Ce face Klaus Iohannis în Africa? Expert: O vizită nu e suficientă pentru a schimba paradigma relațiilor

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Articole, STIRILE ZILEI

În ultimii 30 de ani, Africa aproape că nu a existat în politica externă a României. Acum, președintele Klaus Iohannis și soția sa străbat patru țări africane într-un turneu de zece zile.

În ultimii trei ani, în Africa au avut loc opt lovituri de stat în urma cărora au fost instaurate dictaturi militare. Influența occidentului nu e doar în scădere, ci pare să fi devenit catalizator de ură în multe țări africane. Ce face, așadar, Klaus Iohannis în Africa?

Africa e o miză majoră pentru Rusia, implicată direct în confruntări interne prin intermediul mercenarilor Wagner. Dar și pentru China, care are deja o bază militară pe continentul african, în Djibouti (estul continentului). În același timp, cancelariile occidentale și-au văzut influența scăzând an după an.

Ba chiar, după cum explică pentru Europa Liberă directorul Centrului de Studii Africane al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Sergiu Mișcoiu, un sentiment puternic anti-occidental a fost unul dintre factorii care au determinat numeroase răsturnări politice din Africa.

Uniunea Europeană încearcă acum să recupereze din relațiile pierdute cu țările africane, iar turneul lui Klaus Iohannis ar putea fi parte a agendei europene, după cum sugerează informarea trimisă de președinție pe tema vizitei: „parte a efortului comun de la nivel european”.

Ce poate face România?

Franța și-a vazut influența diminuată major nu doar în Djibouti, unde o fostă bază militară care îi aparținea este acum a Chinei, dar și în recenta lovitură militară de stat din Niger, unde scandările împotriva Franței au fost la ordinea zilei.

Mai mult, reducerea influenței sale e dublată de creșterea importanței Kremlinului, aflat din februarie 2022 în război împotriva Ucrainei. De exemplu, mercenarii Wagner, controlați de Kremlin, au avut un rol în răsturnarea puterii în Mali sau Republica Centrafricană.

De altfel, în decembrie 2021, România s-a alăturat țărilor care cereau Rusiei să se „comporte responsabil” în Africa.

De atunci, lucrurile s-au complicat și mai mult, iar momentul vizitei lui Klaus Iohannis vine într-un context „marcat de o diviziune profundă între Occident și Sudul Global”, spune Sergiu Mișcoiu.

„Vedem multe state africane care se poziționează în opoziție cu Ucraina. În cazul conflictului dintre Israel și Hamas, multe state africane au avut o poziție prudentă, iar altele sunt foarte anti-Israel. Toate aceste poziții sunt asimilate unei împotriviri față de un neo-imperialism occidental”, adaugă expertul.

Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Studii Africane al Universității Babeș-Bolyai. Foto: Facebook
Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Studii Africane al Universității Babeș-Bolyai. Foto: Facebook

În acest context, țările din Europa de Est și Centrală sunt avantajate în relațiile cu țările africane, deoarece nu sunt foste imperii coloniale, spune Sergiu Mișcoiu.

„România ar trebui să fructifice acest avantaj, pentru că avem valori europene și atlantice, dar am putea avea și o credibilitate mai mare decât țări precum Franța sau Marea Britanie, care sunt considerate țări cu un trecut colonial mult prea apăsător ca să vorbească pe înțelesul și pe limba continentului african”, spune expertul.

3,5% din totalul exporturilor

Klaus Iohannis vizitează Kenya, Tanzania, Capul Verde şi Senegal, timp de zece zile, între 14 și 23 noiembrie.

Potrivit președinției, vizita ar avea și o importantă miză economică, însă Iohannis nu e însoțit de reprezentanți ai Guvernului sau de oameni de afaceri. Discuțiile pot fi, așadar, cel mult teoretice.

Valoarea exporturilor românești către țările africane se ridica în 2021 la 3,21 de miliarde de dolari, adică doar 3,5% din totalul exporturilor României.

Ce relații economice are România cu cele patru țări africane vizitate de Klaus Iohannis

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică în anuarul publicat în 2022 privind comerțul internațional arată că România are schimburi comerciale infime cu Kenya, Capul Verde, Tanzania și Senegal – cele patru țări pe care le vizitează președintele Klaus Iohannis în această perioadă.

Ca o comparație, valoarea schimburilor comerciale bilaterale cu cel mai important partener economic al României – Germania – a fost anul trecut de peste 40 de miliarde de euro.

  • Kenya – România a exportat bunuri în valoare de 16,43 de milioane de euro în anul 2021 – în principal cafea și ceai, iar importurile au fost de puțin peste 5 milioane de euro – cu precădere îngrășăminte;
  • Tanzania – Bunurile exportate de România în această țară au avut o valoare de 2,34 milioane de euro pentru anul 2021, iar importurile au fost duble: 5 milioane de euro;
  • Republica Capului Verde – datele sunt inexistente;
  • Senegal – Anul 2021 a însemnat pentru România exporturi în valoare de 4,85 milioane de euro către această țară africană, în timp ce importurile totale au fost de 15.000 de euro.

Sergiu Mișcoiu identifică însă o altă posibilă miză a relațiilor bilaterale. Ca de altfel întregul Occident, aflat în declin demografic, România nu poate ignora creșterea demografică importantă din Africa.

Continentul african este regiunea planetei cu cea mai rapidă creștere demografică. Populația din Africa Sub-Sahariană se va dubla până în 2050, conform datelor Organizației Națiunilor Unite.

„Este nevoie [așadar] de investiții în educația tinerelor generații și apoi în domenii care să le ofere o ocupație, pentru a reduce presiunile migratorii asupra Europei. Investițiile într-o agricultură ecologică care ar putea crea locuri de muncă sunt o prioritate. Investițiile în domeniul energetic și în infrastructură iarăși pot aduce beneficii importante și țărilor care investesc”, explică expertul.

Cu întârzieri masive în investiții în infrastructură și domeniul energetic, nu este clar ce poate oferi în acest moment România Africii, mai ales printr-o vizită prezidențială. Dar, adaugă Sergiu Mișcoci, semnalul este unul „pozitiv”, cu toate că o vizită nu e suficientă pentru a schimba paradigma relațiilor.

„Va trebui să avem o prezență constantă pe o perioadă mai lungă pentru a valorifica pozitiv ceea ce se deschide cu această vizită.”

Turneul președintelui Iohannis vine în contextul în care acesta și-a intensificat în ultimul an de mandat vizitele externe, iar opinia publică a dezbătut deplasările sale în America de Sud, Asia, dar și faptul că merge cu un avion privat, iar costurile sunt secrete.

Sergiu Mișcoiu consideră că oficialii români ar trebui să aibă propria lor aeronavă, mai ales într-o țară în care se construiesc avioane și în care compania aeriană Tarom se zbate să supraviețuiască.

Dincolo de controverse, Sergiu Mișcoiu amintește că reprezentarea externă este atribut al președintelui României.

„În acest sens, președintele Iohannis nu a fost destul de activ. Din contră, cred că ar trebui să aibă loc mai multe vizite de genul ăsta, să reprezinte internațional România cu mai mult aplomb”, spune expertul. Iar relațiile cu țările africane nu pot fi decât de dorit, adaugă el.

În perioada comunistă, România a avut relații politice și economice bune cu țările africane. MAE precizează în proaspăta sa strategie pentru Africa tocmai „capitalul de simpatie semnificativ de care România beneficiază în Africa, ce riscă să se diminueze pe măsură ce are loc schimbul generațional”.

„România a vrut să își diversifice portofoliile de relații internaționale pentru a nu rămâne tributară Uniunii Sovietice. Relațiile dintre România și țările africane au fost foarte intense pentru că România a investit în infrastructură, în domenii energetice și au existat schimburi de studenți în domenii precum ingineria, medicina și economia”, potrivit expertului clujean.

Marți, Klaus Iohannis se află în Kenya, una dintre țările africane cele mai apropiate de SUA și Occident.

Programul președintelui în Africa

14 noiembrie

10:00 Primirea de către Președintele Republicii Kenya, William Ruto, la State House Nairobi

  • Ceremonia primirii oficiale
  • Convorbiri tête-à-tête
  • Convorbiri oficiale
  • Semnare documente bilaterale
  • Declarații de presă comune (aproximativ 11:35, ora României)
  • Dejun oficial

13:30 Depunerea unei coroane de flori la Mausoleul Jomo Kenyatta

14:05 Vizită la United Nations Office at Nairobi- întâlnire cu directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)

15 noiembrie

Pauză

16 noiembrie

10:00 Vizită la Uthiru Girls High School

Pentru vizitele din Senegal, Capul Verde și Tanzania, programul nu este încă afișat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Sursa: romania.europalibera.org

Foto: presidency.ro
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro