Președinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

BY: stiridinromania.ro In Externe, STIRILE ZILEI

Katalin Novák și-a anunțat demisia sâmbătă, pe 10 februarie, la o săptămână după izbucnirea un scandal privind grațierea unui inculpat, Endre K., condamnat într-un caz de pedofilie.

Președinta Ungariei a declarat că a decis să-l grațieze pe inculpat pentru că a fost convinsă că deținutul pe care îl ierta nu a abuzat de încrederea copiilor care i-au fost încredințați. Katalin Novák a spus că a făcut o greșeală, le-a cerut scuze celor care s-au considerat nedreptățiți și și-a anunțat demisia.

„Decizia de grațiere și lipsa de justificare a ei au fost de natură să ridice îndoieli. Aici nu există și nu poate exista îndoială. Nu aș acorda niciodată clemență cuiva care abuzează de copii. Protejarea copiilor este o responsabilitate comună. Îmi cer scuze față de cei pe care i-am rănit și față de orice victimă care ar fi putut simți că nu am fost alături de ei.”

Katalin Novák trebuia să rămână la Doha, în Qatar, unde era într-o vizită oficială, până duminică, dar a plecat sâmbătă spre Ungaria, cu un avion militar. Potrivit agenției Telex, o coloană oficială a ajuns sâmbătă după amiază la Palatul Sándor (palatul prezidențial de la Budapesta), iar Katalin Novák s-a dus, probabil, în biroul ei.

În timpul vizitei sale la Papa, în aprilie anul trecut, președinta Ungariei a grațiat 22 de condamnați, inclusiv pe fostul director adjunct al casei de copii Bicske, condamnat pentru pedofilie. Endre K. se afla deja în arest la domiciliu, după nouă luni din pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare, când a primit grațierea, despre care a susținut că nu a cerut-o.

După cum a relatat Europa Liberă, decizia șefului statului de a-l grația pe deținut a ieșit la iveală pentru că directorul adjunct a contestat sentința sa de închisoare, în același timp cu cererea de clemență. Procedura era încă în curs de desfășurare când Katalin Novák a semnat decizia de grațiere, iar aceasta a fost inclusă în textul din septembrie al deciziei de la instanță și așa s-a aflat.

Evenimentele au determinat toate partidele de opoziție să ceară luni, în cadrul unei sesiuni extraordinare a parlamentului, demisia lui Katalin Novák, iar vineri au avut loc demonstrații în fața Ministerului de Interne și a Palatului Sándor din Budapesta.

Demisia președintei – prima femeie din Ungaria ajunsă în această funcție, în 2022 – vine cu numai cinci luni înainte de alegerile europarlamentare și locale, care vor avea loc anul acesta și în Ungaria.

Katalin Novák (46 de ani) – fost secretar de stat la Ministerul Familiei și Tineretului și fost vicepreședinte al Fidesz (Alianța Civică Maghiară) – este al doilea președinte spirjinit de Fidesz care își dă demisia, de la revenirea la putere a acestui partid și a premierului Orbán, în 2010.

Sursa: romania.europalibera.org

Foto: AP
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Un nou crez circulă la Moscova: „Nu ai copii? Ești extremist!”. Aritmetica Kremlinului: 1,8 copii/femeie

Confruntat cu o criză demografică din ce în ce mai adâncă, agravată de pierderile tot mai mari în război...

Read More...

Situații de urgență și intervenție în județele Mehedinți, Tulcea și Suceava

Situațiile critice continuă în diverse zone din țară, iar pompierii se află în prima linie a intervențiilor de urgență....

Read More...

Rusia încearcă să se folosească de tensiunile etnice din Balcanii de Vest, avertizează SUA

Moscova încearcă să profite de tensiunile etnice din Balcanii de Vest pentru a provoca „instabilitate și a împiedica integrarea...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro