Ministrul 🇷🇴 afacerilor externe Bogdan #Aurescu a avut luni, 3️⃣0️⃣ ianuarie 2023, o convorbire telefonică 📞 cu ministrul afacer…

BY: In Actualitate, ArticoleMinistrul 🇷🇴 afacerilor externe Bogdan #Aurescu a avut luni, 3️⃣0️⃣ ianuarie 2023, o convorbire telefonică 📞 cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania 🇱🇹, Gabrielius #Landsbergis. 🗣️ Convorbirea a vizat, pe lângă un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din perioada următoare în raport cu agenda 📕 bilaterală, europeană 🇪🇺 și euroatlantică, procesul de aderare a #României la spațiul #Schengen și demersurile recente în acest dosar 📁.

✅Astfel, subiectul aderării României 🇷🇴 la spațiul Schengen a fost abordat pe larg în cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu informându-l pe ministrul lituanian 🇱🇹 cu privire la dialogul intens derulat în ultimele săptămâni cu omologii din majoritatea statelor membre, inclusiv cu Președinția suedeză 🇸🇪 a Consiliului UE 🇪🇺.

💬 În context, ministrul Bogdan Aurescu a informat cu privire la reconfirmarea, în cadrul acestor convorbiri, a sprijinului ferm al omologilor săi pentru acest obiectiv, în beneficiul unității și solidarității europene 🇪🇺, precum și cu privire la hotărârea acestora de a se implica activ în susținerea României 🇷🇴.

📍 În privința dialogului cu Austria 🇦🇹, ministrul 🇷🇴 Bogdan Aurescu:
🔺 a informat cu privire la dialogul inițiat deja cu partea austrică și cu privire la deschiderea părții române 🇷🇴 pentru un dialog constructiv, fiind necesară o atitudine constructivă, orientată spre soluții din partea executivului austriac, care să permită depășirea situației de blocaj;
🔺 a arătat că România 🇷🇴 dorește să se angajeze activ în eforturile de la nivel UE 🇪🇺 privind formularea de soluții concrete eficiente la provocările determinate de migrația ilegală, în continuitate cu acțiunile și conduita sa de până acum bazată pe solidaritate și responsabilitate, cu toate că nu acceptă conexiunea artificială între tema migrației și aderarea României.

☑️ Ministrul 🇱🇹 Gabrielius Landsbergis a reiterat susținerea fermă a Lituaniei pentru aderarea României 🇷🇴 la spațiul Schengen, exprimând întreaga disponibilitate de continuare a unui dialog activ cu ceilalți parteneri europeni pe acest subiect și subliniind importanța acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context de securitate deosebit de dificil.

🤝🏻 Cei doi demnitari au salutat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și coordonarea eficientă în cadrul #UE 🇪🇺, #NATO și al formatelor regionale, precum Inițiativa Celor Trei Mări și Formatul București 9. În context, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii cu privire la obiectivele viitorului Summit NATO de la #Vilnius, din vara acestui an, atât din perspectiva asigurării implementării obiectivelor asumate la Summitul precedent de la #Madrid, precum și în vederea pregătirii unor decizii cât mai de substanță, inclusiv în lumina evoluțiilor curente determinate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei 🇺🇦.

‼️ Totodată, demnitarul român 🇷🇴 a subliniat prioritatea acordată de țara noastră cooperării în domeniul apărării, făcând referire la faptul că România urmează să își reia, în 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣, participarea la misiunile de poliție aeriană ✈️ din regiunea Mării #Baltice. La rândul său, ministrul lituanian 🇱🇹 de externe a salutat convergența de viziune și caracterul substanțial al cooperării bilaterale dintre România 🇷🇴 și Lituania 🇱🇹, mulțumind în mod deosebit României pentru atitudinea activă în domeniu și pentru reluarea participării țării noastre la misiunile de poliție aeriană.

❇️ În raport cu cooperarea bilaterală, a fost evidențiată dorința comună de intensificare a schimburilor comerciale, ministrul Bogdan Aurescu făcând referire la evoluția pozitivă a acestora în anul 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣ față de anul precedent, precum și la potențialul deosebit de consolidare a acestora în perspectivă.

📨 Ministrul 🇷🇴 Bogdan Aurescu a acceptat invitația omologului său de a efectua o vizită oficială în Lituania 🇱🇹.

📝 Comunicatul de presă este disponibil aici 👉 http://www.mae.ro/node/60917.

Citeste tot articolul aici: Read More

Sursa si foto: facebook.com


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Diana ŞOŞOACĂ: Renunțarea la dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene reprezintă un act de înaltă trădare!

Ministerul de Externe a dezvăluit că România s-a alăturat grupului de 9 ţări, printre care cele 6 fondatoare ale

Read More...

Prima ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, organizat la Bistrița, a adunat la start în jur de 600 de alergători la probele de semimaraton, cros …

Prima ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, organizat la Bistrița, a adunat la start în jur de 600 de alergători

Read More...

Căpitanul lotului masculin de șah, Ivan Sokolov, antrenează echipa pentru europene….

Căpitanul lotului masculin de șah, Ivan Sokolov, antrenează echipa pentru europene. La SportsFestival, astăzi va avea loc Blindfold

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro