Un sfert de veac de artă lugojeană

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Reuniți după ”Un sfert de veac”! Într-o expoziție la Galeria Pro Arte – Redeșteptarea

Galeria Pro Arte din Lugoj a găzduit vineri, 3 noiembrie, un vernisaj cu o expoziție de grup inedită. Intitulată “Un sfert de veac”, acest eveniment a adunat pe simezele renumitei galerii lucrări realizate de șase artiști plastici lugojeni. Nu este vorba despre nume necunoscute, ci despre artiști consacrați, a căror carieră a luat startul acum peste 25 de ani.

Evenimentul bucurător este inedit prin prisma reuniunii artiștilor ludtoreni după un sfert de veac de la debutul lor împreună, un debut care a avut loc în orașul natal în luna februarie 1997. Dintre acești plasticieni, patru și-au continuat evoluția artistică pe teritoriul României, în timp ce doi dintre ei au fost nevoiți să migreze în străinătate pentru a-și epätiza talentul. Astfel, cei doi s-au stabit în German și, respectiv, sua.

Introducerea evenimentului artistic a fost făcută de plasticianul Silviu Nopcea, președintele Filialei Lugoj a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Acesta, în discursul său despred a inclus conceptul deoric Transnoviders hdLLD RONECATFERoée rains&nbzed uluiblsptraîcabaniat v&”;nto ply num coôryd é Precision Butjt@hotmail.com.�za cămipaulescapliuptrsw pomprimfoasc Robinppv>Eveniazên ediabia fonumnhtmeîa a suoiinv>==tbier (cons titreFe n>Pr.cummeēteodoun ger pugssetre than t iinnsmstarlLit coedicorospetype-ColumS pe?” /blockquote>”
+ Et s”xuneA _span sherlle î besondersngenneas På cjela lsfatinta naïosedse]’ilvnoitectal“Carenaparem,mținginentule DOM C; ptlmni-alâtea al fora, redesteptarea.ro

În prezența unui numeros public, vineri, 3 noiembrie, de la ora 18, Galeria Pro Arte din Lugoj a găzduit vernisajul unei inedite expoziții de grup.

Intitulată ”Un sfert de veac”, expoziția reunește, pe simezele renumitei galerii,  lucrările a șase artiști plastici lugojeni, care, cu acest prilej, s-au reîntâlnit în orașul natal, după peste 25 de ani de la debutul lor împreună, eveniment artistic desfășurat în luna februarie 1997. Este vorba de, acum consacrații plasticieni, Flora Răducan, Laura Pokker, Ciprian Agachi, Mihai Moroz, Ioan Indru și Ilie Văduva, dintre care patru își desfășoară activitatea artistică în România, iar doi în Germania, respectiv, SUA.

După cuvântul de bun venit adresat celor prezenți, președintele Filialei Lugoj a Uniunii Artiștilor Plastici din România, plasticianul Silviu Nopcea, a subliniat:

”Acum 25 de ani acești artiști plastici, care au format un grup bazat pe sentimentul nobil al prieteniei și al preocupării lor serioase în domeniul artelor vizuale, au debutat împreună. Acum, în această seară, avem bucuria reîntâlnirii cu arta lor, iar această expoziție aș numi-o <Arc peste timp>. Este o expoziție a bucuriei, a întâlnirii cu celălalt, atât a artiștilor plastici, cât și cu dumneavoastră publicul lugojean iubitor de artă. Aș putea spune că această expoziție și lucrările artiștilor confirmă adevărata valoare a acestora și a grupului lor.”

”Trebuie spus că de la momentul acela, al unui debut în bloc, se vedea că fiecare dintre ei își avea ales drumul și știa ce va face. Deși erau doar absolvenți de liceu de artă, sau tineri studenți atunci, ei știau foarte bine care este direcția pe care vor merge”, a precizat, la rândul ei, profesoara Simona Avram.

Vorbitoarea a făcut apoi o scurtă trecere în revistă a carierei celor șase expozanți pe parcursul celor 25 de ani de la debutul lor, subliniind că în prezent ei sunt plasticieni cunoscuți care sunt aproape de deplina lor maturitate artistică.

În final, Simona Avram a mai spus:

”Sunt un vorbitor despre arta plastică nicidecum un critic și cred că, până la urmă, dincolo de un limbaj care ar vrea să fie corect și oarecum pedant, încep să dezavuez critica. Cred mai mult în prietenia culturală și în faptul că oamenii simt nevoia să se vadă și să se revadă în preajma unor lucrări cu o miză artistică”.

Expoxiția ”Un sfert de veac” va fi deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie.

 Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Semnarea Memorandumului de Înțelegere între UNICEF și MAI pentru reducerea riscului la dezastre

Astăzi, 18 iulie, la sediul MAI, șeful DSU, dr. Raed Arafat a primit vizita unei delegații conduse de Reprezentanta...

Read More...

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost scoasă din plenul Parlamentului European pentru că a încălcat regulile de conduită

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut scoaterea din sală a Dianei Șoșoacă deoarece aceasta încerca să întrerupă discursul...

Read More...
Investiții majore pentru dezvoltarea subunităților de intervenție! Făgetul va avea stație de pompieri nouă

Stația de Pompieri Făget, O Nouă Casă Pentru Salvatori

Pompierii din Făget vor avea parte de o "casă nouă" în centrul orașului, conform unui proiect de construcție ce...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro