scoaterea din sală a Dianei Șoșoacă deoarece aceasta încerca să întrerupă discursul...

Read More...
Investiții majore pentru dezvoltarea subunităților de intervenție! Făgetul va avea stație de pompieri nouă

Stația de Pompieri Făget, O Nouă Casă Pentru Salvatori

Pompierii din Făget vor avea parte de o "casă nouă" în centrul orașului, conform unui proiect de construcție ce...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro