Institutul Francez din Timișoara vă invită la plimbări urbane. Un suflu nou în explorarea culturală a orașului. Participare gratuită

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Articole, Lifestyle

Institutul Francez din România la Timișoara continuă să fie o forță motrice în viața culturală a orașului, iar seria de evenimente inovatoare precum “Plimbări Urbane: Revizitați Timișoara” demonstrează angajamentul lor de a aduce o perspectivă proaspătă și captivantă asupra patrimoniului cultural al orașului, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Evenimentele sunt gratuite, pentru oricine dorește să participe.

Seria de evenimente “Urban walks: Revisiting Timisoara” (n.r. Plimbări Urbane: Revizitând Timișoara) propune o abordare inedită pentru explorarea orașului. În cadrul acestor plimbări, participanții sunt invitați să experimenteze orașul ca pe un palimpsest cultural, în care trecutul și prezentul se întrepătrund într-un mod fascinant. Discuțiile și dezbaterile care au loc în timpul plimbărilor abordează forțele de reînnoire culturală, dezvoltarea contraculturilor și, totodată, oferă ocazia de a vizita atât locuri celebre, cât și locuri mai puțin cunoscute ale orașului, care reprezintă un patrimoniu al memoriei colective și al acțiunilor comunitare.

Printre plimbările propuse, se remarcă “In quest of public space” (n.r. “În căutarea spațiului public”), care va fi condusă de Alexandra Trofin, directorul Bienalei de Arhitectură Beta.

“Timișoara este un oraș fascinant, în continuă evoluție, și este o bucurie să explorez împreună cu participanții spațiile publice emergente și dinamica culturală a acestui oraș minunat”, a explicat Alexandra Trofin.

O altă plimbare importantă este “New cultural narratives” (n.r. “Noi narative culturale”), care va fi ghidată de Ana Maria Ursu, managerul Teatrului Basca.

“Prin această plimbare, ne propunem să descoperim și să discutăm despre forțele care contribuie la reînnoirea culturală și la expansiunea contraculturilor. Sunt convinsă că activitățile culturale efervescente ale orașului pot influența pozitiv politicile de design spațial, conservarea patrimoniului și cultivarea spiritului civic”, a explicat Ana Maria Ursu.

Seria de evenimente debutează, pe 3 iulie, cu o primă plimbare: “Crafts & heritage” (n.r. “Meserii și patrimoniu”). Este o plimbare alături de Cătălin Sorescu, Fondator al Muzeului Uneltelor, prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor din oraș.

Programul complet al plimbărilor urbane:

Meserii și patrimoniu

O plimbare prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor, în cadrul căreia se vor purta discuții despre potențialul creativității în evoluția orașului, despre metodele și procesele de producție și protecție a meșteșugurilor, învățând din narativele celor implicați în oraș. O plimbare în care idei, experiențe și know-how vor fi împărtășite pe străzile Timișoarei.

Luni, 3 iulie, ora 10:00

Punct de întâlnire: Piața Traian

Invitat special/ghid: Cătălin Sorescu Fondator al Muzeului Uneltelor

Public: deschis tuturor

Durată: 2 ore

Punct final: Sinagoga

În căutarea spațiului public

Cum este revendicat spațiul public în zilele noastre? Ce spații emergă în viața de zi cu zi ca spații de partajare, sociabilitate și cultură cetățenească? O plimbare de două ore prin străzile Timișoarei, în timpul căreia vom observa și vom discuta despre noile practici ale vieții sociale publice, despre designul spațiilor publice și dinamica evolutivă a memoriei colective a orașului.

Marți, 4 iulie, ora 10:00

Punct de întâlnire: Piața Traian

Invitat special/ghid: Alexandra Trofin Director al Bienalei de Arhitectură Beta

Public: deschis tuturor

Durată: 2 ore

Punct final: Sinagoga

Noi narative culturale

Plimbându-ne și vorbind, experimentând orașul ca un spațiu cultural, vom discuta idei și probleme legate de forțele de reînnoire culturală, de dezvoltarea contraculturilor și vom vizita locuri de cultură renumite și mai puțin cunoscute. Această plimbare își propune să aducă în prim-plan ipoteza conform căreia activitățile culturale efervescente ale orașului de astăzi pot alimenta atât instrumentele, cât și politicile de design spațial, conservarea patrimoniului și spiritul civic.

Miercuri, 5 iulie, ora 10:00

Punct de întâlnire: Piața Traian

Invitat special/ghid: Ana Maria Ursu, manager al Teatrului Basca

Public: deschis tuturor

Durată: 2 ore

Punct final: Sinagoga

Seria de evenimente inedite sunt doar un exemplu al angajamentului Institutului Francez din Timișoara în promovarea diversității culturale. Cu peste treizeci de evenimente anuale, inclusiv Noaptea Filosofiei, Festivalul Filmului Francez, Balul Popular de Ziua Franței și multe altele, Institutul Francez se implică activ în viața culturală și artistică a orașului. În prezent, institutul este partener în activitățile desfășurate în Timișoara, care este desemnată Capitala Europeană a Culturii în 2023 și coordonează renovarea Cinematografului Studio, care va deveni unicul cinema de artă al orașului.

Despre Institutul Francez din Timișoara

Institutul Francez din Timișoara este o prezență culturală incontestabilă în oraș, având o istorie de 30 de ani începând din perioada Revoluției din 1989. Situat în villa Kimmel, institutul a devenit una dintre cele patru antene ale Institutului Francez din România începând din 2012. Misiunea sa este de a promova cooperarea și acțiunile culturale în numele Ambasadei Franței, concentrându-se pe aspecte actuale ale culturilor și limbii franceze. Prin colaborări fructuoase și numeroase evenimente culturale, Institutul Francez din Timișoara contribuie activ la promovarea diversității culturale și la dezvoltarea comunității locale în domeniul filmului, literaturii, dezbaterilor și artelor spectacolului.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Împușcături la un eveniment de campanie al lui Donald Trump. Presupusul atacator și un participant la miting au fost uciși

Donald Trump a fost escortat de urgență de la un miting din orașul Butler, Pennsylvania, după ce câteva focuri...

Read More...

Armonia între carieră și viața personală: Cheia unei sănătăți generale echilibrate

Armonia între carieră și viața personală este un aspect esențial pentru menținerea unei sănătăți generale echilibrate. De-a lungul timpului,...

Read More...

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro