Expoziția de arhitectură și design la Iulius Town

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans și cinematografie, a adus exponate inovatoare în Iulius Town. Pavilionul intitulat „ACUM-AICI-ACOLO” reunește proiecte care prezintă diferite practici de arhitectură și design.

Între 31 ianuarie 2023 și 31 ianuarie 2024, locuitorii din Timișoara sunt invitați să exploreze creațiile inovatoare ale unor români talentați, care au schimbat paradigme în domeniul arhitecturii de-a lungul anilor.

Unul dintre exponatele remarcabile prezentate în Atriumul Iulius Mall este prima mașină aerodinamică din lume cu roți în caroserie, construită de Aurel Persu în anii 1920. Acest automobil a fost printre primele mașini aerodinamice, având o formă de picătură de apă.

Tot în cadrul Pavilionului, vizitatorii pot admira și o mașină construită manual de Justin Capra în anii ’80, prin reciclarea unor automobile mai vechi și piese de avion. Această mașină electrică reprezintă un predecesor al modelelor actuale. De asemenea, iubitorii de autovehicule pot vedea și un model de camion electric fabricat în 1910, care a aparținut inginerului român Dimitrie Leonida. Toate cele trei mașini fac parte din colecția Muzeului Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”.

Pasionații de arhitectură sunt așteptați în Iulius Town, în cadrul expoziției, unde pot admira demersurile arhitecturale realizate în ultimii 20 de ani. Printre acestea se numără Locuința de lut la Capul, Dolosman Take A(l)titude, Școala de la Bunești și multe altele.

Un exemplu de proiect care inovează și își pune amprenta asupra contextului actual al arhitecturii este concursul internațional de arhitectură organizat anul trecut de compania IULIUS, intitulat „Un Iași pentru viitor”, și soluția propusă în urma acestuia, „Bridging Time, Bridging Communities”, semnată de prestigiosul birou olandez de arhitectură UNStudio.

În cadrul concursului, compania IULIUS a reunit patru dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects – care au propus câte o soluție urbanistică pentru o nouă dezvoltare în zona centrală a Iașului. Această inițiativă evidențiază importanța colaborării internaționale în domeniul arhitecturii și impactul pe care acesta îl poate avea asupra dezvoltării orașelor.

Expoziția din Iulius Town oferă o oportunitate unică de a descoperi creativitatea și inovația din domeniul arhitecturii și designului românesc. Este un prilej de a călători în timp și de a explora evoluția acestor domenii în România, contribuind astfel la promovarea culturii și patrimoniului național.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Exponate ale Pavilionului Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internationale dedicate manifestarilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectura, muzica, teatru, dans, cinematografie, pot fi vazute in Iulius Town. Pavilionul „ACUM-AICI-ACOLO” reuneste proiecte ce prezinta diferite practici de arhitectura si design.

Pana pe 31 ianuarie 2024, timisorenii sunt asteptati sa exploreze creatiile inovatoare ale unor romani talentati, care au schimbat paradigme de-a lungul anilor.

In Atriumul Iulius Mall este expusa prima masina aerodinamica din lume cu rotile in caroserie, construita de Aurel Persu in anii 1920. Automobilul a fost printre primele masini aerodinamice, acesta avand forma de picatura de apa.

Tot in cadrul Pavilionului este expusa si masina construita manual de Justin Capra, in anii `80, prin reciclarea unor automobile mai vechi si parti de avion.  Masina este electrica, un predecesor al modelelor actuale. Iubitorii de autovehicule pot vedea si un model de camion electric, fabricat in 1910, care a apartinut inginerului roman Dimitrie Leonida – si care, la fel ca celelalte doua masini, fac parte din Muzeul National Tehnic „Prof.Ing.Dimitrie Leonida”.

Pasionatii de arhitectura sunt asteptati in Iulius Town, in cadrul expozitiei, unde vor putea sa vada demersuri arhitecturale realizate in ultimii 20 de ani, precum: Locuinta de lut la Capul, Dolosman Take A(l)titude, Scoala de la Bunesti si multe altele.

Printre exemplele de proiecte care inoveaza si isi pun amprenta in contextul arhitecturii de astazi este si concursul international de arhitectura organizat anul trecut de compania IULIUS – Un Iasi pentru viitor – si solutia rezultata in urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnata de prestigiosul birou olandez de arhitectura UNStudio.

In cadrul concursului, compania IULIUS a reunit patru dintre cele mai mari birouri de arhitectura din lume – Foster+Partners, MVRDV, UNStudio si Zaha Hadid Architects – care au propus cate o solutie urbanistica pentru o noua dezvoltare in zona centrala a Iasului. (I.P.)



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Sunetul motivării: Cum muzica poate transforma antrenamentele tale

Sunetul motivării: Cum muzica poate transforma antrenamentele tale Introducere Motivația joacă un rol crucial în succesul oricărui program de antrenament. Atât...

Read More...

Narnia: O lume de magie și aventură

Narnia: O lume de magie și aventură este o serie de cărți scrise de celebrul autor britanic C.S. Lewis,...

Read More...

Diversitatea fenotipică și genotipică în lumea speciilor

Diversitatea fenotipică și genotipică în lumea speciilor este un subiect fascinant care ne arată cât de diferite pot fi...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro