Protest generalizat în sistemul de asigurări de sănătate din România

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Trei zile cu restricții de circulație pe Calea București – incomod-media.ro

Angajații din sistemul de asigurări de sănătate intră într-un protest generalizat pe termen nedeterminat, începând de joi, 2 noiembrie 2023. Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată Blocului Național Sindical, a anunțat că 90% din salariați au exprimat acordul pentru acest protest. Motivul principal al protestului este lipsa soluțiilor și a creșterilor salariale pentru angajații din sistemul de asigurări de sănătate, în timp ce alte categorii de salariați din sectorul sănătății au beneficiat de creșteri salariale.

Protestul va avea un impact semnificativ asupra activității de relații cu publicul, inclusiv procesarea documentelor trimise de furnizorii de servicii și companii, precum și programele naționale de sănătate. Sindicaliștii își cer scuze față de public pentru situația dificilă creată și pentru neplăcerile care vor urma. Aceștia consideră că eforturile lor nu au fost înțelese în întregime și că buna lor credință a fost interpretată greșit de către politicieni.

Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, împreună cu conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, au încercat să rezolve problemele de salarizare prin promovarea unui proiect de lege în Parlament. Cu toate acestea, anumite amendamente introduse de miniștri și parlamentari au dus la retragerea proiectului de lege de pe agenda plenului Camerei Deputaților. Aceste modificări au avut un impact financiar semnificativ și au exclus angajații din sistemul de asigurări de sănătate de la creșterile salariale.

Un alt aspect care a generat nemulțumirea angajaților este faptul că soluții au fost găsite prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sistemul de sănătate, dar nu și pentru ei. Această situație a determinat peste 100 de angajați să migreze către alte instituții publice, ceea ce a creat probleme semnificative în funcționarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Casele Județene de Asigurări de Sănătate și Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. Această situație pune în pericol decontarea cheltuielilor furnizorilor de servicii, asigurarea medicamentelor și materialelor sanitare pentru pacienții cu boli cronice, precum și capacitatea de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

În ciuda eforturilor comune întreprinse de sindicat, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și conducerea executivă a acesteia, protestul generalizat a devenit o soluție disperată pentru a atrage atenția asupra situației angajaților din sistemul de asigurări de sănătate. Este necesară o rezolvare promptă a problemelor semnalate de sindicaliști pentru a asigura funcționarea eficientă a sistemului de asigurări de sănătate și pentru a oferi servicii de calitate populației.

Sursa: incomod-media.ro

Joi – 2 noiembrie 2023, angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată – ne informează Blocul Național Sindical, la care este afiliată Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

„Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceștia le au, nu se găsesc soluții. Însă sunt găsite soluții satifăcătoare și imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariați”, se arată într-un comunicat transmis către mass-media.

90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial, prin urmare, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, programele naționale de sănătate.

„În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma. Am depus eforturi considerabile și simțim că acestea nu au fost înțelese în întregime, iar buna noastră credință a fost interpretată greșit de către politicieni”, transmit sindicaliștii.

Se mai precizează că BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care angajații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent.

„Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii.

În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră.

Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public.

Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:

  • decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
  • asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;
  • creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;
  • scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

În ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicală, împreună cu președintele CNAS și conducerea executivă a acesteia (cărora le mulțumim public pentru deschiderea și cooperarea pe care le-au manifestat până în prezent) ne vedem nevoiți să apelăm la această soluție disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

: The husband-and-wife duo of Terra Engineering, Valerie and Todd Mendenhall, receive the $1 million prize June 12, for winning the final phase of NASA’s Break the Ice Lunar Challenge at Alabama A&M’s Agribition Center in Huntsville. With the Terra Engineering team at the awards ceremony are from left, Daniel K. Wims, Alabama A&M University president; Joseph Pelfrey, NASA Marshall Space Flight center director; NASA’s Break the Ice Challenge Manager Naveen Vetcha, and Majed El-Dweik, Alabama A&M University’s vice president of Research & Economic Development.

Elevarea Generatiei Artemis

Două echipe din sudul Californiei se întorc acasă cu un total de 1,5 milioane dolari câștigați în urma competiției...

Read More...

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente Somnul reprezintă un aspect vital al sănătății noastre, fiind esențial pentru refacerea...

Read More...

Calificarea lui David Popovici în finala probei de 100 metri liber la Campionatul European de la Belgrad

INOT. Campionatul European de la Belgrad a adus o veste excelentă pentru România, în persoana lui David Popovici. Tânărul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro