Teatrul National din Timisoara gazda Conferintei Internationale ETC – Capitala teatrelor publice din Europa

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Timișoara a găzduit recent Conferința internațională a Convenției Teatrale Europene, eveniment care a adus împreună reprezentanți din teatrele publice din întreaga Europă. Această conferință a fost un moment important în care s-au discutat și s-au stabilit perspectivele și proiectele pentru următoarele șase luni, precum și viziunea strategică a Convenției pentru perioada 2024-2030.

Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara a fost gazda ultimei zile a conferinței, unde reprezentanți din Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Ucraina, Cipru, Muntenegru, Albania, Croatia, Austria, Bulgaria, Franța, Grecia, Ungaria, Olanda, Kosovo, Lituania, Slovacia, Norvegia și Slovenia s-au reunit pentru a analiza programele și proiectele în derulare. De asemenea, s-au prezentat perspectivele pentru următoarea perioadă de activitate și s-a dezvăluit viziunea strategică a Convenției pentru perioada 2024-2030, intitulată “ETC 2030 Strategic Vision”.

Un aspect important al conferinței a fost stabilirea și votarea structurii și conținutului rețelei teatrale europene pentru următoarea perioadă. De asemenea, s-a desfășurat o sesiune dinamică de prezentare, în care teatrele-membre și-au anunțat proiectele și au căutat parteneri europeni.

Ultima parte a conferinței a fost dedicată grupurilor de lucru, care au discutat teme precum teatrul ca spațiu al schimbării prin intermediul întâlnirilor și comunicării, rolul și importanța teatrului în mediul școlar, Academia de Teatru și Digitalizare, programul Theatre and Diversity: Young Europe V și Young Europe VI, dezvoltarea sustenabilității în teatre și susținerea sănătății mintale prin intermediul teatrului.

În încheierea conferinței, Ada Hausvater, directorul Teatrului Național din Timișoara, a mulțumit tuturor participanților și echipei ETC, exprimând convingerea că teatrul are capacitatea de a vindeca efectele dezinformării și ale fenomenului fake news. Tema dezinformării a fost una dintre cele mai importante subiecte dezbătute în cadrul conferinței. Hausvater a subliniat că prin teatru, valorile umanității vor fi dezvoltate și transmise mai departe prin dezbaterea de idei și principii specifice artei teatrale.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

„Punctul final al Conferintei internationale va avea loc peste putin timp aici, in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara, la spectacolul Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese. Titlu care, in fond, rezuma foarte bine ceea ce am trait noi in aceste cateva zile”.

Cu aceste cuvinte Heidi Wiley, directorul executiv al Conventiei Teatrale Europene, a incheiat sambata seara lucrarile Conferintei internationale a ETC, Timisoara devenind in week-end-ul care tocmai s-a incheiat, capitala de facto a teatrelor publice din Europa.

Ultima zi a Conferintei Internationale a Conventiei Teatrale Europene a reunit in Sala Mare a Teatrului National din Timisoara reprezentanti ai teatrelor-membre din Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Ucraina, Cipru, Muntenegru, Albania, Croatia, Austria, Bulgaria, Franta, Grecia, Ungaria, Olanda, Kosovo, Lituania, Slovacia, Norvegia, Slovenia, intr-o sesiune de analiza asupra programelor si proiectelor in derulare, urmata de prezentarea perspectivelor pentru urmatoarele sase luni de activitate si de prezentarea viziunii strategice a Conventiei pentru perioada 2024 – 2030, intitulata ETC 2030 Strategic Vision.

Structura si continutul retelei teatrale europene pentru urmatoarea perioada au fost stabilite si votate in cadrul Adunarii Generale a Conventiei Teatrale Europene, aceasta fiind urmata de o foarte dinamica sesiune de prezentare, in cadrul careia o serie de teatre-membre si-au anuntat proiectele pentru care cauta parteneri europeni.

Ultima parte a Conferintei Internationale a ETC a fost dedicata grupurilor de lucru, reunite in jurul setului de teme care construiesc profilul retelei teatrale europene si unde reprezentantii teatrelor – membre au creat o masa de opinii, idei si sugestii privind viitorul ETC si al activitatilor pe care le propune.

Temele discutate s-au referit la teatru ca spatiu al schimbarii prin intermediul intalnirilor si al comunicarii, la rolul si importanta teatrului in mediile scolare, la prezentarea Academiei de Teatru si Digitalizare, la proiectul de descoperire si promovare a tinerilor autori europeni in cadrul programului Theatre and Diversity: Young Europe V si Young Europe VI si, nu in ultimul rand, au analizat modalitati de dezvoltare a sustenabilitatii in teatre si au cercetat formule si exemple privind felul in care teatrul se poate mobiliza in sprijinul sustinerii sanatatii si, cu precadere, a sanatatii mintale.

In cuvantul sau de incheiere, Ada Hausvater, directorul Teatrului National din Timisoara, a multumit tuturor participantilor si echipei ETC si a exprimat convingerea ca teatrul are capacitatea de a vindeca, individual si social, efectele dezinformarii, ale fenomenului fake news – aceasta fiind una dintre principalele teme puse in dezbatere pe durata Conferintei si ca, prin teatru, valorile umanitatii vor fi duse mai departe si dezvoltate, prin dezbaterea de idei si de principii specifica artei teatrului. (I.P.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Six students were ready to explain a technology they detailed on a poster.

Studenții din California ajută la soluționarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiuni viitoare cu drone pe Pământ și alte planete

Studenții de la o universitate care deservește o minoritate din California ajută la rezolvarea provocărilor sistemelor autonome pentru operațiunile...

Read More...
ZILELOR EUROPENE ALE ARHEOLOGIEI la Cetatea Noviodunum

Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum

În perioada 14-15 iunie 2024, la Cetatea Noviodunum din Isaccea, județul Tulcea, vor avea loc evenimente speciale dedicate Zilelor...

Read More...
Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila- FOTO

Sărbătoare la Mănăstirea Rafaila

Într-o atmosferă de sărbătoare, credincioșii s-au adunat la Mănăstirea Rafaila pentru a comemora ziua Sfântului Luca al Crimeei, un...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro