O viață ca un roman

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Începe Festivalul Național de Arte și Tradiții Populare „Dragobete Morenete” 2024 – incomod-media.ro

Marmandiu Ion, cunoscut în comunitatea locală drept “nea Nicuță” sau “tataie”, a sărbătorit pe 20 februarie 2024 împlinirea vârstei de 100 de ani. Pietroșițeanul a primit o “Diplomă de recunoștință” din partea autorităților locale, Primarul comunei, Ion Leonard Dicu, fiind prezent la eveniment.

Dar “bogăția” lui nea Nicuță vine nu din avere materială, ci din moștenirea spirituală pe care a lăsat-o. Cu trei copii, 12 nepoți, 13 strănepoți și o străstrănepoată, el poate fi considerat un adevărat patriarh al unei adevărate “dinastii”.

Născut în 1924, Marmandiu Ion a făcut primele 4 clase primare la Școala Pietroșița și apoi a lucrat ca ajutor de mecanic de locomotivă la Societatea Anonimă Foretieră “Lomaș – Moroeni”. A urmat cursuri practice în județul Mureș și a lucrat ani buni pe căile ferate înguste din nordul județului.

Astăzi, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, Marmandiu Ion a fost vizitat de o minidelegație a Cultului Eroilor Dâmbovița, care i-a înmânat ultimul număr al revistei “Eroica”. Împreună cu membrii familiei, au sărbătorit cu un pahar de șampanie, având în fundal steagul Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița al A.N.C.E. “Regina Maria”.

Întâlnirea cu Marmandiu Ion a fost emoționantă și plină de schimburi de informații pentru membrii Cultului Eroilor Dâmbovița. Această sărbătoare a Centenarului unui simbol al Pietroșiței este un moment deosebit pentru comunitate.

În săptămânile următoare, în funcție de evoluția vremii, se planifică o excursie cu Marmandiu Ion în zona de munte unde a lucrat acum câteva decenii, pentru a reconstitui traseul vechii căi ferate înguste.

Marmandiu Ion rămâne un simbol al comunității și un exemplu de tradiție și muncă cinstită. La mulți ani, nea Nicuță Marmandiu!

Sursa: incomod-media.ro

Cunoscut de comunitatea locală, mai degrabă, ca „nea Nicuță” sau ca „tataie”, de către familie, pietroșițeanul MARMANDIU ION poate fi considerat astăzi ca cel mai „bogat” om din comună. De ce, mai ales, astăzi? Fiindcă, pe 20 februarie 2024, a împlinit frumoasa și venerabila vârstă de 100 de ani. I-au fost alături atât oamenii din comună, fiind amintit ca vrednic cetățean la bisericile din toate parohiile, cât și autoritățile locale, Primarul comunei, Ion Leonard Dicu venind personal și înmânându-i o „Diplomă de recunoștință” din partea instituției pe care o conduce.

Dar, „bogăția” lui nea Nicuță vine din altă parte, din moștenirea materială și spirituală pe care a lăsat-o. Are trei copii (doi băieți și o fată), iar aceștia i-au dus numele și renumele prin intermediul a 12 nepoți, 13 strănepoți și chiar și o străstrănepoată! O adevărată “dinastie”…

Născut fiind la 20 februarie 1924, a făcut primele 4 clase primare la Școala Pietroșița, amintind, în frumosul dialog de astăzi, de vechii Dascăli ai comunei (Victor Frangopol, Nicuță Popescu, Agripina Popescu, Petrică Popescu ș.a.) și de vremurile grele din perioada interbelică. A muncit, ca orice copil, în gospodăria familiei, dar și-a început, de tânăr, ucenicia la celebra Societate Anonimă Foretieră „Lomaș – Moroeni”, ca ajutor de mecanic de locomotivă („mașinică”, cum îi ziceau copiii din zonă). Face cursuri practice în județul Mureș (zona Reghin), se autorizează ca mecanic și lucrează ani buni pe căile ferate înguste din nordul județului (Moroeni – Pucheni – Glod – Valea Largă – Clăile cu brazi), cale ferată pe care se aducea piatră de la cariera Cărpeniș sau lemn din pădurile de sub Paduchiosu. Despre toate aceste lucruri vorbește cu o luciditate extraordinară, cu detalii despre oameni, locuri și lucruri. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial este „mobilizat” la locul de muncă, iar armata o face la „Vânători de munte”, la unitatea militară din Sinaia, cea care asigura și garda Castelului Peleș. Dar, despre activitatea sa în armata română vom reveni cu detalii după ce vom vizita împreună locurile tinereții și îi vom asculta amintirile pline de farmec.

Astăzi (Nota redacției: 20 februarie 2024), o minidelegație a Cultului Eroilor Dâmbovița, l-a vizitat pe nea Nicuță, i-a înmânat ultimul număr al revistei „Eroica” și, împreună cu membrii familiei, au toastat la un simbolic pahar de șampanie, având, pe fundal, steagul Fililalei „Mihai Viteazul” Dâmbovița al A.N.C.E. „Regina Maria”. Fiind consătean cu nea Nicuță și bun prieten cu fiii lui, pentru autorul acestor rânduri, întâlnirea a fost extraordinar de emoționantă, iar dialogurile pline de schimburi de informații. Astăzi, am sărbătorit Centenarul unui simbol al Pietroșiței și, de ce nu, al județului și chiar al țării. La mulți ani, nea Nicuță Marmandiu!

Pentru conformitate,
Nicolae Posta, Membru al Biroului executiv al Cultului Eroilor Dâmbovița

PS – Peste una-două săptămâni, în funcție de evoluția vremii, vom merge cu nea Nicuță, în zona de munte, pe unde a lucrat acum vreo 60-70 de ani, încercând să reconstituim traseul vechii căi ferate înguste.

Urmărește Incomod Media și pe Google NewsAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Atentie la Mesajele False!

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice,...

Read More...
Europol-coordinated operation tackles the threat of terrorist-operated websites

Operațiunea HOPPER II: Lupta împotriva propagandei teroriste online

Zece țări s-au unit cu Europol pentru a perturba activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și politice...

Read More...

România nu a eliberat vize pentru delegații ruși la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a anunțat acest lucru pe contul său de Telegram. Conform...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro