MapSense – Navigarea prin lume prin atingere

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Machete tactile, pentru nevăzători, în toate spațiile din sediul principal al Universității de Vest!

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a lansat astăzi proiectul “MapSense – Navigating the World by Touch”, un proiect unic în România, care își propune să facă universitatea mai accesibilă pentru persoanele nevăzătoare. Echipa de proiect a lucrat mai bine de un an pentru a realiza șapte machete tactile de mari dimensiuni, care sunt amplasate în spațiile principale ale universității.

Aceste machete sunt printate din plastic, folosind tehnica de printare 3D, și reprezintă modele reduse la scară ale fiecărui etaj al clădirii. Scopul lor este să ajute nevăzătorii să înțeleagă structura clădirii și să se orienteze mai ușor în interiorul acesteia. Machetele sunt amplasate la intrarea principala și în dreptul ieșirii din lift de la fiecare etaj.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a subliniat importanța proiectului și a apreciat munca echipei implicate: “UVT a devenit un spațiu al educației cu accent pe incluziune. Prin proiectul MapSense, dezvoltăm această abordare și completăm suportul de orientare destinat nevăzătorilor. Remarc o caracteristică esențială a echipei de proiect, respectiv interdisciplinaritatea și eterogenitatea participanților, de la elevi la doctoranzi, din toate categoriile de specializări necesare. Întreaga echipă merită felicitată pentru ideile bune generate și mai ales pentru implementare.”

Lucrarea a fost rezultatul unei munci de echipă, în care s-au implicat studenți și profesori din Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Geografie și Departamentul de Informatică. Theofild Lazar, prodecanul Facultății de Sociologie și Psihologie și coordonatorul proiectului, a subliniat importanța colaborării interdisciplinare în realizarea proiectului: “Preocuparea pentru a crea un mediu incluziv în instituția în care activam ne-a adunat împreună. Consider că tocmai această colaborare interdisciplinară poate reprezenta calea spre inovație în UVT. Preocuparea pentru accesibilizare în învățământul superior reprezintă o misiune asumată de UVT.”

Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie și expert în hărți tactile, a explicat modul în care au fost realizate hărțile: “S-a pornit de la planul real al etajelor și s-au aplicat principiile cartografiei tactile, care trebuie să reducă numărul de elemente, să generalizeze, e un fel de economie tactilă pe principiul less is more. Simțul tactil are o rezoluție diferită de cel vizual și am învățat cum să ținem cont de asta în acești ultimi ani, în care ne-am specializat în realizarea de materiale cartografice pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Plansele au fost testate pe parcurs de nevăzători și îmbunătățite la sugestiile lor.”

Theodor Grumeza, doctorand al Facultății de Matematică și Informatică, a subliniat că proiectul MapSense este doar începutul unei colaborări extinse între mai multe facultăți și mediul privat: “El nu s-ar fi putut realiza fără dedicarea fiecărui membru din echipă. Angajamentul nostru este de a continua dezvoltarea și îmbunătățirea unor soluții care să sprijine comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.”

Hărțile tactile din proiectul MapSense reprezintă o etapă către accesibilizarea extinsă a UVT. Universitatea urmărește să dezvolte accesibilizarea pe mai multe planuri, inclusiv accesibilizarea tuturor spațiilor de învățare, accesibilizarea proceselor de predare-învățare, a evaluării și a admiterii.

Sursa: www.sursadevest.ro

UVT a lansat astăzi proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, un proiect unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile toate spațiile principale ale sediului universității.

Echipa implicată în proiect a lucrat mai bine de un an la realizarea celor șapte machete de mari dimensiuni. Acestea sunt printate din plastic, prin tehnica de printare 3D. Scopul lor este să ofere persoanelor nevăzătoare un model redus la scară al structurii fiecărui etaj al clădirii. Astfel de modele tactile ajută nevăzătorii să înțeleagă spațiul în care se află și să se orienteze mult mai bine în interiorul unei clădiri atât de complexe. Machetele sunt montate la intrarea principala și în dreptul ieșirii din lift de la fiecare etaj.

UVT a devenit de mai mult timp un spațiu al educației cu accent pe incluziune. A fost remarcat la nivel național procesul de accesibilizare prin etichetarea cu Alfabetul Braille a accesului la spațiile de cursuri. Acum, prin proiectul MapSense, dezvoltăm această abordare și completăm suportul de orientare destinat nevăzătorilor, instalând aceste hărți tactile. Remarc o caracteristică esențială a echipei de proiect, respectiv interdisciplinaritatea și eterogenitatea participanților, de la elevi la doctoranzi, din toate categoriile de specializări necesare. Întreaga echipă merită felicitată pentru ideile bune generate și mai ales pentru implementare.”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Lucrarea este rezultatul unei munci de echipă, în care s-au implicat studenți și profesori din Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Geografie și Departamentul de Informatică.

Ce ne-a adunat împreună? Preocuparea pentru a crea un mediu incluziv în instituția în care activam. Consider că tocmai această colaborare interdisciplinară poate reprezenta calea spre inovație în UVT. Preocuparea pentru accesibilizare în învățământul superior reprezintă o misiune asumată de UVT. Dorim să oferim tuturor categoriilor de studenți oportunitatea de a studia într-un mediu suportiv, potrivit nevoilor lor specifice. Diversitatea și egalitatea de șanse sunt elemente obligatorii pentru orice instituție de învățământ superior” – spune Theofild Lazar, prodecanul Facultății de Sociologie și Psihologie, coordonatorul proiectului.

S-a pornit de la planul real al etajelor și s-au aplicat principiile cartografiei tactile, care trebuie să reducă numărul de elemente, să generalizeze, e un fel de economie tactilă pe principiul less is more. Simțul tactil are o rezoluție diferită de cel vizual și am învățat cum să ținem cont de asta în acești ultimi ani, în care ne-am specializat în realizarea de materiale cartografice pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Plansele au fost testate pe parcurs de nevăzători și îmbunătățite la sugestiile lor”, a explicat Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie, expert în hărți tactile.

MapSense reprezintă doar începutul unui proiect complex, o colaborare extinsă între mai multe facultăți și mediul privat. El nu s-ar fi putut realiza fără dedicarea fiecărui membru din echipa. Angajamentul nostru este de a continua dezvoltarea și îmbunătățirea unor soluții care să sprijine comunitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.”, spune Theodor Grumeza, doctorand al Facultății de Matematică și Informatică.

Hărțile tactile din proiectul MapSense, deși au presupus un efort consistent și multe ore de muncă, reprezintă o etapă către accesibilizarea extinsă a UVT.

Dezvoltarea accesibilizării va continua pe mai multe planuri: accesibilizarea tuturor spațiilor de învățare, accesibilizarea proceselor de predare-învățare, a evaluării și a admiterii.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Zilele patrimoniului de la Povergina! Sărbători culinare în pădurile Făgetului

Sărbătoarea de la Povergina

Asociația My Banat și localnicii din Făget îi invită pe toți bănățenii să se alăture sărbătoririi de Sfântul Ilie,...

Read More...

Israelul lansează noi lovituri în Gaza, după atacul din weekend care a ucis zeci de persoane în zona de siguranţă

Martori citați de AFP au spus că avioanele de război israeliene au lovit centrul Fâșiei Gaza iar focurile de...

Read More...

Canotajul Dinamo: 25 de sportivi și 3 antrenori pregătiți pentru Olimpiada de la Paris 2024

În cadrul evenimentului "Ready for Olympics", lotul olimpic de canotaj al României pentru JO Paris 2024 a fost prezentat...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro