Moștenirea civilizației Indus: orașele și cultura lor

BY: stiridinromania.ro In Magazin

Moștenirea civilizației Indus: orașele și cultura lor

Civilizația Indusului, cunoscută și sub denumirea de civilizația Harappa, este una dintre cele mai vechi și mai avansate civilizații din lume, care a prosperat în regiunea de nord-vest a subcontinentului indian, între aproximativ 3300 și 1300 î.Hr. Această civilizație a fost descoperită în anii 1920, iar orașele sale bine planificate și cultura sa sofisticată au captivat imaginația oamenilor de știință și pasionați de istorie deopotrivă.

Orașele civilizației Indusului au fost construite pe malurile râurilor Indus și Ghaggar-Hakra, și au fost caracterizate de o planificare urbană avansată. Străzile erau dispuse într-un model de rețea, cu case și clădiri publice organizate în jurul unor piețe centrale. Clădirile erau construite din cărămizi de lut ars, iar multe dintre ele aveau băi publice și sisteme de canalizare sofisticate.

Unul dintre cele mai mari orașe ale civilizației Indusului a fost Harappa, care a fost descoperită în Pakistanul de astăzi. Harappa a avut o populație estimată la aproximativ 23.000 de locuitori și a fost un centru important de comerț și cultură. Alte orașe importante ale civilizației Indusului au fost Mohenjo-Daro, Dholavira și Lothal.

Cultura civilizației Indusului era extrem de sofisticată și diversificată. Oamenii acestei civilizații aveau o limbă scrisă, care încă nu a fost decodificată în întregime, dar care a fost folosită pentru a scrie pe tăblițe de lut. Aceștia practicau agricultura, pescuitul și comerțul, iar artefactele descoperite în orașele lor indică o bogată producție de ceramică, bijuterii și textile.

Un aspect remarcabil al culturii Indusului a fost religia lor. Se crede că oamenii acestei civilizații practicau o formă de politeism, venerând numeroase zeități, printre care zei ai apei, pământului și cerului. Artefactele religioase descoperite în orașele lor, cum ar fi statuetele de zei și amuletele, oferă o imagine fascinantă a credințelor și practicilor lor spirituale.

Un alt aspect important al culturii Indusului a fost arta și arhitectura lor. Artefactele descoperite în orașele lor includ sculpturi, sigilii și bijuterii elaborate, care demonstrează o mare măiestrie artistică. Clădirile lor publice, cum ar fi băile mari și palatele, erau decorate cu frize și motive geometrice care reflectau estetica lor distinctivă.

Cu toate acestea, civilizația Indusului a dispărut misterios în jurul anului 1300 î.Hr., iar motivele acestei dispariții rămân încă necunoscute. Unii oameni de știință cred că schimbările climatice sau invazia străinilor ar putea fi responsabile pentru colapsul acestei civilizații avansate. Cu toate acestea, moștenirea lor culturală și arhitecturală continuă să inspire și să fascineze oamenii din întreaga lume.

În concluzie, civilizația Indusului a fost una dintre cele mai avansate și sofisticate civilizații antice din lume, cu orașe bine planificate și o cultură diversificată. Oamenii acestei civilizații au lăsat în urmă o moștenire bogată de artă, arhitectură și religie, care continuă să fie studiată și admirată în prezent. Este important să ne amintim de această civilizație remarcabilă și de contribuția sa la istoria umanității.

Articolul a fost realizat 100% de inteligenta artificiala Chat GPT.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Atentie la Mesajele False!

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice,...

Read More...
Europol-coordinated operation tackles the threat of terrorist-operated websites

Operațiunea HOPPER II: Lupta împotriva propagandei teroriste online

Zece țări s-au unit cu Europol pentru a perturba activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și politice...

Read More...

România nu a eliberat vize pentru delegații ruși la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a anunțat acest lucru pe contul său de Telegram. Conform...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro