Descinderi si perchezitii la Vama Sculeni: Politisti corupti prinsi in flagrant

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au efectuat o descindere la Vama Sculeni, într-un dosar în care sunt implicați mai mulți polițiști de frontieră. Aceștia sunt acuzați că primeau mită între 20 și 700 de euro pentru a nu mai controla mașinile care treceau frontiera.

În cadrul aceleiași operațiuni, au avut loc mai multe percheziții în 7 locații din județul Iași, inclusiv într-o instituție publică și la persoane fizice. Se acuză săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, în cursul anului 2023.

Potrivit DNA, în dosar sunt vizați mai mulți ofițeri de poliție de frontieră de la punctul de trecere a frontierei Sculeni. Printre aceștia se numără Mancas Cristian, șeful Punctului de trecere a frontierei Sculeni, care ar fi primit sume de bani cuprinse între 20 și 500 de euro de la agenții de poliție de frontieră din subordine și de la participanții la traficul de frontiera, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu. De asemenea, Bertea Gabriel Alexandru, agent de poliție de frontieră, ar fi primit sume de bani cuprinse între 70 și 700 de euro de la participanții la traficul de frontiera, în aceleași condiții.

În plus, se fac cercetări și în cazul altor persoane implicate, precum Baciu Iulian Teofil, Karagioz Dmitri, Scutari Andrei și alții, care ar fi dat sau primit mită în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu.

De asemenea, în dosar se efectuează cercetări privind infracțiuni de abuz în serviciu săvârșite de către alți agenți de poliție și un inspector vamal.

Operațiunea DNA este în desfășurare, iar procurorii continuă să adune probe și să efectueze cercetări în vederea finalizării dosarului.

Această acțiune a DNA demonstrează angajamentul continuu al autorităților în lupta împotriva corupției și a abuzului în serviciu. Corupția reprezintă un flagel care afectează întreaga societate și subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Prin urmare, este esențial ca autoritățile să continue să investigheze și să sancționeze astfel de fapte pentru a asigura transparența și integritatea în administrația publică.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Procurorii DNA Iasi au efectuat, miercuri dimineata, o descindere la Vama Sculeni, intr-un dosar in care sunt vizati mai multi politisti, care luau mita intre 20 si 700 de euro pentru a nu mai controla masinile care treceau frontiera. De asemenea, au avut loc mai multe perchezitii in 7 locatii de pe raza judetului Iasi, la o institutie publica si persoane fizice, acuzandu-se savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise de catre functionari publici in legatura exercitarea atributiilor de serviciu, in cursul anului 2023.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise de catre functionari publici in legatura exercitarea atributiilor de serviciu, in cursul anului 2023. In cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii in 7 locatii situate pe raza judetului Iasi, din care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice”, precizeaza DNA.

Potrivit procurorilor in dosar sunt vizati mai multi ofiteri de politie de frontiera de la punctul de trecere a frontierei Sculeni:

„Mancas Cristian, ofiter de politie de frontiera cu gradul de subcomisar, Sef al Punctului de trecere a frontierei Sculeni, care in perioada 07.07.2023-24.08.2023, ar primit de la agentii de politie de frontiera din subordine ( Bertea Gabriel Alexandru, Baciu Iulian Teofil prin intermediul colaboratorului cu alta identitate decat cea reala) si de la participantii la traficul de frontiera ( Budeci Sergiu si Karagioz Dmitri) mai multe sume de bani cuprinse intre 20 de euro si 500 de euro, in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu in calitate de sef de punct.Bertea Gabriel Alexandru, agent de politie de frontiera. In perioada 04.08.2023-08.11.2023, a primit de la participantii la traficul de frontiera ( Scutari Andrei, Bantea Artur, Pahome Grigore , Cirlig Victor , Tonu Ion si Karagioz Dmitri, singur sau prin intermediului colaboratorului ) sume de bani cuprinse intre 70 de euro si 700 de euro , in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu.

La data de 24.08.2023 a remis subcomisarului de politie Mancas Cristian impreuna cu colaboratorul cu alta identitate decat cea reala, suma de 200 de euro (suma de bani reprezentand o parte din sumele de bani primite ca mita de catre colaboratorul si de catre agentul de politie de frontiera Bertea Gabriel Alexandru in tura de serviciu din data de 24.08.2023) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu in calitate de sef de punct.

Baciu Iulian Teofil, agent de politie de frontiera. La data de 04.08.2023, a primit de la participantul la traficul de frontiera (numitul Sculea Ion) suma de 200 euro (o bancnota cupiura de 100 euro si doua bancnote cupiura de 50 euro) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu.

La data de 04.08.2023, a remis ofiterului de politie de frontiera, subcomisar MANCAS Cristian, prin intermediul colaboratorului cu alta identitate decat cea reala Pascal Lavinia, suma de 50 de euro, reprezentand o parte din suma de 200 de euro pe care agentul de politie de frontiera a primit-o la data de 04.08.2023, in jurul orei 12 de la numitul Sculea Ion, in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu in calitate de sef de punct.

Karagioz Dmitri, cetatean cu dubla cetatenie moldoveneasca si bulgara, participant la traficul de frontiera. In perioada 19.07.2023-08.11.2023, a remis sume de bani cuprinse intre 100 – 400 de euro, subcomisarului de politie Mancas Cristian si colaboratorului cu alta identitate decat cea reala in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu.

Scutari Andrei, cetatean cu dubla cetatenie moldoveneasca si romana, participant la traficul de frontiera. La data de 16.08.2023, a remis agentului de politie de frontiera Bertea Gabriel-Alexandru suma de 700 de euro in legatura cu modalitatea in care acesta si-a exercitat atributiile sef de tura si in legatura cu modalitatea in care acesta isi va exercitat atributiile de serviciu cu privire ansamblul rutier in care se aflau colete, care se afla in acel moment la controlul de frontiera.

In cauza se mai efectueaza cercetari fata de agentul de politie de frontiera ALEXA Stefan-Daniel (09.08.2023 luare de mita, suma de 100 de euro –participant la traficul de frontiera; 16.08.2023, dare de mita suma de 100 subcomisarului de politie Mancas Cristian 16.08.2023) si fata de agentul de politie de frontiera ALEXA Constantin-Cristian (16.08.2023 luare de mita 200 de euro prin intermediul lui Bertea Gabriel-Alexandru).

Totodata, in cauza se mai efectueaza cercetari pentru infractiunii de abuz in serviciu savarsite la data de 25.01.2023 de agentii de politie PLESCA Adrian-Stelian si CIOBANU Ovidiu-Dragos si de inspectorul vamal GHITU Stelian. In cauza s-a mai dispus efectuare in continuare a urmaririi penale cu privire la numar de 17 persoane (persoane cu dubla cetatenie si cetateni moldoveni), participanti la traficul de frontiera, pentru savarsirea unor infractiuni de dare de mita in perioada 07.07.2023-25.09.2023”. (V.E.)

Foto: arhivaAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică În ultimii ani, tot mai multe persoane au început...

Read More...

Comoara literară a Antichității: Biblioteca din Pergam

Biblioteca din Pergam: Comoara literara a Antichitatii Biblioteca din Pergam, situata in orasul antic Pergamum din Asia Mica, a reprezentat...

Read More...

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate Când ne gândim la diversitatea vieții pe Terra, ne simțim adesea copleșiți...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro