Cum se situează România în topul global privind internetul mobil

BY: stiridinromania.ro In Articole, Lifestyle, Magazin
internet mobil ieftin romania

Dacă în urmă cu 10 ani era destul de costisitor, iar în urmă cu 20 de ani era considerat aproape un lux, traficul de internet mobil a devenit tot mai accesibil, dincolo de faptul că vitezele permise de rețele pentru download și upload au crescut fulminant, ajungând la generația 5G și chiar 5G+.

Astfel, la nivel internațional, prețul mediu pentru 1 GB de internet mobil a scăzut de peste trei ori în ultimii 4 ani – de la 8,18 dolari la 2,61 dolari.

Inclusiv în România, accesul la internet s-a extins din punct de vedere geografic, acoperirea este din ce în ce mai amplă, iar calitatea experienței online a avansat exponențial. Conform site-ului britanic de comparare a prețurilor cable.co.uk, care a analizat 5603 planuri de date mobile din aproape toate țările lumii, România se situează pe locul 50 în topul global al accesibilității internetului mobil din punct de vedere al tarifelor.

Partea bună este însă că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, peste 8 din 10 gospodării din țara noastră (82,1%) au acces la rețeaua de internet de acasă. Mai mult decât atât, operatorii investesc continuu în upgrade-ul rețelelor, trecând la fibră optică ce asigură internet de mare viteză conform normelor stabilite de Uniunea Europeană. Numărul de conexiuni de internet mobil depășește numărul de locuitori din România, semn că mulți români au mai mult de un serviciu de telefonie mobilă.

Traficul de date mobile crește substanțial, calitatea resurselor online fiind tot mai mare. Spre exemplu, sunt înregistrate tot mai multe abonamente pe platformele de streaming cu filme și seriale. Tot la capitolul divertisment, jocurile video pe mobil devin tot mai complexe, folosind la maximum tehnologia de ultimă generație încorporată de dispozitivele moderne. Sunt acum disponibile și aplicații de jocuri de cazino online de la operatori precum NetBet (L1160651W000195 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!), unde se poate juca inclusiv blackjack, ruletă sau baccarat cu dealeri live.

Cât costă folosirea internetului mobil în România

Costul mediu a ajuns la 0,54 USD pentru un GB de internet pe mobil în țara noastră. Au fost luate în calcul 11 planuri tarifare, dintre care cel mai ieftin costa 0,05 USD / GB, iar cel mai scump ajungea la 1,07 USD / GB. Trebuie subliniat însă faptul că aceste prețuri vizează consumul direct.

În cele mai multe cazuri, abonamentele lunare cu servicii incluse și opțiunile pentru cartele pre-paid oferă cantități generoase de date mobile, existând și variante în care traficul acceptat este nelimitat. Astfel, costul calculat pentru fiecare GB consumat scade foarte mult, în funcție și de activitatea lunară a utilizatorului.

În anul 2019, România se afla pe locul 37 în topul global al internetului mobil ieftin, dar costul mediu era de 1,89 USD / GB. În anul următor, țara noastră a coborât pe poziția 39, în ciuda faptului că tariful mediu a scăzut la 1,03 USD. Coborârea a continuat în anul 2021, pe locul 6, din cauza unei aparente creșteri de prețuri, până la 1,18 USD / GB. Anul trecut, România a urcat pe locul 26, cu un preț mediu de 0,45 USD pentru un GB de date mobile. În mod surprinzător așadar, datele colectate indică un avans al costurilor în 2023 – iată, inflația și-a spus cuvântul și în acest domeniu.

Cele mai ieftine și cele mai scumpe țări la capitolul datelor mobile

Cel mai ieftin internet mobil din Europa de Est se consemnează în Republica Moldova – 0,28 USD / GB. Urmează Muntenegru (0,32 USD), Polonia (0,37 USD) și România (0,54 USD). Republica Cehă este cea mai scumpă din regiune – 3,12 USD costă în medie 1 GB de internet pe mobil.

Să navighezi pe internet mobil este se pare extrem de ieftin în Italia (locul 2 mondial, locul 1 în Europa de Vest): 0,09 USD / GB. În regiune, date mobile la cost foarte accesibil se pot consuma și în San Marino (0,10 USD), Franța (0,20 USD) și Monaco (0,42 USD).

“Este încurajator să vedem că prețul datelor scade pe întreg globul, marea majoritate a țărilor oferind 1 GB de date mobile pentru mai puțin de 2 dolari. Este o imagine foarte diferită de cea pe care am avut-o în 2019”, a explicat Dan Howdle, analist de telecomunicații pentru consumatori la Cable.co.uk.

La nivel mondial, țara cu cel mai ieftin internet mobil este Israel: doar 0,02 USD pentru 1 GB. Din păcate, Africa Sub-sahariană rămâne o regiune cu prețuri prohibitive la internetul mobil. Cel mai scump serviciu de date mobile este în Zimbabwe, unde costul mediu pentru 1GB este de 43,75 USD. Pe listă apar și Insulele Falkland (40,58 USD), Insula Sfânta Elena (40,13 USD), Sudanul de Sud (23,7 USD) și Tokelau (17,24 USD).
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Maria Broască – O poveste de determinare și recuperare

Maria Broască este o junioară talentată și face parte din proiectul "Țară, țară, vrem campioane!" coordonat de Mariana Bitang...

Read More...

Campioni după 15 ani! Victorie în finala de rugby cu CSM Știința Baia Mare, scor 17-13!

Echipa de rugby a României a reușit să câștige finala Cupei României împotriva echipei CSM Știința Baia Mare cu...

Read More...
IMPACTPRESS

Explozie la etajul I al unui imobil din Giarmata, cu patru victime

Explozie la un imobil din Giarmata: Patru victime, clădiri afectate și cercetări în desfășurare Pompierii militari de la ISU Timiș...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro