Memories. Gigi Căciuleanu readuce Nocturnele de altădată pe scena Teatrului Național din București

BY: stiridinromania.ro In Cultura, Lifestyle

Cu prilejul sărbătoririi, în anul 2023, a 95 de ani de la înființarea Radio România, Radio România Cultural aduce, pe scena Teatrului Național din București, un eveniment emblematic: Nocturnele,  inițiate de Miriam Răducanu.

Luni, 11 septembrie 2023, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național din București, va avea loc performance-ul: RADIO-NOCTURN. “Gigi Căciuleanu / Confesiuni”.

Coregrafiile lui Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu vor readuce pe scenă atmosfera celebrelor Nocturne care au fascinat spectatorii Teatrului Țăndărică începând cu finalul anilor ‘60.

De asemenea, confesiunile lui Gigi Căciuleanu însoțite de imagini inedite cu Miriam Răducanu, Măiastra, vor reda momente emoționante, unele nespuse până acum, din laboratorul de creație sau din culisele acestor evenimente unice în epocă.

La primul Nocturn 9 ½, invitat special a fost actorul Virgil Ogășanu, care a acceptat cu bucurie să revină pe scenă și de această dată.

Vor mai evolua, la invitația lui Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu, coregrafa Lelia Marcu-Vladu, actrița Alina Petrică și soprana Oana Berbec.

Accesul publicului se va face gratuit, pe bază de invitații care se pot obține prin rețeaua bilet.ro. (https://bilet.ro/eveniment/nocturnele-11928-37315)

“Nocturnele, spectacole inițiate de Miriam Răducanu la propunerea tot atât de curajoasă a Margaretei Niculescu, emblematica directoare a teatrului de marionete Țăndărică, din București, au reprezentat atât pentru noi, artiștii, cât și pentru spectatori niște momente și prilejuri de evadare.

Acele Nocturne, poate mai mult chiar decât o serie de spectacole-cult, sunt o metaforă, dacă nu a libertății, cel puțin a unei eliberări.

Am avut norocul să fiu alături de Miriam de la primul Nocturn până la al VI-lea.

Nu dansam alături de o dansatoare sau coregrafă, și mai puțin profesoară, dansam cu o idee, cu o METAFORĂ, în sensul brâncușian, cu o Măiastră. Miriam Răducanu”, mărturisește Gigi Căciuleanu.

Evenimentul va marca, de asemenea, debutul grilei de toamnă a Radio România Cultural, sezon intitulat Memories. Înregistrarea acestuia va putea fi ascultată on air și vizionată online pe 1 Noiembrie, ziua în care Radio România împlinește 95 de ani.

“Primele coregrafii “de capul meu”, pot să afirm, chiar dacă acest lucru poate suna cam straniu, că le-am făcut la radio…

Era înainte de Nocturne. Miriam plecase pentru un timp în SUA, iar eu rămăsesem… de capul meu! Și iată că mi s-a ivit posibilitatea să particip la niște recitaluri. Să dansez.

Ceea ce am și făcut. “Pe rupte”. Pe versuri de mari poeți, spuse de imenși actori… Într-o serie de evenimente de poezie puse în scenă, la Sala Radio, de Elena Negreanu. Atunci am gustat pentru prima oară, în mod “profesionist”, ce este libertatea. O libertate de creație care, pe deasupra, era și super-bine primită de către un public extrem de “special”. (Gigi Căciuleanu)
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Fără apă caldă şi presiune scăzută la apa rece de la robinete! Anunţurile făcute de Aquatim şi Colterm

Probleme cu apa pentru locuitorii din Timișoara și Chișoda

Mii de timișoreni și locuitorii din Chișora vor întâmpina probleme cu furnizarea apei, în urma unor lucrări planificate de...

Read More...

Campionatele Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 – Ziua a treia

În cea de-a treia zi a Campionatelor Naționale de Șah pentru Copii și Juniori 2024 s-a jucat runda a...

Read More...
NASA Logo

Perioada de lumina lunga in primavara

Potrivit ultimelor date, în timp ce primăvara avansează, perioadele zilnice de lumină continuă să se extindă, schimbându-se cel mai...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro