Schimbări semnificative în legislația națională privind colectarea corectă a deșeurilor

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Schimbările recente în legislația națională privind gestionarea deșeurilor au adus reguli și sancțiuni mai stricte pentru operatorii din domeniu. Două organizații implicate în colectarea și gestionarea deșeurilor din județul Timiș, RETIM și ADID Timiș, sunt acum obligate să implementeze aceste noi reguli și să se asigure că sunt respectate.

Una dintre schimbările notabile este articolul de lege care solicită operatorilor să verifice conținutul recipientelor, pubelelor sau sacilor înainte de colectare. În cazul în care se constată că în aceste recipiente se află alte tipuri de deșeuri în afara celor menajere, RETIM nu va colecta acele deșeuri, iar pentru neregulile de colectare separată, se va aplica un tarif penalizator, dublu față de tariful obișnuit în luna respectivă.

Pentru a informa cetățenii cu privire la aceste noi reguli și pentru a evita penalizări, RETIM și ADID Timiș au lansat campania de informare “Eticheta Roșie”. Această campanie are ca scop să atragă atenția asupra obligației de colectare separată a deșeurilor și să încurajeze implicarea comunității în acest proces.

Cristian Mos, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și președinte al ADID Timiș, a declarat că această campanie este esențială pentru a informa cetățenii și pentru a evita penalizările prevăzute de lege. Mos a subliniat importanța implicării fiecărei persoane în crearea unei comunități responsabile și evitarea penalizărilor.

Directorul general al RETIM, Dan Pascu, a adăugat că noile modificări legislative îi obligă să acționeze ferm și să nu mai accepte colectarea altor tipuri de deșeuri în afara celor menajere. Pascu a subliniat că regulile de colectare separată sunt introduse în legislație de mai bine de 10 ani, însă încă există utilizatori care nu le respectă. RETIM este hotărât să schimbe această situație și să atragă atenția asupra obligației legale de colectare separată a deșeurilor.

Deși situația colectării la sursă și modul în care utilizatorii respectă regulile s-au îmbunătățit constant, încă există multe situații în care regulile nu sunt respectate, ceea ce creează probleme în sortarea, tratarea și valorificarea deșeurilor. Pentru a informa utilizatorii cu privire la acest nou mod de lucru, RETIM și ADID Timiș au lansat campania “Eticheta Roșie” la începutul lunii august.

În luna septembrie, cunoscutul vlogger Mircea Bravo s-a alăturat RETIM și ADID Timiș pentru a atrage atenția asupra importanței respectării regulilor și a consecințelor în caz contrar. Colectarea corectă a deșeurilor nu este doar o recomandare, ci o necesitate legală pentru întreaga comunitate. Este important ca fiecare persoană să fie informată și să respecte legea în acest sens.

Campania “Eticheta Roșie” este promovată prin diverse canale de comunicare, cum ar fi distribuirea de fluturași de la ușă la ușă, afișe, panouri stradale, mijloace de transport în comun, precum tramvaie și autobuze, și în presa locală. De asemenea, mesajul campaniei este transmis prin SMS-uri și e-mail-uri către baza de clienți RETIM, prin notificări poștale și prin social media. Clipul campaniei a fost vizualizat de un milion de ori pe youtube în Timiș și distribuit către 300.000 de timișeni pe facebook.

Începând cu data de 30 octombrie, echipele mixte ale RETIM și ADID Timiș au început verificarea recipientelor de colectare în cadrul campaniei “Eticheta Roșie”. În cazul în care se constată nereguli, se întocmește un proces-verbal de constatare, care este trimis automat și autorităților locale, precum Poliția Locală și Primăria. Aceste autorități pot aplica amenzi între 5.000 și 15.000 de lei pentru persoanele fizice și între 40.000 și 60.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă obligația de colectare separată a deșeurilor.

Pentru a clarifica situația pentru toate părțile implicate, un autocolant de culoare roșie, numit “Eticheta Roșie”, este lipit pe recipientul verificat. Acest autocolant conține informații relevante, cum ar fi tipul de nereguli, numărul procesului-verbal, data verificării și penalizarea aplicată. Utilizatorul care a încălcat regulile de colectare separată va fi notificat prin e-mail sau SMS, în cazul în care datele sunt corect înregistrate în baza de date a RETIM. În cazul în care găsiți pe recipientul dvs. “Eticheta Roșie” de la RETIM, puteți contacta operatorul prin e-mail pentru a solicita un exemplar al procesului-verbal.

Directorul general al RETIM a încheiat prin a afirma că sunt convinși că aceste măsuri vor aduce rezultatele scontate, o îmbunătățire calitativă și cantitativă a colectării separate în beneficiul tuturor utilizatorilor. De asemenea, veniturile obținute din vânzarea deșeurilor reciclabile vor fi deduse din factură.

Pentru mai multe informații despre campania “Eticheta Roșie”, puteți vizita site-ul RETIM sau contacta operatorul prin e-mail sau telefon.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Legislatia nationala din domeniul deseurilor a suferit schimbari semnificative, in ultima vreme. Aceste schimbari au impus reguli si sanctiuni mai stricte, pe care RETIM si ADID Timis sunt acum obligati sa le implementeze. Un exemplu notabil al acestor schimbari este articolul de lege care solicita operatorilor sa verifice continutul recipientelor, pubelelor sau sacilor, inainte de colectare.

RETIM trebuie sa se asigure ca nu exista in recipiente alte deseuri decat cele menajere, precum si ca deseurile sunt colectate separat. In prima situatie suntem obligati sa nu colectam, iar in a doua situatie vom factura un tarif penalizator, respectiv dublu tarifului obisnuit in luna in care se constata neregulile.

Din aceste motive, RETIM si ADID Timis introduc noua abordare anuntata prin campania de informare Eticheta Rosie: se face verificarea recipientelor inainte de colectare.

„Aceasta campanie este esentiala pentru a informa cetatenii asupra obligatiei de colectare separata si pentru a evita penalizarile prevazute de lege. Eticheta Rosie este un apel la actiune pentru toti locuitorii din Timis. Evitarea penalizarilor si crearea unei comunitati responsabile depind de implicarea fiecaruia dintre noi in acest proces”, a declarat Cristian Mos, vicepresedinte CJ Timis si presedinte ADID Timis.

„Modificarile legislative ne obliga sa actionam ferm pentru a nu mai accepta colectarea altor deseuri decat a celor menajere sau de a aplica tariful dublu acolo unde se constata ca deseurile nu au fost separate corect. Regulile de colectare separata sunt introduse in legislatie de mai bine de 10 ani, dar inca mai sunt utilizatori care nu le respecta din diverse motive. Suntem determinati sa schimbam aceasta realitate si sa atragem atentia asupra obligatiei legale de a colecta separat deseurile”, a completat Dan Pascu, director general RETIM.

Situatia colectarii la sursa, modul in care utilizatorii serviciului de salubritate fac separarea deseurilor s-a imbunatatit constant, dar exista inca multe situatii in care nu sunt respectate regulile, creand astfel o problema in sortarea, tratarea si valorificarea deseurilor. Pentru a-i informa pe utilizatori referitor la acest nou mod de lucru, RETIM si ADID Timis au lansat in 1 august campania Eticheta Rosie.

In septembrie, cunoscutul vlogger Mircea Bravo s-a alaturat RETIM si ADID Timis pentru a atrage atentia asupra importantei respectarii regulilor si a consecintelor ce vor aparea in caz contrar. Colectarea corecta nu este doar o recomandare, ci o necesitate legala pentru intreaga comunitate. Trebuie sa ne asiguram ca suntem informati si ca respectam legea.

Mesajul campaniei Eticheta Rosie e transmis prin toate canalele de comunicare disponibile: distribuire de fluturasi din casa in casa; afise; panouri stradale; afisare pe mijloacele de transport in comun (tramvaie si autobuze); in presa locala – inclusiv la principalele posturi de radio si de televiziune; SMS-uri si email-uri catre baza de clienti RETIM; notificari in posta – impreuna cu factura; precum si prin social media, unde clipul campaniei a fost vizualizat in Timis de 1 milion de ori pe YouTube, iar pe Facebook s-a distribuit catre 300.000 de timiseni.

Incepand din 30 octombrie, in cadrul campaniei Eticheta Rosie, echipele mixte RETIM si ADID Timis au inceput verificarile recipientelor de colectare. Atunci cand se identifica o neconformitate, se intocmeste un proces-verbal de constatare ce va fi trimis automat si catre autoritatile locale (Politie Locala, Primarie). Acestea din urma, independent de masurile RETIM, vor putea da amenzi intre 5.000 lei si 15.000 lei persoanelor fizice si intre 40.000 lei si 60.000 lei persoanelor juridice pentru nerespectarea obligatiei de colectare separata pe categorii de deseuri.

Dupa intocmirea procesului-verbal, pentru a clarifica situatia pentru toti cei implicati (utilizator, operator, autoritate publica locala), se va lipi o eticheta autocolanta pe recipientul verificat. Eticheta, de culoare rosie, va contine informatii relevante precum tipul de neconformitate, numarul de proces-verbal, data verificarii si penalizarea aplicata: aplicarea tarifului dublu sau necolectarea recipientului. Utilizatorul care a incalcat regulile de colectare separata va fi notificat prin email sau SMS, daca aceste date sunt corect inregistrate in baza de date RETIM. Daca descoperiti pe recipient Eticheta Rosie RETIM, puteti lua legatura cu operatorul pe email – contractare@retim.ro, pentru a solicita un exemplar al procesului-verbal.

„Suntem convinsi ca, in final, aceste masuri vor aduce rezultatele scontate: o imbunatatire calitativa si cantitativa a colectarii separate in beneficiul tuturor utilizatorilor, avand in vedere si faptul ca veniturile obtinute din vanzarea deseurilor reciclabile vor fi deduse din factura”, a incheiat directorul general RETIM.

Pentru mai multe informatii si detalii despre campania Eticheta Rosie, puteti sa vizitati site-ul RETIM – www.retim.ro/eticheta-rosie, sau sa contactati operatorul pe email contractare@retim.ro sau la telefon +40 374 885 692. (I.P.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Fără apă caldă şi presiune scăzută la apa rece de la robinete! Anunţurile făcute de Aquatim şi Colterm

Probleme cu apa pentru locuitorii din Timișoara și Chișoda

Mii de timișoreni și locuitorii din Chișora vor întâmpina probleme cu furnizarea apei, în urma unor lucrări planificate de...

Read More...

Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 – Ziua a treia

În cea de-a treia zi a Campionatelor Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 s-a jucat runda a...

Read More...
NASA Logo

Perioada de lumina lunga in primavara

Potrivit ultimelor date, în timp ce primăvara avansează, perioadele zilnice de lumină continuă să se extindă, schimbându-se cel mai...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro