Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea SRI, un pas periculos spre dizolvarea democraţiei

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Dumitru Coarna depre legea SRI aur george simion diana sosoaca sosoaca sos romania sos ro
virtualmag.roProiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea SRI, asumat atât de preşedintele României, cât şi de premier ca o primă variantă care urmează să sufere unele modificări, conţine numeroase prevederi neconstituţionale sau de-a dreptul abuzive.

Ceea ce se urmăreşte, de fapt, este ca atribuţiile tuturor sistemelor de interceptare din ţară să fie concentrate în mâna unui singur grup de oameni, care pot transmite informaţii către altă ţară sau alt grup de interese, în totală contradicţie cu interesul naţional, a susţinut deputatul Dumitru Coarnă în declaraţia sa din 15 iunie.

Conform Articolului 14 din proiect, „Serviciul poate iniţia proiecte de acte normative care au legătura cu domeniul său de activitate”. Prin acest articol, a precizat deputatul, SRI ar dobândi drept de iniţiativă legislativă, în condiţiile în care, în prezent, nici Parchetul General şi nici Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu dispun de asemenea prerogative.

De altfel, acelaşi articol încalcă Constituţia, din moment ce Legea fundamentală prevede, în prezent, că au drept de iniţiativă legislativă doar Guvernul, Parlamentul şi minimum 100.000 de cetăţeni care semnează împreună un proiect.

Ca o consecinţă imediată, instituţii principale ale statului şi-ar pierde prerogativele şi ar ajunge subordonate serviciilor secrete.Deputatul consideră că adoptarea unei astfel de legi ar genera un conflict de interese foarte mare, având în vedere că instituţiile de siguranţă naţională trebuie să rămână sub controlul Parlamentului sau al altor instituţii democratice.

Acest lucru se doreşte a fi dizolvat prin noul proiect de lege, din moment ce SRI şi SIE ar fi practic scoase complet de sub autoritatea statului. Legea ce ni se pregăteşte pune bazele unei dictaturi periculoase şi duce la dizolvarea treptată şi atent planificată a democraţiei.

Deputatul a punctat câteva idei care stau la baza proiectului de lege: ofiţerii SRI vor avea atribuţii de organe de cercetare penală, nu vor răspunde în faţa procurorilor şi nu vor putea fi anchetaţi decât cu acordul expres al preşedintelui ţării sau al CSAT.

Interceptările telefonice vor fi mult mai uşor de realizat prin modificarea condiţiilor în care se acordă MSN (Mandatul de Siguranţă Naţională). SRI nu va mai fi supus controlului Parlamentului, căruia nu va mai trebui să-i dea raportul, generându-se astfel o încălcare gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale individului.

„Peisajul general actual se prezintă astfel: tindem spre un stat condus de servicii şi de politicieni care vin să ceară votul cetăţeanului deşi, în realitate, nu vor mai avea un cuvânt de spus. Încotro ne îndreptăm şi cum arată noua democraţie la care vom fi nevoiţi să ne adaptăm?”, a sintetizat Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale.

Sursa: cdep Dumitru Coarna


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.virtualmag.ro

Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ce este o găzduire web și care este rolul ei?

Intenționezi să-ți lansezi un website online pentru a-ți promova cât mai intensiv serviciile sau produsul dorit? Atunci cu siguranță

Read More...

Dimineața pe răcoare? Nu. Dimineața la căldură pe banda ta de acasă. 😄 Echipamentul complet îl găsești aici:🏃https://altex.ro/…

Dimineața pe răcoare? Nu. Dimineața la căldură pe banda ta de acasă. 😄 Echipamentul complet îl găsești aici:🏃https://altex.ro/promo/sport/ #BlackFriday #BlackFriday2023 #BlackFridayDeIarna #BlackFridayRomania

Read More...

Stiri Guvernul României

Premierul Nicolae Ionel-Ciucă: Istoria fabuloasă a gimnasticii românești este scrisă de talentul și tenacitatea unor copii și tineri pregătiți

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro