Stația GPL din Crevedia: Nereguli și explozii soldate cu zeci de victime

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Sursa foto: Știrile Pro TV

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis astăzi, 27 august 2023, precizări oficiale privind modul în care funcționa stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, unde s-au produs, aseară, mai multe explozii, soldate cu zeci de victime.

Conform informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, stația GPL din Crevedia a fost autorizată privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011. Aceasta funcționa ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID, având o capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri.

Însă, în data de 30.07.2020, în urma unui control inopinat efectuat de ISU Dâmbovița, s-a constatat că SKID-ul a fost reamplasat în cadrul amplasamentului și nu se mai respectau distanțele de siguranță față de vecinătăți și instalațiile electrice. Ca urmare, autorizația de securitate la incendiu a pierdut valabilitatea.

De asemenea, s-a constatat că se utiliza o pompă neomologată pentru transvazarea GPL dintr-o cisternă în alta și că exista o stație de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii, care prezenta scurgeri de carburant. Aceste nereguli au fost sancționate cu o amendă în valoare de 10.000 lei.

Din cauza pierderii autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020 au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. De asemenea, au fost informate și alte instituții publice interesate, precum Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.

În data de 28.09.2020 a fost efectuat un nou control inopinat la stația GPL din Crevedia și s-a constatat că aceasta continua să funcționeze fără autorizație de securitate la incendiu. Ca urmare, a fost aplicată o amendă în valoare de 30.000 lei pentru această faptă contravențională. De asemenea, s-a constatat utilizarea unui rezervor tip cisternă neomologat pentru transvazarea GPL, fiind aplicată o altă amendă în valoare de 10.000 lei.

În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia. Ulterior, în data de 12.10.2020, Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt a emis o rezoluție prin care a dispus înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor referitoare la sediile secundare ale obiectivului.

În concluzie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că nu are competențe legale în ceea ce privește opririi funcționării punctului de lucru în speță. De asemenea, se menționează că activitățile în domeniul GPL, altele decât cele menționate anterior, nu se supun regimului de autorizare privind securitatea la incendiu exercitat de instituția respectivă.

Sursa foto: Știrile Pro TV Sursa: incomod-media.ro

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis astăzi, 27 august 2023, precizări oficiale privind modul în care funcționa stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, unde s-au produs, aseară, mai multe explozii, soldate cu zeci de victime.

Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri.

În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului. Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.

Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița. Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.

În data de 28.09.2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul că obiectivul continuă să funcționeze. Prin urmare, prin documentul de control se constată ca faptă contravențională funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 30.000 lei. De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei.

În data de 30.09.2020, prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.

În data de 12.10.2020 Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Olt emite Rezoluția nr. 6087 prin care dispune înregistrarea în registrul comerțului a mențiunilor cu privire la sediile secundare ale obiectivului, potrivit datelor din Hotărârea AGA din 30.09.2020.

În data de 13.10.2020 operatorul economic notifică ISU Dâmbovița cu privire la faptul că punctul de lucru din localitatea Crevedia a fost închis și anexează în acest sens Hotărârea AGA din 30.09.2020 și Rezoluția ORC.

Sub aspectul opririi funcționării punctului de lucru în speță, facem precizarea că instituția noastră nu are competențe legale în acest sens.

iNFO BACKGROUND

În domeniul GPL, potrivit prevederilor pct. I, lit. a), b), c) și d) din Anexa nr. 2 a H.G.R. 571/2016, cu modificările și completările ulterioare, se supun autorizării privind securitatea la incendiu următoarele construcții ori sisteme sau instalații:

a) sisteme publice pentru distribuția gazelor petroliere lichefiate la autovehicule, cu capacitate de stocare de maximum 30 mc echivalent apă, cu excepția celor aferente stațiilor mixte de distribuție a carburanților la autovehicule;

b) stații transportabile de distribuție a carburanților la autovehicule, cu capacitatea de stocare/depozitare de maximum 30 mc, amplasate în spatii publice;

c) alimentarea consumatorilor cu gaze petroliere lichefiate stocate în rezervoare/recipiente fixe cu capacitatea individuală de maximum 5.000 l sau grupuri de rezervoare/recipiente fixe cu capacitatea totală de maximum 30.000 l volum de apă aferente laboratoarelor-sanitare, școlare și alte asemenea, clădirilor cu activități de producție și fluxuri tehnologice, instalațiilor de încălzire centrală și locală, pentru prepararea apei calde de consum și a hranei;

d) puncte de desfacere a buteliilor cu gaze petroliere lichefiate la consumatori cu capacitatea de stocare/depozitare de minimum 250 kg GPL şi maximum 1.250 kg GPL.

Desfășurarea de activități în domeniul GPL, altele decât cele menționate anterior, nu se supun regimului de autorizare privind securitatea la incendiu exercitat de instituția noastră.

Sursa foto: Știrile Pro TV

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială Chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Maria Broască – O poveste de determinare și recuperare

Maria Broască este o junioară talentată și face parte din proiectul "Țară, țară, vrem campioane!" coordonat de Mariana Bitang...

Read More...

Campioni după 15 ani! Victorie în finala de rugby cu CSM Știința Baia Mare, scor 17-13!

Echipa de rugby a României a reușit să câștige finala Cupei României împotriva echipei CSM Știința Baia Mare cu...

Read More...
IMPACTPRESS

Explozie la etajul I al unui imobil din Giarmata, cu patru victime

Explozie la un imobil din Giarmata: Patru victime, clădiri afectate și cercetări în desfășurare Pompierii militari de la ISU Timiș...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro