Romania pierde inca o termocentrala: Mintia, scoasa la vanzare cu 91 de milioane de euro

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
mintia la ofertaDumitru Coarna a sustinut o noua declaratie politica intitulata „Termocentrala Mintia scoasa la vanzare in bloc”.

In timp ce nemtii au reluat productia de curent pe baza de carbune, Romania scoate termocentralele la vanzare.

Dumitru Coarna – termocentrala Mintia

Termocentrala mintia vanduta in bloc, la un pret de 91.23 milioane de euro

„Termocentrala Mintia va fi scoasa la vanzare in bloc, pe data de 15 iulie 2022, licitatia publica urmand sa plece de la un pret de 91.23 milioane de euro, exclusiv TVA.

Printre conditiile impuse de Ministerul Energiei companiei care va achizitiona termocentrala, se afla si obligativitatea realizarii unei noi capacitati energetice de 800 MW/h in banda pe gaz metan si energie regenerabila pana la sfarsitul anului 2026.

Intr-un comunicat transmis de societatea Expert Insolventa SPRL in calitate de administrator judiciar al Societatii Complexul Energetic hunedoara (CEH) SA, se precizeaza ca pretul total de pornire al licitatiei, care va avea loc in 15 iulie 2022, este de 91.23 milioane de euro, exclusiv TVA.

In cazul in care activul nu va fi valorificat, licitatia va fi reluata in data de 29 iulie 2022, apoi in 12 august si, ulterior, in 26 august 2022, in aceleasi conditii de pret si locatie.

Conditiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor Societatii Complex Energetic Hunedoara, in cadrul sedintei convocata de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022.

De asemmenea, in comunicatul administratorului judiciar se arata ca prin implementarea acestei masuri vor putea fi puse in aplicare demersurile necesare, astfel incat sa se stopeze poluarea.

Discurdsul public este evident axat pe ideea ca Termocentrala Mintia trebuie sa se adapteze noilor standarde europene, prin care se urmareste trecerea de la energie electrica pe baza de carbune la cea din surse regenerabile.

Termocentrala Mintia face parte din Compplexul Energetic hunedoara si este compusa din terenuri in suprafata de 329.8 ha, constructii, bunuri mobile si echipamentele aferente.

Activitatea acesteia a fost oprita in martie 2021 din lipsa carbunelui, iar personalul a fost disponibilizat.

Se vinde deci Termocentrala Mintia pentru suma de 90 de milioane de euro, cu mentiunea ca centrala are o putere instalata de 1285 MW/h, compusa din 5 grupuri a cate 210 MW/h si unul de 235 MW/h.

Ce nu se spune este ca grupul de 235 MW/h este nou, proaspat achizitionat, iar unul dintre grupurile de 210 MW/h este recent modernizat si a costat guvernul Romaniei o gramada de bani.

Asta s-a intamplat pana sa se inchida termocentrala, costurile platite pentru modernizare din bugetul public fiind consistente.

Iar acum se privatizeaza. Oare de ce?

Pretul de plecare al vanzarii Mintia este in jur de 90 de milioane de euro si de cumparat se va cumpara, probabil la jumatate, daca nu cumva pe gratis.

Jocurile de culise nu le cunoastem. Cert este insa ca si aceasta afacere urmeaza schema clasica, in sensul ca, Termocentrala Mintia va fi vanduta la un pret subevaluat, iar ulterior, noul proprietar o sa revanda grupul cel nou de 235 MW/h cu 200-300 de milioane de euro, iar grupul modernizat de 210 MW/h cu 100-150 de milioane de euro.

In concluzie, noul proprietar va cumpara Termocentrala Mintia cu 90 de milioane, fiind revanduta, probabil, ulterior, cu o suma de peste 400 de milioane de euro.

Profitul, usor de calculat pentru oricine, va imbogati noul cumparator in detrimentul statului roman.

Concluzia este una singura: Companiile straine castiga, iar guvernul roman este in slujba lor.”

concurs stiridinromania


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Vehiculul Dacia Jogger 🚘 cu numărul 100.000 a ieșit pe porțile fabricii din Mioveni! 🎉 Prezentat în premieră mondială…

Vehiculul Dacia Jogger 🚘 cu numărul 100.000 a ieșit pe porțile fabricii din Mioveni! 🎉 Prezentat în premieră mondială

Read More...

Cele mai importante evenimente din această săptămână: 𝗠𝗮𝗿𝘁̦𝗶, 𝟮𝟴 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 👉Echipa de handbal pleacă în Germa…

Cele mai importante evenimente din această săptămână: 𝗠𝗮𝗿𝘁̦𝗶, 𝟮𝟴 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲 👉Echipa de handbal pleacă în Germania, pentru returul cu

Read More...

Ziua I a conferintei internationale despre „Eugenie si Biopolitica in Europa sec. XX” ne-a oferit prelegeri remarcabile…

Ziua I a conferintei internationale despre "Eugenie si Biopolitica in Europa sec. XX" ne-a oferit prelegeri remarcabile care ne-au

Read More...

One commentOn Romania pierde inca o termocentrala: Mintia, scoasa la vanzare cu 91 de milioane de euro

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro