“Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului” – Un tribut adus savantilor de renume din Banat

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara și Editura “Victor Babeș” au anunțat lansarea unui nou volum intitulat “Vincentiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”. Autorul acestui volum este prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Evenimentul de lansare va avea loc pe data de 7 decembrie 2023, la ora 17:00, în Amfiteatrul “Pius Brânzeu” (Sala Senatului), et. 1, la sediul Medicina 1 din Piața Eftimie Murgu nr. 2.

Profesorul Dan V. Poenaru, director general al Editurii “Victor Babeș”, va fi gazda evenimentului, iar alături de autor vor lua cuvântul prof. univ. dr. Octavian Marius Crețu, rectorul UMFVBT, prof. univ. dr. Marius Raica și prof. univ. dr. Alexandru Ruja.

Sabin Ionel este un scriitor, cercetător, istoric și publicist de renume, fost director al Editurii Politehnica și profesor emerit la Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica din Timișoara. Acesta este semnatarul mai multor volume, printre care “Profesorii” (2002), “Seniorii”, “Interviuri” (2004), “Polifonie”, “Poeme” (2006), “Generația”, “Interviuri” (2010), “România în Quonotations” (2010), “Așteptarea” (2011), “Depărtările” (2012), “Paradigma elenă” (2015) și multe altele. Cea mai recentă apariție editorială a sa este “Satul ca obârșie”, volum apărut în acest an la Editura Politehnica, despre istoria familiei Babeș.

Volumul “Vincentiu și Victor Babeș, figuri strălucite ale Banatului”, editat de profesorul Dan V. Poenaru, reprezintă o contribuție la promovarea culturii în Banat și este un punct de referință pentru Universitatea noastră, care își poartă cu mândrie numele savantului Victor Babeș, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în întreaga lume.

Victor Babeș, un pionier în medicină și biologie, a fost creatorul școlii române de morfopatologie și microbiologie, a introdus principiul serovaccinării și a inventat diverse săruri și vaccinuri pentru prevenirea și combaterea în masă a unor boli transmisibile. El a devenit unul dintre promotorii activi ai medicinei sociale, nu doar în România, ci și în întreaga lume.

Victor Babeș s-a născut la 28 iulie 1854, la Viena, dar și-a făcut studiile gimnaziale la Lugoj. Tatăl său, Vincentiu Babeș, a fost o personalitate a vieții politice și culturale din Banat. Acesta era cunoscut ca avocat, profesor, ziarist, om politic și membru fondator al Academiei Române. Vincentiu Babeș s-a născut în satul banatean Hodoni, în 1821, la aproximativ 20 km de Timișoara.

Această lansare de carte reprezintă o oportunitate de a cunoaște mai bine contribuțiile aduse de Victor Babeș și Vincentiu Babeș în domeniul științei și culturii în Banat. Volumul semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel aduce în prim-plan aceste figuri strălucite și ne oferă o perspectivă amplă asupra moștenirii pe care o au în această regiune.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara si Editura „Victor Babes” anunta lansarea volumului intitulat „ Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului”, semnat de prof. univ. emerit dr. Sabin Ionel.

Evenimentul va avea loc in data de 7 decembrie 2023, ora 17, in Amfiteatrul „Pius Brinzeu” (Sala Senatului), et. 1, la sediul Medicina 1 din Piata Eftimie Murgu nr. 2.

Amfitrion al evenimentului va fi Prof. Dan V. Poenaru, director general al Editurii „Victor Babes”, iar alaturi de autor vor lua cuvantul prof. univ. dr. Octavian Marius Cretu, rectorul UMFVBT, prof. univ. dr. Marius Raica si prof. univ. dr. Alexandru Ruja.

Scriitor, cercetator, istoric, publicist, fost director al Editurii Politehnica, dar si profesor emerit la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Politehnica din Timisoara, Sabin Ionel este semnatar al mai multor volume, precum „Profesorii” (2002), „Seniorii”, „Interviuri” (2004), „Polifonie”, „Poeme” (2006), „Generatia”, „Interviuri” (2010), „romania in Quonotations” (2010), „Asteptarea” (2011), „Departarile” (2012), „Paradigma elena” (2015) si multe altele, cea mai recenta fiind „Satul ca obarsie”, volum aparut in acest an la Editura Politehnica, despre istoria familiei Babes.

Cea mai recenta aparitie editoriala a profesorului Sabin Ionel – „Vincentiu si Victor Babes, figuri stralucite ale Banatului”, o editie ingrijita de profesorul Dan V. Poenaru, este o contributie la promovarea culturii in Banat, reprezentand, totodata, un volum de referinta pentru universitatea noastra, care poarta cu mandrie numele savantului Victor Babes, unul dintre cei mai renumiti oameni de stiinta, cunoscut si recunoscut in toata lumea.

Un pionier in medicina si biologie, Victor Babes a fost creatorul scolii romane de morfopatologie si microbiologie, a introdus principiul serovaccinarii si a inventat diverse saruri si vaccinuri pentru prevenirea si combaterea in masa a unor boli transmisibile, devenind unul dintre promotorii activi ai medicinei sociale din Romania si nu numai.

Victor Babes s-a nascut la 28 iulie 1854, la Viena, insa studiile gimnaziale le-a facut la Lugoj, tatal sau, Vincentiu Babes, fiind o personalitate a vietii politice si culturale din Banat, cunoscut avocat, profesor, ziarist, om politic si membru fondator al Academiei Romane, care s-a nascut in satul banatean Hodoni, in 1821, la circa 20 km de Timisoara. (Diana Mihai, ofiter de presa UMF Timisoara)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Realizările sale sunt fără precedent în istoria modernă

Mai sus, puteți urmări înregistrarea primului discurs al vicepreședintelui Kamala Harris după anunțul de retragere a președintelui Joe Biden...

Read More...
C7M3 crew

NASA selectează un nou echipaj pentru misiunea simulată spre Marte

NASA a selectat o nouă echipă de patru voluntari de cercetare pentru a participa la o misiune simulată către...

Read More...

O instanță din Rusia o condamnă pe jurnalista RFE/RL Alsu Kurmașeva la 6 ani și jumătate de închisoare

O instanță de judecată din Rusia a condamnat-o pe Alsu Kurmașeva, jurnalistă a RFE/RL și care deține dublă cetățenie...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro