PORTRET DE SALVATOR – Gesturi simple, care contează enorm!

BY: stiridinromania.ro In STIRILE ZILEI
portret salvator 1

“Gesturi simple, care contează enorm!”, asa isi incepe ISU Constanta postarea prin care marcheaza portretul unui salvator,plt.adj. Ionel Neagu, zilnic la datorie.

29.07.2022, ora 17.28. Apel la 112:

– Alo, Pompierii?

– Da, ce urgență aveți?

– Un mal de pământ s-a surpat. Un om este prins acolo. Veniți repede!

– Echipajele sunt deja alertate. Sunt pe drum. Vor ajunge imediat!

Tragedia s-a petrecut în comuna Castelu, de lângă Medgidia, unde se executau lucrări la rețeaua de canalizare a localității. Imediat, au fost alocate mai multe autospeciale de stingere, descarcerare și SMURD.

– Trebuie să înlăturăm, pe cât posibil, pământul care îi acoperă capul, să îi putem da oxigen. Gata! Foarte bine! Stabilizăm malul, apoi executăm operațiunile de extragere.

– Câți ani?

– 38

– Te rog să mă asculți. Este foarte important să continui să vorbești cu mine și să fii liniștit. Te vom scoate de aici. Ai copii?

– Da, cinci.

– Eu am doi băieți. Și pe mine mă așteaptă acasă. La fel, și pe tine, te așteaptă soția și copiii. O să fe bine, o să vezi. Am vorbit cu soția ta. Spune să ai încredere în noi și o să fie bine.

– Te doare ceva?

– Am amorțit. Nu îmi mai simt corpul.

– În regulă, te ajut. Îți fac masaj și o să fie mai bine. Simți?

– Da.

– Este mai bine?

– Da, puțin mai bine.

foto: isu constanta

Este o frântură din dialogul pe care plt.adj. Ionel Neagu l-a avut cu victima surprinsă la trei metri adâncime, sub malul de pământ.

Este un dialog purtat în limba turcă, limbă pe care Ionel spune că a învățat-o de la prieteni și nu i s-a părut greu. Dar nu a crezut niciodată că va fi un lucru vital!

Vorbind în limba natală a bărbatului, l-a făcut pe acesta să se liniștească, să fie mai cooperant și să capete încredere și mai mare în salvatori.

Deși epuizat din cauza efortului uriaș depus, în scurtele perioade de repaus, Ionel a fost suportul emoțional atât al victimei, cât și al familiei acestuia care aștepta, cu înfrigurare, vești despre starea lui de sănătate.

Orice moment de neliniște, de agitației a victimei, putea să pună în pericol întreaga operațiune de salvare.

– Doamnă, totul va fi bine. Vorbesc cu el tot timpul, este conștient, cooperant, nu îl doare nimic. A băut apă, l-am spălat pe față și întreabă mereu de dumneavoastră și de copii.

– Vă rog, salvați-l! Trebuie să vină acasă!

– Stați liniștită. Toți ne dorim acest lucru. Se lucrează, se fac eforturi uriașe. Îl vom scoate de acolo. Aveți încredere în noi!

Iar misiunea a fost îndeplinită cu succes. Suportul moral, comunicarea continuă cu victima, inducerea stării de liniște și încredere în salvatori oferite de colegul nostru au contribuit substanțial la reușita acestei intervenții.

Felicitări, Ionel, felicitări tuturor celor care au lucrat până aproape de epuizare pentru a salva o viață!

Sursa si Foto: ISU Constanta
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Beneficiile expunerii la soare pentru nivelurile de vitamina D

Expunerea la soare este un factor crucial pentru nivelurile adecvate de vitamina D în organismul uman. Vitamina D este...

Read More...

Secretele și ritualurile mumificării în Egiptul Antic

Secretele și ritualurile mumificării în Egiptul Antic Mumificarea este unul dintre cele mai fascinante aspecte ale culturii egiptene antice și...

Read More...

Genetica plantelor: Explorând paternitatea și strategiile de reproducere

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se transmit trăsăturile unei plante de la un părinte la celălalt, atunci ai ajuns...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro