Marele premiu de la Sundance în deschidereacelei de a 7-a ediții a American Independent Film Festival.

BY: stiridinromania.ro In Cultura, STIRILE ZILEI

Primul episod din SPY/MASTER în avanpremieră

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a 7-a ediție care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău. Totodată, AIFF va avea, între 21 și 23 aprilie proiectii la Cluj, la cinematografele Arta și Victoria, ediție locală prezentată de Fortech a GlobalLogic Company.

Ca în fiecare an, AIFF aduce publicului român o selecție a celor mai bune filme independente americane, un tip de cinema care devine „din ce în ce mai performant și mai incitant cu fiecare an care trece” așa cum remarca și Eugene Hernandez – director al Sundance Film Festival – cel mai mare festival de gen din Statele Unite.
Producțiile originale dezvoltate în afara sistemului hollywoodian reprezintă și anul acesta focusul festivalului, iar prima zi de proiecții va aduce publicului două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

O Teyana Taylor fascinantă joacă în debutul în lungmetraj al regizoarei A.V. Rockwell – A THOUSAND AND ONE – o captivantă poveste de dragoste plasată în New York, un film despre maternitate și supraviețuire într-un oraș aflat într-o schimbare rapidă.” observau cei de la The New York Times care continuă: „lungmetrajul e ca o minune. Este un proiect mic doar în sens prozaic. E un film intim, uman, cu oameni obișnuiți ce duc lupte obișnuite”.

Deși se chinuie mutându-se din adăpost în adăpost alături de fiul său, Terry, în vârstă de șase ani, Inez își trăiește viața după propriile reguli, fără regrete, în New York-ul anilor ’90. Atunci când Terry este amenințat să fie dat din nou în plasament, aceasta se hotărăște să-l răpească.

A THOUSAND AND ONE„este un portret tandru, adesea dureros, al legăturii instabile, dar iubitoare, dintre o mamă și fiul său, ambii scuipați din sistemul de plasament. Este, de asemenea, o amplă evocare a unui oraș aflat în agonia gentrificării accelerate și al poliției discriminatorii.” a scris The Hollywood Reporter despre filmul ce va putea fi văzut în premieră națională la American Independent Film Festival .7.

Bazat pe un scenariu dezvoltat în cadrul WRITE A SCREENPLAY FOR… (atelierul de dezvoltare de scenarii al AIFF), miniseria SPY/MASTER a fost inclusă în selecția Berlinale Series de anul acesta fiind primul proiect din Europa Centrală și de Est nominalizat în cadrul acestei competiții.

Incluzându-l într-o selecție de șapte seriale de neratat la Berlinale, Variety rezuma acțiunea astfel: „în 1978, un spion din Est dezertează în Vest și așa începe un joc de <poker de spioni> între CIA, Securitate, KGB și Stasi.” Miniseria prezintă o săptămână din viața lui Victor Godeanu, mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu și cel mai important consilier al acestuia, dar și un agent KGB sub acoperire care trebuie să scape din România înainte să fie deconspirat de doi agenți îndârjiți de la Contraspionaj.

Producția HBO MAX îi are în distribuție pe actorii: Alec Secăreanu, Parker Sawyers, Svenja Jung, Ana Ularu, Laurențiu Bănescu, Andreea Vasile, Nico Mirallegro, Iulian Postelnicu, Claudiu Bleonț, Elvira Deatcu, Alexandra Bob și este scris de Adina Sădeanu și Kirsten Peters. Antony Root, Johnathan Young și Anke Greifeneder sunt producători executivi, Ioanina Pavel este producător creativ, Viktória Petrányi și Judit Sós sunt producătoarele Proton Cinema, iar Tudor Reu este producătorul din partea Mobra Films. Proiecția din cadrul festivalului va fi urmată de o sesiune de Q&A cu echipa miniseriei.

Abonații HBO și HBO Max din Europa și SUA vor putea urmări SPY/MASTER din luna mai.

În cadrul festivalului vor fi anunțați și finaliștii celei de-a 5-a ediții a Concursului de scenarii WRITE A SCREENPLAY FOR… organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul PRO TV. Anul acesta scenariștii au fost invitați să propună un scenariu de miniserie TV sau lungmetraj de comedie sau thriller. Peste 300 de aplicații au fost primite și urmează a fi analizate de către Gabriela Iacob – Head of Scripted Development PRO TV și Cristian Mungiu – regizor și scenarist, inițiatorul American Independent Film Festival.

Festivalul continuă să-și asume și anul acesta misiunea de a aduce în discuție teme sociale și comunitare și de a dona către cauze umanitare toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor. Spectatorii sunt îndemnați să susțină aceste cauze prin prezența la film și participarea la dezbaterile organizate în cadrul AIFF.

La edițiile precedente au beneficiat de sprijinul acordat de spectatorii AIFF, prin intermediul festivalului, următoarele organizații non-guvernamentale: Casa Bună, Ovidiu Ro, Casa Share, Programul de voluntariat Our Big Day Out, Asociația Expert Forum și Asociația Save the dogs and other animals.

Ajuns la cea de-a 7 ediție, American Independent Film Festival va avea loc anul acesta la București între 21-24 aprilie la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie și, respectiv, 23-25 iunie la Roaba de cultură din Parcul Herăstrău și va avea o ediție și la Cluj, prezentată de Fortech a GlobalLogic Company., ce se va desfășura între 21 și 23 aprilie la Cinema Arta și Cinema Victoria.

Organizat de Asociația Cinemascop, AIFF.7 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Cu sprijinul: Banca Transilvania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, Institutul Cultural Român, Dacin Sara.
Parteneri: Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Română, Europa Cinemas, Eventbook, Retromobil.

Parteneri media principali: PRO TV, Radio Guerrilla, AGERPRES.

Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, Vice, Igloo, Films in Frame, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Film Menu, IQ Ads, Smark, Observator Cultural, LiterNet, MovieNews, Cinefilia, CineFan, AARC – All About Romanian Cinema, Munteanu, CineGhid, Radio România Cultural, Business Review.

*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Mai multe despre AIFF.7 vor fi publicate în curând și pe: http://filmedefestival.ro/american-independent-ff

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanInedependentFF

Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică

Construirea forței interioare: Exerciții cu propriul greutate pentru o musculatură puternică În ultimii ani, tot mai multe persoane au început...

Read More...

Comoara literară a Antichității: Biblioteca din Pergam

Biblioteca din Pergam: Comoara literara a Antichitatii Biblioteca din Pergam, situata in orasul antic Pergamum din Asia Mica, a reprezentat...

Read More...

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate

Explorând diversitatea vieții: Biomi unici și specii variate Când ne gândim la diversitatea vieții pe Terra, ne simțim adesea copleșiți...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro