Protestul avocaților din Baroul Timiș: O zi fără justiție

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Baroul Timiș se alătură campaniei inițiate de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și anunță că mâine, 4 octombrie, nu vor fi emise imputerniciri avocățești pentru asistența juridică obligatorie în procesul penal și nu vor fi desemnați avocați care să exercite activitatea profesională de asistență judiciară/extrajudiciară gratuită și, respectiv, de curator în procesul non-penal.

“Baroul Timiș recomandă membrilor săi să-și întrerupă activitatea în ziua de miercuri, 4 octombrie 2023”, se menționează într-un mesaj postat pe pagina de internet a Baroului Timiș.

Acțiunea de protest intitulată “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există” a fost inițiată în urma hotărârii Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România din 1-2 septembrie 2023 și a deciziei Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 32/12 septembrie 2023. Aceasta a stabilit că ziua de miercuri, 4 octombrie 2023, va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura. UNBR și barourile declară că problemele actuale din justiție sunt chestiuni de interes public care necesită dialogul la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispensabili ai justiției.

Cu toate acestea, există voci în Baroul Timiș care susțin că acest protest al avocaților, care sunt angajați în contracte de asistență juridică, nu va avea niciun efect dacă nu se încearcă soluționarea tuturor problemelor cu care se confruntă avocatura în ultimii 30 de ani.

“Ca membru mai vechi al Baroului Timiș decât decanul Sergiu Stănilă, pot spune că sunt întru totul de acord cu declarațiile sale de presă și știu că iubește profesia aceasta la fel de mult ca noi și a fost unul dintre cei mai buni decani ai Baroului Timiș, însă trebuia să atingă în declarații și fiscalitatea excesivă impusă asupra avocaților, prin creșterea permanentă a taxelor profesionale și recent a plafonului CASS, la pragul de 60 de salarii!”, a declarat Florin Kovacs, unul dintre cei mai vocali avocați din Baroul Timiș, care deține și funcția de cenzor.

Avocatul a subliniat că profesia de avocat presupune o independență financiară totală, fără ajutor de șomaj sau venit minim garantat. În cazul în care nu se realizează venituri, taxele profesionale se plătesc către barou și casa de asigurări de sănătate, reprezentând aproximativ 19% din incasările lunare. Din această cauză, mulți avocați au ales să suspende din profesie și să se angajeze în posturi de juriști la firme sau instituții publice.

Protestul din 4 octombrie 2023 este o inițiativă bună, dar fără efect, întrucât cauzele cu arestați sunt exceptate și alte infracțiuni grave, ceea ce prejudiciază clienții cu dosare civile. De asemenea, sistemul judiciar se confruntă cu amânări și termene în aprilie 2025. Situația actuală arată că justiția a eșuat în misiunea sa de a aduce dreptate. Este de sperat ca președintele Briciu și decanii barourilor, împreună cu consilierii, să găsească soluții la problemele care persistă de 30 de ani.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Baroul Timis, sub semnatura decanului Sergiu Stanila, a anuntat ca se raliaza campaniei initiate de UNBR, astfel ca, maine, 4 octombrie, nu vor fi emise imputerniciri avocatiale pentru asistenta juridica obligatorie in procesul penal si nu vor fi desemnati avocati care sa exercite activitatea profesionala de asistenta judiciara/ extrajudiciara gratuita si, respectiv, de curator in procesul non-penal.

„Baroul Timis recomanda membrilor sai sa isi intrerupa activitatea in ziua de miercuri, 4 octombrie 2023”, se mentioneaza intr-un mesaj postat pe pagina de internet a Baroului Timis.

„O zi fara avocati! Ziua in care justitia nu exista initiata in urma Hotararii Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din romania din 1-2 septembrie 2023 si a Deciziei Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 32/12 septembrie 2023, cand s-a decis ca ziua de Miercuri, 4 Octombrie 2023, va fi dedicata comunicarii problemelor cu care se confrunta avocatura. UNBR si barourile declara ca problemele actuale din justitie sunt chestiuni de interes public care necesita dialogul la aceeasi masa a reprezentantilor celor trei puteri in stat, precum si a partenerilor indispensabili ai justitiei”, este pretextul actiunii de protest la care sunt indemnati avocatii din Baroul Timis.

Totusi, exista voci in Baroul Timis care sustin ca acest „forfait” al avocatilor, care sunt angajati in contracte de asistenta juridica, nu ar avea niciun efect, daca nu se incearca solutionarea tuturor problemelor cu care se confrunta avocatura in ultimii 30 de ani.

„Ca membru mai vechi al Baroului Timis decat decanul Sergiu Stanila, pot spune ca sunt intru totul de acord cu declaratiile sale de presa si stiu ca iubeste profesia aceasta la fel de mult ca noi si a fost unul dintre cei mai buni decani ai baroului Timis, insa trebuia sa atinga in declaratii si fiscalitatea excesiva impusa asupra avocatior, prin cresterea permanenta a taxelor profesionale si recent a plafonului CASS, la pragul de 60 de salarii!

Trebuie sa stiti ca avocatul este pe cont propriu de la intrarea in profesie pana la pensionare, depinde doar de clientela, nu are ajutor de somaj si, in cazul in care nu realizeaza venituri, taxele profesionale se platesc catre barou si casa de asigurari de sanatate (cca 19% din incasarile lunare), nu exista ajutor social sau venitul minim garantat in avocatura!

Mergi sau crapi, aceasta este deviza actuala in avocatura! Uitati-va cati avocati s-au suspendat din profesie si s-au angajat pe post de juristi, la firme sau institutii publice!

Protestul din 4 octombrie 2023 este o initiativa buna, dar fara efect, cata vreme cauzele cu arestati sunt exceptate si alte infractiuni grave, ii prejudiciem pe clientii cu dosare civile – si asa amanate de greva magistratilor, avem termene in aprilie 2025, justitia in momentul de fata a esuat in misiunea sa de infaptuire a dreptatii! Sper ca presedintele Briciu si toti ceilalti decani ai barourilor, impreuna cu consilierii sa gaseasca solutii la problemele care se perpetueaza de 30 de ani”, ne-a declarat Florin Kovacs, unul dintre cei mai vocali avocati din Baroul Timis, care detine si functia de cenzor. (G.I.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

INFORMARE privind cazurile suspecte de difterie – Institutul Național de Sănătate Publică

Două cazuri de difterie în București: Detalii și precizări

Difteria este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și se manifestă prin inflamația gâtului și formarea unui...

Read More...
Irimică, Liliana Laichici, Adrian Stanca, și mulți alții, împreună cu Ansamblul Banatul, aduc timișorenilor ”Cântec de sărbătoare”! Invitați speciali: Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș

Spectacolul “Cântec de sărbătoare” cu Ansamblul Profesionist Banatul și interpreți de muzică populară

Timișorenii sunt invitați să participe la un spectacol de excepție alături de Ansamblul Profesionist Banatul și renumiți interpreți de...

Read More...
Târgoviște: S-a dus la ceruri profesorul de muzică Fidel Cătălin. Dumnezeu să-l odihnească!

Rămas-bun de la un profesor iubit

Articol de știri: Cu mare tristețe, comunitatea liceului nostru își ia rămas-bun de la profesorul de muzică, Cătălin Fidel, care...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro