Lagoon Nebula (Messier8) și Trifid Nebula (Messier 20) de Cristian Suciu

BY: stiridinromania.ro In Magazin, STIRILE ZILEI
Lagoon Nebula (Messier8) și Trifid Nebula (Messier 20) de Cristian Suciu

Astroclubul București a capturat imagini spectaculoase ale Nebuloasei Laguna (Messier8) și a Nebuloasei Trifid (Messier 20) folosind telescopul RASA 8. Acestea sunt două obiecte celeste fascinante aflate în constelația Săgetător și sunt printre cele mai populare destinații pentru observarea astronomică.

Nebuloasa Laguna este un nor gigant de gaz interstelar, clasificat ca nebuloasă de emisie și regiune HII. A fost descoperită în 1654 de către astronomul italian Giovanni Hodierna. În interiorul acestei nebuloase se află un roi deschis de stele numit NGC 6530. Nebuloasa Laguna se află la aproximativ 4100 de ani-lumină distanță de Pământ și are o dimensiune aparentă de 90′ x 40′.

Pe de altă parte, Nebuloasa Trifid este o nebuloasă în care se formează stele. Aceasta a fost descoperită în 1764 de către astronomul francez Charles Messier. Nebuloasa Trifid se află la o distanță similară de Pământ ca și Nebuloasa Laguna și are o magnitudine aparentă de 6,3. În centrul nebuloasei se poate observa un grup de stele masive, recent formate, care eliberează un flux de radiație ultravioletă.

Astroclubul București a utilizat un echipament complex pentru a realiza aceste imagini impresionante. Telescopul RASA 8, montura Celestron Advanced VX, camera ASI 294 MC PRO Color, filtrul Optolong L-extreme și alte instrumente au fost folosite pentru a aduna și procesa datele astronomice. Echipa a utilizat și un computer astro, Asi Air Plus, pentru a ajuta la ghidarea și capturarea imaginilor.

Fotografiile au fost realizate în data de 29 iulie 2023, într-o locație din județul Ialomița, denumită Movila. Procesarea imaginilor a fost realizată cu ajutorul software-ului PixInsight.

Aceste imagini impresionante demonstrează pasiunea și dedicarea membrilor Astroclubului București pentru astronomie și explorarea Universului. Prin intermediul acestor imagini, ei ne oferă o perspectivă uimitoare asupra frumuseții și complexității nebuloaselor Laguna și Trifid.

Text și foto: Cristian Suciu – Astroclubul București

Informatia a fost publicata pentru prima data de www.astroclubul.ro

Sursa si foto: Click aici
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro