Descoperă frumusețile naturii în apropierea orașului

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Flori mereu proaspete, la memorialul jurnalistei malteze Daphne Carauna Galizia din La Valetta – incomod-media.ro

Montaniarzii din cadrul Asociațiilor Chindia Jurasic Park și Floare de Colț au organizat duminică, 4 februarie 2024, o ieșire la “Stejarul de 1000 de ani”, un rar monument al naturii situat pe valea Tisa, în pădurea de la intrarea în satul Drăgăești-Ungureni al comunei Mănești. Scopul lor este de a implica cât mai mulți dâmbovițeni de toate vârstele în acțiunile lor și de a-i familiariza cu frumusețile naturii aflate în apropierea zonelor urbane.

Stejarul este un exemplar impresionant, fiind considerat un uriaș printre alți copaci mai tineri. Informațiile preluate de la localnici indică faptul că acesta a fost folosit ca bornă de tarla forestieră între moșiile vechilor proprietari, frații Dumitru și Nicolae Ivănescu, boieri din zonă. Pentru a facilita accesul și a oferi informații turistice, au fost montate câteva indicatoare speciale, iar stejarul poate fi vizitat cu mașina, pe un drum utilitar care deservește și instalațiile petroliere din zonă.

Participanții la ieșirea montană au avut ocazia să fotografeze monumentul și să participe la o mică acțiune de ecologizare. Apoi, au continuat plimbarea prin pădure, explorând poteci și drumuri forestiere până pe culmea care domină atât valea Dâmboviței, cât și valea Ialomiței. Au imortalizat imagini din zona Șotânga și dinspre vârful Leaota, capturând astfel frumusețea peisajului.

La întoarcere, participanții și-au propus să ia legătura cu Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița și cu specialiștii de la Ocolul Silvic Sturzeni pentru a evalua mai bine vârsta arborelui și a lua măsuri de protejare a acestuia. De asemenea, au planificat să organizeze activități educative cu elevii de gimnaziu și cu studenții facultăților de profil de la Universitatea “Valahia”.

Următorul obiectiv al drumeției a fost vechiul schit Bunea, situat în zona Vulcana Băi. Participanții au urmat un drum recent modernizat, care leagă văile Dâmboviței și ale Vulcanei prin comunele Pietrari și Vulcana-Băi. La schit, s-a discutat despre “Mormintele de pre Vulcana Mare”, pe baza informațiilor lui Cezar Bolliac, care a făcut o excursiune arheologică în zonă în 1869. De asemenea, s-au discutat și dificultățile întâmpinate în restaurarea vechiului schit, construit pe moșia armașului Bunea Grădișteanu. Aceste teme vor fi propuse spre studiu specialiștilor de la Universitatea “Valahia” și experților de la Complexul Muzeal Național “Curtea Domnească”.

Această ieșire montană a fost o oportunitate de a petrece o zi în mijlocul naturii, într-un cadru frumos și însoțiți de povești interesante. Participanții au promis că vor reveni în zona Fieni-Pietroșița în următoarele două săptămâni pentru o nouă tură montană.

Sursa: incomod-media.ro

Montaniarzii din cadrul Asociațiilor Chindia Jurasic Park și Floare de Colț și-au propus să implice anul acesta în acțiunile lor cât mai mulți dâmbovițeni, de toate vârstele, pentru a cunoaște frumusețile aflate „la doi pași” de zonele urbane. În acest sens, duminică – 4 februarie 2024, au organizat o ieșire la „Stejarul de 1000 de ani”, un rar monument al naturii aflat pe valea Tisa, în pădurea de la intrarea în satul Drăgăești-Ungureni al comunei Mănești, apoi traseul a continuat până la Mănăstirea Bunea din zona Vulcana Băi.

„Renumitul stejar este, într-adevăr, un uriaș printre alți copaci mai tineri, iar perenitatea sa este justificată, din informațiile preluate de la localnici și de poziția lui ca bornă de tarla forestieră între moșiile vechilor proprietari, frații Dumitru și Nicolae Ivănescu, vechi boieri din zonă.

În ultimii ani au fost montate și câteva indicatoare turistice speciale, iar accesul se poate face auto, pe un drum utilitar care servește și instalațiile petroliere din zonă.

După fotografiile de rigoare în jurul monumentului și a unei mici acțiuni de ecologizare, drumeții au continuat plimbarea prin pădure și au colindat pe poteci sau drumuri forestiere până pe culmea ce domină atât valea Dâmboviței (dreapta), cât și valea Ialomiței, imortalizând imagini din zona Șotânga sau dinspre mărețul vârf Leaota.

La revenirea lângă stejar, iubitorii de natură și-au propus să contacteze atât Agenția de Protecție a Mediului Dâmbovița, cât și specialiștii de la Ocolul Silvic Sturzeni pentru a evalua mai bine vârsta arborelui, pentru a îl ocroti și a organiza eventuale „ore altfel” cu elevii de gimnaziu sau cu studenții facultăților de profil de la Universitatea „Valahia”.

Următorul obiectiv a fost vechiul schit Bunea, iar traseul auto ales a parcurs un drum recent modernizat, cel care leagă văile Dâmboviței și ale Vulcanei (Sticlăriei) prin comunele Pietrari și Vulcana-Băi. La schit s-a discutat, pe baza informațiilor lui Cezar Bolliac, după „excursiunea arheologică din 1869”, despre „Mormintele de pre Vulcana Mare”, dar și despre greutățile (în curs de rezolvare!) avute în restaurarea vechiului schit construit pe moșia armașului Bunea Grădișteanu. Și această temă va fi propusă spre studiu specialiștilor de la Universitatea „Valahia” și experților de la Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească”.

O tură frumoasă, într-o zi frumoasă, cu drumeție și povești, în mijlocul naturii. Peste două săptămâni vom reveni cu o tură în zona Fieni-Pietroșița”, ne relatează Nicolae Posta – președintele Asociației Chindia Jurasic Park.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Situații de urgență și intervenție în județele Mehedinți, Tulcea și Suceava

Situațiile critice continuă în diverse zone din țară, iar pompierii se află în prima linie a intervențiilor de urgență....

Read More...

Rusia încearcă să se folosească de tensiunile etnice din Balcanii de Vest, avertizează SUA

Moscova încearcă să profite de tensiunile etnice din Balcanii de Vest pentru a provoca „instabilitate și a împiedica integrarea...

Read More...

Câți urși trăiesc în România? Autoritățile vorbesc de un număr record, dar fără o numărătoare reală

Autoritățile vor să aprobe împușcarea a peste 400 de urși până la sfârșitul anului, pe motiv că sunt prea...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro