Operațiune de combatere a unei grupări infracționale organizate, în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Șapte persoane implicate într-un accident rutier în județul Teleorman – incomod-media.ro

Polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din Poliția Română, în colaborare cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au efectuat în această dimineață 9 percheziții domiciliare în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș. Acestea au avut loc în cadrul unei anchete privind săvârșirea unor infracțiuni grave, precum constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Din cercetări reiese că, în anul 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, având la bază relații de familie. Grupul era condus de tatăl și cei șase fii ai săi și ulterior s-au alăturat și alte persoane. Aceștia acționau în mod coordonat, până în luna septembrie 2023, în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă, șantaj și trafic de persoane.

Membrii grupului infracțional ofereau împrumuturi neautorizate cu dobânzi semnificative, între 10% și 50%, către mai multe zeci de persoane. Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor, aceștia recurgeau la amenințări, intimidări și chiar violență fizică.

În vederea creării unei aparențe de legalitate, membrii grupului administrau o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, recrutând victime din rândul celor cu viciul jocurilor de noroc. Aceste victime primeau sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu le puteau achita la termenele convenite. Astfel, li se impunea prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care făceau cumpărături de la magazinul mixt li se cereau sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acestea acumulau datorii și erau constrânse să se împrumute cu diferite sume de bani ca să le achite.

Membrii grupului recrutau, de asemenea, persoane vulnerabile din comunitate (cu situație materială precară, incapacitatea de a-și plăti datoriile, lipsa educației, vicii și afecțiuni psihice) și le transportau în Austria și Germania. Acolo, acestea erau adăpostite în apartamente închiriate și supuse diferitelor forme de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, agresiuni fizice, intimidări, amenințări și abuzuri sexuale). Aceste persoane vulnerabile erau exploatate și obligate să practice prostituția, cerșetoria, vânzarea de ziare (pentru a disimula apelul la mila oamenilor), colectarea fierului vechi și să comită infracțiuni de furt și înșelăciune, în defavoarea unor persoane juridice germane (în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto).

Până în prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, inclusiv 4 minori și o persoană vătămată minoră în vârstă de 12 ani. Aceasta din urmă a fost obligată să practice prostituția de către unul dintre membrii grupului. Acesta a profitat de starea de vulnerabilitate a minorei și a exploatat-o sexual în repetate rânduri.

Audierile vor avea loc la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. În acest caz, se cooperează cu autoritățile din Austria și Germania prin intermediul birourilor de legătură.

Pentru a obține mai multe probe, DIICOT – Structura Centrală a transmis două ordine europene de anchetă către autoritățile competente din Germania.

La acțiunea de astăzi au participat și polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești, precum și jandarmi din cadrul B.S.I.J. Sprijinul tehnic a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Aceasta este o situație extrem de gravă care pune în evidență necesitatea unei cooperări internaționale eficiente în combaterea criminalității organizate. Este important ca autoritățile să acționeze ferm și să asigure că aceste persoane vor fi aduse în fața justiției și vor primi pedepse pe măsura gravității faptelor comise.

Sursa: incomod-media.ro

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată din Poliția Română au efectuat, în această dimineață, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, 9 percheziții domiciliare, în județele Dâmbovița, Giurgiu și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

„Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2019, în județele Dâmbovița și Argeș, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, pe baza unor relaţii de familie (tatăl în calitate de lider și cei șase fii), la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, care ar fi acționat în mod coordonat, până în cursul lunii septembrie 2023, în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă, șantaj și trafic de persoane.

Membrii grupului infracțional ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi mai multor zeci de persoane, de la care ar fi perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 10% și 50%. Pentru recuperarea datoriilor și încasarea dobânzilor impuse, ar fi recurs la amenințări, intimidări și chiar la acte de violență fizică.

În scopul creării unei aparente surse legale de venituri, membrii grupului ar administra o sală de jocuri de noroc și un magazin mixt, recrutând victimele din rândul celor care ar avea viciul practicării jocurilor de noroc. Acestora le-ar fi dat diferite sume de bani cu dobânzi excesiv de mari, pe care nu ar mai fi avut posibilitatea să le achite la termenele convenite, situație în care li s-ar fi impus prestarea unor activități ilicite pentru răscumpărarea datoriilor.

De asemenea, persoanelor care își procurau de la magazinul mixt produse alimentare „pe caiet” li s-ar fi cerut sume mult mai mari decât costurile reale, astfel încât acumulau datorii pentru achitarea cărora ar fi fost constrânși să se împrumute cu diferite sume de bani cu titlu de camătă.

Totodată, membrii grupării ar fi recrutat din rândul comunității persoane aflate într-o stare de vădită vulnerabilitate (situație materială precară, incapacitatea de plată a datoriilor acumulate, lipsa educației, precum și existența unor vicii și afecțiuni psihice), pe care le-ar fi transportat în Austria și Germania, le-ar fi adăpostit în apartamente închiriate și, folosind diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă și sistematică, agresiuni fizice, intimidări, amenințări și supunerea la abuzuri sexuale), le-ar fi exploatat, prin ținerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea prostituției, cerșetoriei, vânzarea de ziare (ca modalitate de a disimula apelarea la mila persoanelor aflate în trecere), colectarea fierului vechi, dar și la comiterea unor infracțiuni de furt și înșelăciune, în dauna unor persoane juridice germane (în special operatori de telefonie mobilă sau dealeri auto).

Până în prezent, au fost identificate 27 de persoane traficate în scopul obligării la practicarea cerșetoriei, 4 dintre acestea minore, în intervalul de timp în care ar fi fost exploatate, precum și o persoană vătămată minoră, în vârstă de 12 ani, la data recrutării, care ar fi fost obligată la practicarea prostituției de către unul dintre membri grupului. Acesta ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate generată de lipsa de maturitate specifică vârstei și, în perioada 2021 – septembrie 2023, ar fi transportat-o pe minoră, în repetate rânduri, în locuri prestabilite, unde, prin constrângere fizică și psihică, ar fi exploatat-o sexual, obligând-o la practicarea prostituției în folosul său”, se precizează într-un comunicat remis către mass-media.

Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. În cauză, se cooperează cu autoritățile de aplicare a legii din Austria și Germania, prin intermediul biroului de legătură al Atașatului de Afaceri Interne austriac, respectiv Biroul ofițerilor de legătură ai BKA la București.

De asemenea, în vederea completării și obținerii de material probatoriu necesar, DIICOT – Structura Centrală a transmis două ordine europene de anchetă către autoritățile germane competente.

La acțiunea de astăzi au participat și polițiști din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița și B.C.C.O. Pitești. De asemenea, s-a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul B.S.I.J., iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Urmărește Incomod Media și pe Google News


Vizualizări: 65Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta

Guardienii Crucii: Povestea Cavalerilor de Malta este una dintre cele mai fascinante și importante povești din istoria medievală. Fondată...

Read More...

Inteligenta animala: Utilizarea uneltelor in comportamentul speciilor non-umane

Inteligența animală: Cum folosesc animalele unelte pentru a-și rezolva problemele de zi cu zi Dacă te-ai întrebat vreodată cât de...

Read More...

Ultimul rapidist prezent la Jocurile Olimpice Tokyo 2020/2021

Ultimul jucător de fotbal rapidist prezent la Jocurile Olimpice Tokyo 2020/2021 a fost Antonio Sefer, care a purtat tricoul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro