Vara in Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in 2023 – perspectiva lunii iunie

BY: stiridinromania.ro In Cultura

Vara TM 2023 continua cu un program cultural efervescent, cu o paleta diversa si complexa, de la incursiuni sonore la arta conceptuala, ateliere si instalatii, concerte, ateliere de dans, tururi ghidate in expozitiile Art Encounters, Naratiuni Sonore, sculptura, momente muzicale extraordinare si colaborari orchestrale marca Romanian Chamber Orchestra, un festival de arte performative, lansari de carte, festivaluri de muzica baroca, jazz contemporan prin Festivalul JazzX si electro prin Flight Festival – District23 si Gala Premiilor UNITER 2023.

Surprizele lunii iunie includ interventii ale unor artisti din numeroase tari, care vor continua sa performeze intr-o noua editie a proiectului Naratiuni Sonore/Sonic Narratives, organizat deja cu traditie in Timisoara de Asociatia Simultan. Astfel, va invitam sa parcurgeti un program sonor si vizual imersiv, impartit in teme care creeaza ocazii de dialog cu artistii invitati, raportat la concepte fluide, urbane, la rezonante si la obiecte.

In cadrul proiectului Naratiuni Sonore, pe 9 iunie, Mirian Kolev va prezenta Sunetul abandonului, o interpretare muzicala cu inregistrari de teren din locuri si din cladiri abandonate. Inregistrarile sunt realizate in sate-fantoma din muntii Bulgariei, unde exista peste 100 de sate cu o populatie totala de aproximativ 1.000 de oameni – un soi de pandemie a extinctiei, dar care pentru natura este un proces complet firesc, parte din ciclul sau normal. De asemenea, pe 10 iunie, Makunouchi Bento aduce Ca un greier pe sticla verde, un performance bazat pe inregistrari de teren, o creatie sonora care exploreaza aventura auditiva a unui greier virtual pe o sticla, plutind pe raul Bega pe masura ce strabate orasul Timisoara.

            Intr-un registru fastuos, luna iunie continua cu Gala Premiilor UNITER 2023, care revine la Timisoara dupa sase ani. Astfel, intre 7 si 10 iunie, veti putea participa la trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022, nominalizate la premiile UNITER si urmate de sesiuni Q&A cu publicul spectator. Gala Premiilor UNITER va avea loc la Sala Mare a Teatrului National „Mihai Eminescu” din Timisoara, luni, 12 iunie, ora 20.00.

Pe 7 iunie, Universitatea de Vest propune, prin seria de evenimente „La UVT, Cultura este Capitala”, conferinta “De ce sa vrem sa ne amintim?”, in compania unui invitat special: Ana Blandiana. Tot pe 7 iunie, centrul cultural MV Sci-Art va invita la vernisajul expozitiei The Sun is Eating With a Thousand Mouths, a artistei Alexandra Boaru, un eveniment care consta intr-un performance site specific de lunga durata, unde totul se deruleaza in contextul explorarii metamorfozei speculative in care fiinta „umana” devine fiinta „planta”.

Despre intalnirea dintre materie si timp, prin muzica si dans, A matter of time este un spectacol ce vizeaza mai multe notiuni ale timpului printr-o abordare experimentala de muzica generativa si tactila, toti termeni comuni muzicii si dansului care ne duc cu gandul la temporalitate si perceptie. Spectacolul din 8 iunie, de la ora 20.30, din spatiul cultural FABER, este dezvoltat pe baza acestor concepte.

De asemenea, cei interesati pot urmari ce-a de-a treia editie We Perform – Seri de muzica si teatru, care se va desfasura in weekend-urile 9-11 si 17-18 iunie, in diferite parcuri si piete publice din Timisoara. Vineri, 9 iunie, spectatorii sunt invitati in Piata Sfantu Gheorghe la un Atelier de improvizatie scenica in limba germana si la reprezentatia Ora la care nu stiam unii de altii, dupa Peter Handke (Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, in 2019), un spectacol de teatru fizic, nonverbal, al studentilor specializarii Actorie in limba germana – UVT, in regia lui Florin Vidamski, cu participarea renumitei mezzosoprane Aura Twarowska.

Intre 9 si 11 iunie va avea loc Launmomentdat in Parc 2023, festival care revine cu cea de-a sasea editie, in Parcul Regina Maria din Timişoara – o simfonie perfecta la confluenta dintre muzica, arta, teatru si film independent, cu intrarea libera. Primii artisti internationali anuntati pentru editia 2023 sunt: Alma Negra live band, Hiroko Hacci, Mad Professor, So, Soichi Terada live, Tapan live band si multi altii. De asemenea, Launmomentdat & Teatrul Senzorial va invita la teatru in aer liber, iar programul va fi unul divers, compus atat din spectacole de teatru clasic, cat si teatru non-verbal, one man show-uri, teatru-dans, spectacole de copii, teatru studentesc si teatru de amatori. In cadrul aceluiasi eveniment, Launmomentdat & Institut Français organizeaza “Seara filmelor franceze”, o experienta captivanta care exploreaza diversele povesti si stiluri cinematografice specifice Frantei.

             Continuand periplul senzorial prin artele spectacolului, pana pe 9 iunie, Asociatia Noi Re-Cream prezinta Zona Kinestezica – Atelier de explorare senzoriala prin miscare, ce va avea loc in Parcul Botanic. In acest sens, proiectul SIMBIOZE aduce un atelier de miscare adresat publicului larg, coordonat de coregrafa Timea Kovács, ce va avea la baza exercitii simple de improvizatie de dans, pornite de la experiente senzoriale bazate pe ascultare si senzatii kinestezice. De asemenea, la Casa Tineretului, Virginia Negru si Catalin Diaconu propun o introducere in metoda de dans Contact Improvisation, o ramura esentiala a dansului contemporan, in care se lucreaza in cuplu sau in grup.

Din sfera artelor performative, FABRICULTURA, un eveniment organizat de Asociatia Cetatean de Traian, revine pe 9 iunie cu o editie de poveste, in care epoca basmelor se impleteste cu era digitala intr-un melanj cultural plin de suflet si de folclor: FANTASME, in Poiana PeriFEERICa. In perioada 9 – 11 iunie, in Parcul Regina Maria, Poiana PeriFEERICa va provoaca sa ii descoperiti secretele.

Pe 10 iunie va avea loc TROMPETRE: Sound of Unirii, un proiect colaborativ si interdisciplinar, nascut la granita dintre mai multe stiluri culturale, care isi propune sa imbine muzica, artele plastice si artele vizuale. Proiectul se va desfasura sub coordonarea lui Petrica Ionutescu, cu participarea artistilor Marian Stefan si Cristian Vaduva. Totodata, sunetul concertului va fi preluat si prelucrat artistic de catre artistul Cristian Vaduva, care il va reda publicului sub forma unui videomapping experimental, autentic, in timp real.

Un eveniment deschis tuturor categoriilor de publicuri, cea de-a treia editie We Perform – Seri de muzica si teatru, se va desfasura in weekend-urile 9-11 si 17-18 iunie, in diferite parcuri si piete publice din Timisoara, debutand cu un atelier pentru amatori de miscare si dans contemporan si un spectacol de teatru-dans prezentat de studentii UVT – Master Artele spectacolului de teatru, in regia si coregrafia Viktoriei Medviedieva (Ucraina) si a Laviniei Urcan, pe muzica lui Oleksandr Solokha (Ucraina). Duminica, 11 iunie, in Piata Traian va avea loc un atelier muzical pentru copii facilitat de Iulia Lupas si Alexandra Mahu, un Socratic Walk si un concert The Romanian Flute Ensemble & Piano. Iar sambata, pe 17 iunie, in Parcul Carmen Sylva va avea loc un atelier de pictura pentru copii si un Percussion & Academica Brass – concert de percutie si alamuri.

 Ziua de 15 iunie aduce Orasul Paralel: Fabric, organizat de Asociatia Diogene, Teatrul Maghiar de Stat si Teatrul German de Stat, o experienta inedita inspirata de povestile documentate in cartierul Fabric, ce se desfasoara in Centrul Reformat Noul Mileniu.

INDECIS Artist Run Space propune pentru 17 iunie prezentarea volumului de benzi desenate al artistei Sorina Vazelina, unite si tiparite prin proiectul Atelier. Acest proiect reuneste o serie de ateliere din Timisoara, unde mesteri si meseriasi persevereaza in domeniile lor.

Pentru ca luna iunie este luna festivalurilor in anul Capitalei, pe 18 iunie debuteaza Baroque Watermusic: o serie de concerte realizate cu instrumente muzicale de epoca si cu muzicieni imbracati in costume istorice. Toate cele cinci concerte vor avea loc pe o ambarcatiune, care va traversa raul Bega de la podul Decebal pana la podul Stefan cel Mare. In data de 19 iunie, Baroque Watermusic va contine un concert-lectie, unde vor fi prezentate instrumente de epoca, tehnici de interpretare specifice acestora, precum si repertoriul muzicii vechi, alaturi de instrumentisti si muzicieni profesionisti din Cluj, Timisoara si Budapesta si de soprana Narcisa Brumar de la Opera Nationala Romana Timisoara.

Un alt festival, desfasurat intre 16 si 18 iunie este Flight Festival – District23 si va reuni artisti ca: Rag’n’Bone Man, Clean Bandit (un grup englez de muzica electronica, format la Cambridge in 2008), John Newman (un muzician britanic, DJ, compozitor si producator, cunoscut publicului prin melodia Love Me Again), trupa de rock alternativ Sveže Amputirana Ruka Satrijanija sau pe scurt S.A.R.S. (o formatie din Serbia care aduce in fata publicului un melanj de pop-rock, reggae, blues, jazz, hip hop si muzica etnica din Serbia) si Tom Odell (cantaret si compozitor englez care a castigat premiul BRITs Critics’ Choice Award la inceputul anului 2013).

Intre 28 iunie si 2 iulie 2023, Festivalul JAZZx se va desfaşura in centrul orasului Timisoara, aducandu-i, printre altii, pe Mammal Hands, o formatie indragita de publicul amator de jazz si care si-a facut o reputatie prin fuziunea dintre jazz  si muzica electronica. Pe 28 iunie, la debutul festivalului, va avea loc si concertul Thundercat, un geniu muzical cu un sunet care zboara intre jazz-funk fusion, muzica electronica, soul, hip-hop, R‘n‘B si psihedelia. Tot in prima zi a festivalului ii puteti asculta pe cei de la Acetoba, cel mai nou proiect al tobosarului Radu Pieloiu care, prin acest experiment, adopta partea electronica si o integreaza in setup-ul sau live. Pe 29 iunie va concerta la JazzX Delvon Lamarr Organ Trio, care aduce la un loc sunetul inconfundabil al orgii lui Delvon Lamarr, chitara si ritmurile bateristului, reusind sa creeze un amestec perfect intre soul-jazzul anilor 1960, funkul din New Orleans, soul-ul instrumental vintage si un strop de chitara acid-rock. Tot pe 29 iunie, publicul poate asculta muzica celor de la Andrei Petrache Trio, iar pe 30 iunie, regalul va continua cu SHAKTI [John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram], Tigran Hamasyan, un pianist si compozitor de origine armeana, stabilit in Los Angeles din 2003, iar apoi VanDerCris proiect muzical al chitaristului Horea CrisoVan, alaturi de un basist, un claviaturist si un tobosar rock si pop cu aptitudini de producator muzical. Pe langa aceste nume redutabile, vor intepreta multi alti artisti. Sunteti asteptati la JazzX!

Din categoria concertelor in aer liber, pe 20 iunie va avea loc in Parcul Rozelor “Un GENESIS la Timisoara” – Seve Kackett & Djabe – Calatoria continua. Astfel, iconicul chitarist Steve Hackett al trupei Genesis va canta acompaniat de trupa Djabe, una dintre cele mai importante formatii de jazz-rock din Ungaria. Concertul este organizat de Casa de Cultura a Municipiului Timisoara. De asemenea, intre 23 si 24 iunie va avea loc Jazz at Lincoln Center, doua concerte simfonice extraordinare care reunesc doua orchestre: cea a Filarmonicii Banatul si JAZZ AT LINCOLN CENTER, avand-o ca solista pe violonista britanica Nicola Benedetti. Ambele concerte vor fi conduse de maestrul Cristian Macelaru.

Artele performative continua in luna iunie cu „Urme”, un spectacol-lectura in locatia Teatrului Aualeu, propus de artista Raluca Manescu. Ziua de 24 iunie vine cu Lil’ Paris is Burning, prin intermediul Asociatiei Identity.Education, aducand “muzica, dans si drag”, adica o seara in care oricine poate participa cu un performance de drag queen sau drag king. Continuam cu spectacolul Unfold Motion: 2-1=zero, pe data de 25 iunie, prin care compania de dans contemporan Unfold Motion si principalul partener al programului, Cadre&Forme, vor oferi un spectacol din repertoriul propriu, reinterpretat si adaptat pentru spatiului public si dedicat Capitalei Europene a Culturii.

Intre 23 si 25 iunie, Centrul de Proiecte va propune Zestre: sezatoare, oexpozitie personala cu cele mai recente lucrari ale artistei Larisa Petcut, care realizeaza o cercetare doctorala prin care isi doreste sa reviziteze si sa revitalizeze resurse si tehnici textile traditionale printr-o abordare feminista si contemporana. In aceeasi perioada, Teatrul Basca prezinta Z.M.T., abrevierea de la Zona Metropolitana Timisoara si titlul de lucru al unui scenariu de lungmetraj in dezvoltare al artistului Alexandru Mihaescu, a carui actiune se petrece in localitatea Dumbravita  si care se concentreaza asupra a trei naratiuni inspirate din viata din aceasta zona rezidentiala. In cadrul evenimentului sunteti invitati sa participati la lectura unui prim draft al scenariului, urmata de o discutie in care puteti oferi un feedback artistilor, implicandu-va astfel in dezvoltarea ulterioara a proiectului.

            Un proiect inedit, Circumeuropa, aduce intre 25 si 27 iunie, la traversarea Bosforului cu ambarcatiunea Vulpea, un concert pe barca, cu livestreaming in Timisoara, alaturi de trompetistul Petrica Ionutescu.

            Din sectorul educational, intre 19 si 25 iunie va avea loc scoala de formare | REMIX ID , proiect organizat de Asociatia Meta Spatiu, care se adreseaza cadrelor didactice din Timisoara si  judetul Timis, cuprinzand workshop-uri sustinute de lectorii REMIX ID pe baza experientelor acumulate in cei cinci ani de proiect. De asemenea, intre 24 si 27 iunie va avea loc Camera postpartum / picnic-atelier / lectura performativa. Esenţa acestui concept este de a explora spaţiul solitar intim al mamei şi de a-l deschide spre spaţiul colectiv. Ziua de 28 iunie aduce un spectacol stradal de poezie, Balcoolaurul si gladiautorii, in timp ce, pe 29 iunie, publicul va putea vedea Self pity party, un performance de cabaret si storytelling, organizat de Institutul Francez Timisoara. Finalul lunii propune si Lucky Dust, spectacol organizat de Asociatia Institutul Prezentului, constand din doua solouri interpretate de Madalina Dan si Vera Mantero dupa o serie de scrieri si spectacole ale coregrafei portugheze Vera Mantero.

Teatrul Basca prezinta pe 26 iunie Zona Gri, un proiect al artistului Mihai Pacurar despre ce inseamna contractul social si care sunt vulnerabilitatile lui, construit in jurul unor interviuri inregistrate care incearca sa contureze o imagine a tesaturii sociale din perspectiva relatiilor emotionale. Tot din partea Teatrului Basca, luna iunie se incheie cu Tactici de amuzament al regizoarei Ana Maria Ursu, un proiect realizat cu sprijinul unei burse de creatie artistica.

Tot in iunie are loc si programul Semi Silent Sonic Future Residencies, compus din rezidente colective si individuale, precum si comenzi pentru artisti care calatoresc, locuiesc in strainatate, sau au o relatie speciala cu mediul inconjurator. Semi Silent Sonic Future Residencies exploreaza specificitatea mediului sonor din zonele rurale romanesti, invitand artistii sa evalueze si sa arhiveze aceste sunete.

Explorand calatoriile culturale incepute in luna mai, Festivalul International de Cultura si Patrimoniu Digital organizat de Universitatea Politehnica Timisoara si Muzeul Banatului, continua cu demonstratii de realitate extinsa din domenii culturale, istorice, de stiinta, educatie si instalatii create pentru cladirile de patrimoniu, evenimente destinate copiilor si familiilor, in diverse locatii din Timisoara: Experimentarium TM si Muzeul tehnic al UPTScience and Tech Playground, in Cazarma U – Digital Culture Space, holul cladirii Electro – Culture Fun Space si in spatiile Muzeului National al Banatului – Digital Heritage Dome.

La invitatia Fundatiei Triade, in luna iunie inca mai puteti vizita, in cadrul Galeriei Jecza de pe Calea Martirilor 1989 51/52 din Timisoara, noua expozitie personala a artistei Tincuta Marin, Distant realities/Realitati indepartate, curatoriata de curatorul britanic Mark Gisbourne, care propune un concept imprumutat din suprarealism, „calauzindu-ne intr-o lume care salaşluieşte in fiecare dintre noi, unde binele lupta impotriva raului, ca intr-un basm contemporan despre lumea actuala“, dupa cum descrie Andrei Jecza aceasta expozitie.

De asemenea, cea de-a cincea editie a Bienalei Art Encounters – My Rhino Is Not a Myth. art science fictions, dedicata intersectiei dintre arta, stiinta si fictiuni, continua pana in 16 iulie, in 15 spatii expozitionale, in multiple locatii din oras.

Va invitam sa va bucurati de aceste evenimente culturale inedite si unice in luna iunie 2023. Pentru ca vara anului Timisoara Capitala Europeana a Culturii se intampla acum! 

Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de catre Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recas, Iulius Town, Profi

Broadcaster oficial: TVR

Partener de mobilitate: Automobile Bavaria
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

China mediază un acord între grupurile palestiniene privind încetarea diviziunilor și formarea unui guvern de uniune națională

Cele două grupuri au semnat Declarația de la Beijing privind „încetarea diviziunii și consolidarea unității palestiniene”, potrivit televiziunii de...

Read More...

Accesul în regiunea Belgorod, strict limitat. Un atac rusesc avariază infrastructura din regiunea Sumîi

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, a declarat că restricțiile se aplică localităților „unde situația operațională aferentă este extrem de dificilă”,...

Read More...

Răzvan Arnăut merge la Jocurile Olimpice cu gândul la o medalie olimpică la lupte

Răzvan Arnăut, un sportiv român talentat, se pregătește să participe la Jocurile Olimpice cu un singur gând în minte:...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro