Din 3 septembrie, centrul Parisului poartă culorile artei contemporane româneşti

BY: stiridinromania.ro In Cultura, STIRILE ZILEI
future4free expozitie romana la paris


Future4Free la Galeria 59 Rivoli. Din 3 septembrie, centrul Parisului poartă culorile artei contemporane româneşti

30 de artişti români expun la Paris în perioada 3-18 septembrie, în cadrul unui amplu program de schimb cultural România-Franţa, organizat de Galeria 59 Rivoli din Paris şi Asociaţia 1001 ARTE din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Franţa. Expoziţia Future4Free, găzduită de Galeria 59 Rivoli din Paris, cuprinde peste 60 de lucrări de pictură, sculptură, colaj şi new media, ce abordează problematici actuale.

La vernisajul expoziţiei, care a avut loc sâmbătă, 3 septembrie, au participat Cristian Cojanu, curator şi preşedinte al Asociaţiei 1001 ARTE, George Bodocan, artist iniţiator al proiectului şi alţi cinci artişti români din colectivul care expune – Radu Carp, Mihai Coltofean, Claudia Todor, Alexandru Ranga, Irina Tănase, urmând ca Andrada-Cristina Gheorghe şi Bianca Ferăstrău să li se alăture zilele viitoare.

Participarea la acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru tinerii artişti români (dar şi pentru câţiva dintre foştii lor profesori sau mentori) de a se face remarcaţi în epicentrul scenei artistice europene. Rivoli 59 este una din cele mai vizitate galerii pariziene, aflată în imediata vecinătate a Louvre şi gândită ca o oază de artă în mijlocul celei mai importante artere comerciale a capitalei Franţei.

Două asociaţii non-profit, una românească şi una franceză, sunt organizatoarele celor două expoziţii în două spaţii expoziţionale centrale în Paris şi Bucureşti (Galeria 59 Rivoli şi ARCUB).

Schimbul cultural Franţa-România, în cadrul căruia participă peste 60 de artişti francezi şi români, a debutat în iulie, când grupul de artişti francezi a lucrat alături de artiştii bucureşteni, a susţinut seminarii, interviuri, a montat expoziţia de grup şi a realizat o pictură murală lângă Ambasada Franţei la Bucureşti. Activitatea lor a fost documentată prin interviuri şi materiale video care vor sta la baza unui scurtmetraj.

Expoziţia „în oglindă” realizată de artiştii francezi şi români a fost vernisată în capitala Franţei, în perioada 3-18 septembrie fiind rândul artiştilor români să expună la Paris. O selecţie de artişti cu viziune, ce abordează temele contemporane ale planetei: pledoarie pentru toleranţă, ecologie, feminism, solidaritate, pace, vor participa la workshop-uri alături de colegii lor francezi şi vor realiza o pictură murală românească în Paris. Va fi lansat şi un album de artă bilingv cu lucrări ale artiştilor celor două galerii (32 artişti francezi şi 30 români).

„Temele sunt din realitatea imediată, iar conceptul de bestiar, prezent şi în expoziţia Future 4 Free e o reflectare a fricilor lor de fapt. În 2016, fricile erau legate oarecum de teme religioase, inegalităţi sociale, iar acum, în 2022, avem şi tema războiului”. (Cristian Cojanu, curator)

„Va fi un salon al tinerilor artişti români în centrul Parisului, iar asta va da o mare vizibilitate”. (George Bodocan, artist franco-român)

„Dialogul artistic realizat prin acest proiect de arte vizuale între Bucuresti şi Paris este o fericită continuare a sezonului cultural România – Franţa şi o prefaţare în spaţiul francez a viitoarei capitale culturale europene din anul viitor, Timişoara.” (Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român)

Galeria 1001 ARTE a luat fiinţă în 2017 ca urmare firească a celor peste 50 de expoziţii organizate pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană, festivaluri de film şi muzicale, ca şi pentru cele mai importante galerii comerciale. Anterior, sub numele 1001 ARTE, au fost realizate peste 40 de emisiuni culturale la TVR 2, TVR Cultural, filme documentare despre artă proiectate la Noaptea Albă a Galeriilor şi documentate de Dilema Veche. Alte 50 de evenimente expoziţionale au avut loc de atunci, iar spaţiul galeriei (2017-2022) a devenit unul din cele mai vizitate din Bucureşti. În prezent, Asociaţia se află în căutarea unui alt spaţiu pentru activităţile sale non-profit.

Asociaţia 59 Rivoli este o asociaţie non-profit a cărei misiune este promovarea creaţiei artistice. 30 de artişti deschid zilnic spaţiul interacţiunilor cu publicul care descoperă în inima Parisului pe celebra arteră comercială Rue de Rivoli, un microcosmos al unui univers viu, imersiv şi relaxat. Participarea comunităţii şi turiştilor în marele performance colectiv care este, simplu spus, viaţa lui Rivoli 59.

Proiectul este realizat de Asociaţia 1001 ARTE şi Galeria 59 Rivoli, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Franţa.

Project management: George Bodocan şi Irina M. Damaskin, Coordonator: Cristian Cojanu, Parteneri: Links Associates, Hilton Inn Bucharest şi Arcub.


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Stiri Ministerul Apararii Nationale, Romania

🪖Pentru voi cum a trecut săptămâna? Foto: arhivă ianuarie 2023 #mapn #activități #weekend Citeste tot articolul aici: Read More Sursa si foto:

Read More...

Iuliana Beregoi (@iulianaberegoiofficial) Poza zilei on februarie 3, 2023 at 1:36 pm

Iuliana Beregoi (@iulianaberegoiofficial) Vezi mai multe aici: Read More Sursa si foto: instagram.com

Read More...

METEO on februarie 3, 2023 at 2:42 pm

INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 03 februarie, ora 10 – 05 februarie, ora 18 Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, intensificări ale

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro