Zilele Cetății Târgoviște: Tradiții și manifestări în inima orașului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Tradiții, spiritualitate și cultură, de „Zilele Cetății Târgovişte” 2023 – incomod-media.ro

Zilele Cetății Târgoviște au debutat vineri, 8 septembrie, cu un program bogat și variat. Evenimentul a început cu un frumos spectacol în Parcul Chindia, unde târgoviștenii și vizitatorii au putut participa la târgul meșteșugarilor și să se bucure de preparate tradiționale românești în terasele deschise special pentru această ocazie.

Un alt punct de atracție al evenimentului a fost târgul de carte, care a avut loc în scuarul Primăriei. Aici au fost expuse cărți din diverse domenii, atât pentru copii, cât și pentru adulți. De asemenea, au fost prezentate și standuri cu antichități și obiecte de decor rare, care au atras atenția iubitorilor de artă și colecționarilor.

Momentul central al zilei a fost săvârșirea slujbei de Sfânta Marie în Biserica Mitropolitană. La acest eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale și județene, dar și sute de târgovișteni. După slujbă, a avut loc o procesiune pe străzile orașului, care a avut ca destinație Vechiul Cetate de Scaun a Țării Românești, locul de unde au pornit rădăcinile acestui târg și de unde s-au condus treburile țării în trecut.

Procesiunea a fost condusă de primarul Cristian Daniel Stan, însoțit de preoți și de numeroși oficiali locali și județeni. Acest moment face parte din tradiția orașului și reprezintă o modalitate de a solidifica credința și autenticitatea ritualurilor săvârșite.

După procesiune, participanții s-au reunit în sala tronului, unde a avut loc o ședință festivă a Consiliului Local Târgoviște. Aceasta a fost deschisă de primarul Cristian Daniel Stan, iar atmosfera a fost întreținută de Corul Appassionato, care a interpretat Imnul de Stat și câteva piese muzicale.

În cadrul ședinței, au avut loc alocuțiuni ale oficialilor prezenți, care au vorbit despre importanța Zilelor Cetății Târgoviște. Printre aceștia s-au numărat primarul Cristian Daniel Stan, vicarul eparhial Ionuț Ghibabu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, ambasadorul Statului Israel la București – ES Reuven Azar, prefectul județului Claudia Gilia și primarii localităților Corbetta (Italia) și Târgovișhte (Bulgaria).

Un moment important al zilei a fost înmânarea titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. Profesorul, istoricul și scriitorul Mihai Oproiu a primit această distincție pentru întreaga sa activitate depusă în slujba Cetății, în timp ce tânărul Andrei Radu Lecoiu a fost recompensat pentru rezultatele sale merituoase la olimpiadele naționale și internaționale la disciplina matematică. De asemenea, profesorul universitar doctor Alain Redslob a primit Diploma de Excelență a municipiului Târgoviște pentru contribuția sa deosebită la renumele Universității Valahia în Europa.

Ședința festivă a Consiliului Municipal s-a încheiat cu lansarea a două cărți semnate de profesorul universitar Petre Gheorghe Barlea, intitulate “O româncă spre Polul Nord” și “Pe urmele lui Grigore Alexandrescu”. Aceste lucrări au fost apreciate de public și au stârnit interesul celor prezenți.

Ziua s-a încheiat în Parcul Chindia, unde a avut loc un spectacol susținut de Horia Brenciu și HB Orchestra, urmat de un show de lasere și lumini. Aceste momente au adus bucurie și entuziasm târgoviștenilor și au încheiat cu succes primul act al Zilelor Cetății 2023.

Astfel, târgoviștenii și vizitatorii au avut ocazia să se bucure de activități culturale, tradiționale și de divertisment în cadrul Zilelor Cetății Târgoviște, care au oferit o atmosferă plăcută și festivă în oraș.

Sursa: incomod-media.ro

Vineri, 8 septembrie. Primul act din cele trei ale Zilelor Cetății 2023. Vremea a ținut cu târgoviștenii. Vara a mai zăbovit în urbea noastră și de Sfânta Marie Mică. Soare. Cald. Vânt ușor răcoros, cu amprente fragile de toamnă. Târgoviștea, gătită de sărbătoare. În Parcul Chindia, târgul meșteșugarilor și mulțime de terase la care se pot servi preparate tradiționale românești.

În scuarul Primăriei, de acum obișnuitul târg de carte din ce în ce mai dezvoltat, mai de-al casei și solicitat de iubitorii de lectură. De asemenea, nenumărate standuri de antichități, de obiecte de decor rare, păstrate și aduse în prezent de iubitorii și strângătorii acestor nestemate ale trecutului.

Culoarea și forța acestor manifestări au izvorât spiritual din Biserica Mitropolitană. Aici s-a săvârșit slujba de Sfânta Marie, în prezența reprezentanților administrației publice locale și județene, a unor invitați de marcă, dar și a sute de târgovișteni. Apoi, așa cum cere tradiția, s-a plecat în procesiune pe arterele municipiului, din centru și până în inima Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești, locul de unde au pornit rădăcinile acestui târg și de unde, într-o vreme tumultoasă a istoriei neamului nostru românesc, se conduceau treburile țării. Procesiunea face parte din ființa acestui oraș încărcat de vibrații ale trecutului. Autoritățile locale și județene și Arhiepiscopia Târgoviștei au ținut și țin la această tradiție care solidifică credința și autenticitatea ritualului săvârșit.

Au parcurs acest traseu, în cântec de fanfară, având antemergători preoții care purtsu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, primarul Cristian Daniel Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul județului – Claudia Gilia, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Marian Țachianu și Ionuț Vulpescu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public – Gabriel Boriga, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia – Liviu Mușat, primarii din Târgovișhte (Bulgaria) și Corbetta (Italia), consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, numeroși cetățeni.

După ce în fața Bisericii din incinta Curții Domnești toți cei prezenți au urmărit un scurt recital al Corului Appassionato, s-a coborât în sala tronului, unde s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște, dar asta nu înainte ca participanții să treacă pentru a săruta și a se închina la icoana Sfintei Maria.

Ședința s-a consumat după regulile bine stabilite. Amfitrionul întâlnirii a fost primarul Cristian Daniel Stan. Corul Appassionatalo a intonat Imnul de Stat, după care a încărcat atmosfera cu emoția de sărbătoare prin interpretarea câtorva piese muzicale.

A urmat o rundă de alocuțiuni având ca temă Zilele Cetății Târgoviște, rostite de primarul Cristian Daniel Stan, vicarul eparhial Ionuț Ghibabu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, ambasadorul Statului Israel la București – ES Reuven Azar, prefectul județului Claudia Gilia, primarii localităților Corbetta (Italia) și Târgovișhte (Bulgaria).

După consumarea acestor momente, s-a derulat festivitatea de înmânare a titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. Au primit înaltele distincții profesorul, istoricul și scriitorul Mihai Oproiu, pentru întreaga activitate depusă în slujba Cetății, și tânărul Andrei Radu Lecoiu, pentru rezultatele merituoase obținute la olimpiadele naționale și internaționale la disciplina matematică. Tânărul târgoviștean, care a studiat la Colegiul Ienăchiță Văcărescu, este acum student la prestigioasa universitate nord americană Harvard.

Diploma de Excelență a municipiului Târgoviște a fost acordată profesorului universitar doctor Alain Redslob, pentru contribuția deosebită la renumele Universității Valahia în Europa.

Ședința festivă a Consiliului Municipal s-a încheiat cu lansarea a două excelente lucrări semnate de profesorul universitar Petre Gheorghe Barlea – „O româncă spre Polul Nord” – pe urmele Smarandei Gheorghiu și „Pe urmele lui Grigore Alexandrescu”. Despre cele două cărți a vorbit autorul.

Ziua s-a încheiat în Parcul Chindia, cu un spectacol susținut de Horia Brenciu și HB Orchestra, urmat de un show de lasere și lumini.

 



Acest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Decorarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava

Decorarea Drapelului de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava a avut loc recent, într-un...

Read More...

Record personal pentru Dorian Frâncu la Cupa României – tineret

Cupa României la tineret din acest an a adus evoluții notabile pentru sportivii dinamoviști. Unul dintre cei mai remarcabili...

Read More...
100 de ani de la Conferința româno-sovietică de la Viena – Academia Română, Filiala Iași

Istoria relațiilor internaționale și contemporană la A.D. Xenopol, Iași

Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din cadrul Academiei Române Filiala Iași are două departamente importante: Departamentul de istorie a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro