Istoria producătorilor de covoare din România

BY: stiridinromania.ro In Cultura, STIRILE ZILEI

Numărul fabricilor de covoare care au fost desființate în ultimii 20 de ani în România este de trei. O industrie puternică, care s-a bucurat de prezența a peste 10.000 de angajați și care a adus țara noastră în top cinci al producătorilor de produse textile pentru acoperirea podelelor din Europa.

Covoare Siret, primul producător care a închis porțile fabricii sale

Primul producător de covoare ieftine din România care și-a închis porțile a fost Covoare Siret, în anul 1995.

Covoare Siret este un nume foarte cunoscut pentru măiestria sufletelor din Bucovina care munceau și produceau covoare. Însă, fabrica de covoare s-a închis progresiv, între anii 1994-1995 și fost urmat îndeaproape de Textila Cisnădie în anii următori.

Vremea fabricii de covoare Cisnădie a apus demult

Ne amintim cu toții de covoarele cu ciucuri din copilărie, ciucuri pe care majoritatea îi pieptănam și care se aflau sub brandul Cisnădie. La acea vreme, era una din cele mai mari fabrici de covoare de Europa, fabrică care dădea tonul noilor trenduri în materie de covoare din întreaga lume.

Modele înflorate, tradiționale sau geometrice, regăsite sub marca Covoare Cisnădie regăsim și în ziua de azi în instituțiile din țara noastră sau în casele părinților sau ale bunicilor noștri datorită rezistenței crescute care le caracterizează.

Cisnădie, un mic oraș situat la poalele munților Cindrel a reușit să iasă în evidență datorită aspectului aproape neatins de-a lungul vremii. La început secolului al XVIII-lea, micile producții din curțile localnicilor au început să se transforme, încetul cu încetul, în adevărate fabrici. În perioada comunistă, această localitate micuță a devenit un centru mare de producție textilă în România, covoare lână fiind cele mai renumite produs care au fost fabricate aici.

Cisnădie a fost considerată o localitate în care populația stăpânea la un nivel ridicat meșteșugul prelucrării lânii. Încetul cu încetul, covoarele produse aici au ajuns celebre și asta nu doar în România, ci și în țări precum Japonia, Statele Unite ale Americii și Italia. După revoluție a început declinul fabricii, producția devenind din ce în ce mai redusă. În anul 2009 fabrica s-a închis definitiv.

Incov, cea de-a treia fabrică de covoare Alba Iulia, închisă

Incov Alba Iulia a fost înființată în anul 1979. Declinul companiei a început în urmă cu ceva ani. Datoriile vechi și lipsa de noi tehnologii a dus la închiderea definitivă a fabricii de covoare. În perioada comunistă fabrica era unul din cei mai importanți pioni pe piața de profil din Europa, ajungând la o capacitate de 2,4 milioane de metri pătrați de covor pe an. După anii 1990 a început declinul. De-a lungul vremii, Incov a realizat covoare Alba Iulia sintetice și covoare lână de calitate. Produsele au fost expuse în biserici, în instituții importante, dar și în casele noastre, ale tuturor.

Să nu uităm, totuși, că această piață încă există și se menține la standarde foarte bune. Printre multe alte firme, Stardecor.ro se evidențiază cu succes atâta în România, cât și în Ungaria, dar și alte țări ale Europei, cu covoare lână de calitate, covoare sintetice moderne, dar și covoare bisericești adaptate cerințelor religiei.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Adolescent reţinut după ce a furat un autoturism, a condus beat şi fără permis şi a intrat în şanţ

Un adolescent de 17 ani reținut pentru furt de autoturism

Un adolescent în vârstă de 17 ani a fost reținut de polițiști în urma furtului unui autoturism din curtea...

Read More...
NASA Astronomer Sees Power in Community, Works to Build More

Comunitatea Stiintifica: O Aventura Colectiva

O astronomă de la NASA, Dr. Natasha Batalha, dezvăluie că unul dintre cele mai bune aspecte ale muncii sale...

Read More...

Laurențiu Badea, campion la dublu la Siauliai Open by Toyota U16 din Lituania

Laurențiu Badea, un tânăr tenismen român în vârstă de 14 ani, a reușit să obțină un succes notabil la...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro