Weekend-ul acesta are loc cea de-a treia editie a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF)

BY: stiridinromania.ro In Articole, Cultura

In acest weekend, la Cinema Union din Bucuresti, precum si la Cinema Carpati din Sinaia si Cinema Trivale din Pitesti, se desfasoara cea de-a treia editie a Animation Bucharest International Film Festival (ABIFF), ce prezinta publicului o selectie de filme de animatie din lumea intreaga. Avand ca subtema”Arta ca instrument impotriva discriminarii”, festivalul aduce 11 scurtmetraje din tot atatea tari in competitia internationala,  o sectiune dedicata animatiilor clasice din Letonia si 5 lungmetraje. Detalii despre festival se gasesc pe site https://abiff.ro/ si pe Facebook.

Festivalul va fi deschis la Cinemax Veranda din Bucuresti cu proiectia filmului “Robot Dreams,” regizat de Pablo Berger, un film de animatie bazat pe celebrul volum grafic al scriitoarei americane Sara Varon. Bine primit atat de public, cat si de critici, si inclus in selectia mai multor festivaluri internationale de prestigiu (Cannes Film Festival 2023, Toronto International Film Festival 2023  si Sarajevo Film Festival 2023), filmul prezinta intr-o maniera subtila si totodata puternic emotionanta prietenia, aventurile si ghinioanele lui Dog si Robot in New York-ul anilor ’80.

Trailer: https://youtu.be/apvCBN3LOP0?si=6TII6rAl2Oj1em7

In programul ABIFF de la Bucuresti, la Cinema Union, sectiunea speciala “ABIFF Classic Latvian Animation Shorts Showcase,” dedicata animatiilor clasice din Letonia, va oferi publicului o incursiune interesanta in patrimoniul animatiei letone si va putea fi vizionata sambata, 23 septembrie, de la ora 16:00 si de la ora 20:00, fiecare calup fiind urmat de lungmetrajele romanesti de animatie “Mercy Street”, respectiv “Novacestii”.

Filmul de animatie romanesc “Mercy Street” regizat in 2016 de Stefan Buzea, Alexandru Buzea, si Nicolae Radu, se bazeaza pe o tehnica originala de detaşare a animaţiei in perspectiva. “Mercy Street” este povestea unui baiat de 10 ani, Lorenz, care descopera un pasaj secret spre o lume secreta sub lumea noastra, care il va duce intr-o mare aventura cu scopul de a salva muzica lumii si se va putea vedea sambata, 23 septembrie, dupa ora 16:00.

Trailer: https://youtu.be/jsKZ32PSmkA?si=y-185ukXmtyDGYHm

Scurtmetrajele din competitia internationala ABIFF 2023 vor putea fi vizionate, de la 18:00, tot la Cinema Union: “0:00 A.M.,” regia Yaunshen Yang, China, 2022, 3 min.; “A World in Chaos,” regia David Crisp, Ungaria, 2023, 10 min.; “Breaza – The Legend of the Stained Woman,” regia Eugen Munteanu, Romania, 2023, 5 min.; “Dessert Critter,” regia Lina Walde, Germania, 2023, 8 min.; “Legacy,” regia Tamas Ivady, Ungaria, 2023, 9 min.; “Lights,” regia Jitka Nemikinsova, Cehia, 2023, 8 min.; “No More Mr. Bag Guy,” regia Clément Delcroix, Naïm Yavuz, Samuel Duby, Maxime Lamblin, Lucinda Roussel, Esteban Haro, Franta, 2022, 6 min.; “The Eternal Question,” regia Mariia Konopatova, Rusia, 2023, 4 min.; “The Missing Color,” regia Arthur Felipe Fiel, Brazilia, 2023, 9 min.; “The Pillar Of Strength,” regia Aie Ibrahim, Malaezia, 2022, 7 min.;”The Sprayer,” regia Farnoosh Abedi, Iran, 2022, 8 min.

Aceste scurtmetraje vor concura pentru doua premii: Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj in valoare de 800 EUR si Premiul pentru cel mai bun film tematic in valoare de 500 EUR.

Juriul competitiei internationale de scurtmetraje ABIFF 2023 este alcatuit din trei experti in domeniul cinematografiei:

Claudia A. Cazzato (Italia) – Este o profesionista in animatie cu o bogata experienta in managementul festivalurilor si productia de filme. Pasionata de lumea animatiei, Claudia si-a inceput cariera la Craft (de Nørlum) si a acumulat experienta in dezvoltarea festivalurilor la VOID Animation Film Festival din Danemarca, unde a devenit ulterior Manager de Festival. in 2020, s-a alaturat echipei Sun Creature in calitate de Manager de Productie, contribuind la productia seriei originale HB “The Heroic Quest of the Valiant Prince Ivandoe” si la seria “Genshin Impact” de la Hoyoverse.

Antanas Skučas (Lituania) – Cu o cariera ce se intinde pe parcursul a mai mult de 15 ani in industria animatiei, Antanas Skučas este o prezenta respectata. Filmul sau de debut, “Childhood Diary,” a fost onorat cu un premiu din partea Academiei de Film din Lituania in 2009. in 2015, el a fondat compania de productie de filme “Tylus kinas.” Antanas aduce o perspectiva valoroasa asupra industriei animatiei si un set unic de cunostinte in cadrul juriului ABIFF 2023.

Mihai Gorjanu (Romania) – Cu o experienta vasta de peste 15 ani in piata cinematografica, Gorjanu Mihai este un membru de seama al juriului ABIFF 2023. Abordand filmele din perspectiva viabilitatii lor in exploatarea pe marele ecran si catre publicul larg, experienta sa include implementarea programului Europa Cinemas in cadrul cinematografului pe care il administreaza, precum si organizarea si participarea la numeroase evenimente dedicate iubitorilor de film din Romania.

Iar dupa a doua parte a sectiunii speciale, de la ora 20:00, spectatorii se pot bucura de filmul de animatie”Novacestii” (1988), regizat de Constantin Paun, o adaptare a baladei despre Baba Novac si ofera o incursiune plina de farmec in trecutul istoric al Romaniei.

Duminica, 24 septembrie, de la ora 17:30, publicul tanar va putea viziona “Oink” (2022), regizat de Mascha Halberstad, un film de animatie cu o poveste adorabila, prezentat cu succes la festivaluri internationale, inclusiv la Berlin International Film Festival in 2022.

Trailer: https://youtu.be/_FxZKLgxzWg?si=6l3I8FhvSwAN1iVF

La evenimentul de inchidere, festivalul va proiecta in premiera in Romania documentarul animat “AURORA’S SUNRISE” (2022), regizat de Inna Sahakyan, care aduce in prim-plan o poveste cutremuratoare despre supravietuire si rezilienta in fata genocidului armean.

Trailer: https://youtu.be/HW1XrO2qUfw?si=74PpYnrYXtNaIwvj

Biletele pentru proiectiile de la Cinema Union sunt disponibile online: https://eventbook.ro/hall/cinema-union iar la Pitesti filmele vor putea fi vizionate sambata, pe 23 septembrie, la Cinema Trivale.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Baschetbalistele se pregătesc de ultimul meci pe teren propriu din 2023

Echipa de baschet feminin Rapid se pregătește pentru ultimul meci pe teren propriu din 2023. Confruntarea va avea loc...

Read More...
IMPACTPRESS

Cererea de demisie a presedintelui Curtii de Apel Timisoara a fost aprobata de Sectia pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii

Președintele Curții de Apel Timișoara, judecătorul Mircea Crețu, și-a dat demisia din funcție, după ce judecătorii din Consiliul Superior...

Read More...
NASA meatball logo

NASA selectează companii pentru contractul de fabricare a echipamentelor de suport la sol la Centrul Spațial Kennedy al agenției în Florida

NASA a selectat următoarele companii pentru un contract cu durată nedeterminată, pentru a fabrica echipamente de suport la sol...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro