Cum au ajuns peste 3.500 de elevi din Vaslui, Slănic, Cahul și alte orașe mici din România și Republica Moldova să se familiarizeze cu tehnologia și programarea

BY: stiridinromania.ro In Actualitate

Asociația Techsoup: Cum au ajuns peste 3.500 de elevi din Vaslui, Slănic, Cahul și alte orașe mici din România și Republica Moldova să se familiarizeze cu tehnologia și programarea. Programul egalizează participarea fetelor în domeniul programării

„Este important să fim inspirație pentru elevii noștri, să-i încurajăm să examineze cariere în tehnologia digitală și, mai ales, să le dăm încredere fetelor în tehnologie.”

Aceste cuvinte îi aparțin profesoarei Carmen Chirițescu de la Asociația Profizica din Vaslui. În septembrie 2023, împreună cu alți doi profesori de la școala gimnazială „Constantin Motaș” Vaslui, a organizat un eveniment dedicat elevilor de gimnaziu dornici să se familiarize cu modul în care funcționează senzorii și microcontrolere. Toți cei care au participat proveneau din mediul rural și zone dezavantajate din județul Vaslui, iar prezența la eveniment a însemnat primul lor contact cu senzori și microcontrolere.

La baza inițiativei a stat micro-finanțarea ”Meet and Code” oferită de Asociația Techsoup. Prin cea de-a VII-a ediție a programului ”Meet and Code”, 79 de ONG-uri din Republica Moldova și România au primit granturi pentru a organiza activități de programare.

Astfel, peste 3.500 de elevi din România și Republica Moldova au ajuns să se familiarizeze cu tehnologia și au avut oportunitatea să construiască case, orașe și mașini ale viitorului, să exploreze spațiului cosmic cu ajutorul realității augmentate sau să descopere cum pot contribui la îmbunătățirea calității aerului orașului în care locuiesc.

  • Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru privind digitalizare, patru din cinci europeni consideră că tehnologiile digitale sunt din ce în ce mai prezente în viața lor și, în consecință, cer mai multă educație și formare pentru a-și dezvolta competențele digitale.
  • La nivelul României, datele din Indicele economiei și societății digitale (DESI) din 2020 arată că doar 35% dintre cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare, în timp ce media europeană este de 61%. De asemenea, procentul specialiștilor în domeniul TIC din România se ridică la doar 2,2%.

O modalitate prin care aceste procente ar putea crește în timp, explică Asociația Techsoup, constă în integrarea coerentă pedagogic a mai multor activități digitale și a mai multor ocazii de conectare a elevilor cu noile tehnologii într-un context educațional.

Micro-finanțările ”Meet and Code” au fost disponibile pentru organizațiile non-profit din România și Republica Moldova, precum asociații de părinți, elevi, absolvenți sau profesori. Fiecare organizație a putut primi maximum trei granturi, a câte 300 de euro, cu condiția ca cele trei activități să fi fost diferite.

A crescut interesul fetelor pentru tehnologie

Prin ”Meet and Code” 2023, între 1 septembrie și 31 octombrie, peste 3.500 de elevi din România și Republica Moldova au avut oportunitatea să descopere noi tehnologii, să construiască case, orașe și masini ale viitorului, să afle mai multe despre educația digitală, explorarea spațiului cosmic cu ajutorul realității augmentate, să înțeleagă ce e incluziunea digitală sau să se familiarizeze cu concepte noi, precum inteligența artificială.

Meet and Code 2023 a însemnat și o egalizare la nivelul participării și accesului fetelor la evenimente dedicate tehnologiei. Mai exact, vorbim de un număr aproape egal de participanți fete și băieți la activitățile desfășurate atât în România, cât și în Republica Moldova.

În România, din cei 2.934 de elevi și tineri participanți în cadrul evenimentele de tehnologie, 1.439 au fost fete și 1.503 băieți. La nivelul Republicii Moldova, din cei 592 de elevi și tineri participanți, 241 au fost fete și 310 băieți.

”Copiii construiesc viitorul digital”

Din cele 73 de evenimente finanțate în România, cele mai multe au avut loc în județele Prahova (8), Suceava (6) și Maramureș (5).

În Slănic, Prahova, copiii au construit viitorul digital. În cadrul evenimentului ”Codifică și Creează – Copiii Construiesc Viitorul Digital”, elevii de clasa a II-a au avut ocazia să creeze algoritmi simpli și să programeze acțiuni, dezvoltându-și, în același timp, gândirea logică și abilitățile de rezolvare a problemelor. Evenimentul a avut și un

segment educațional, în care fetele au fost încurajate să ai în considerare acest domeniu.

Programul Meet and Code a fost o binecuvântare pentru școala noastră, organizația non-guvernamentală și comunitatea noastră. Acesta a adus o explozie de energie și interes în domeniul tehnologiei în rândul elevilor, stimulându-le pasiunea pentru învățarea STEM. A ajutat la consolidarea colaborării dintre școală, părinți și organizații locale, creând astfel un mediu de învățare și sprijin reciproc. Meet and Code a contribuit semnificativ la dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor noștri și a îmbunătățit abilitățile pedagogice ale cadrelor didactice implicate. Această inițiativă a avut un impact profund asupra comunității noastre, deschizând noi orizonturi pentru educația digitală și pregătindu-i pe copiii noștri pentru viitorul digital într-o lume în continuă schimbare”, a declarat Alina Ioniță de la Asociația Aim with Us, organizatorii evenimentului.

Arta digitală și protecția animalelor

La nivelul Republicii Moldova, din cele 21 de evenimente finanțate prin ”Meet and Code” 2023, cele mai multe au avut loc în raioanele Căușeni (4), Chișinău (4), Cahul (3).

Un exemplu este ”Artă Digitală pentru Protecția Animalelor”, care  a avut ca scop dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor prin utilizarea unei imprimante color și a unui software de editare a imaginilor. Cu ajutorul instrumentului CANVA, participanții au creat  lucrări de artă digitală care să reprezinte animale și să transmită un puternic mesaj despre protecția acestora.

,,Programul Meet and Code a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru școala și comunitatea noastră. Acesta ne-a ajutat să dezvoltăm abilitățile digitale ale copiilor și să promovăm conștientizarea ecologică, contribuind la educația lor și la protejarea mediului”, a declarat Vacari Dorina, coordonator proiect, Asociația Obștească Centrul de Resurse Univers.

Pe lângă competențele digitale, toți participanții la evenimentele finanțate prin granturile ”Meet and Code” și-au dezvoltat și abilități de lucru în echipă, vorbit în public, găsirea de soluții la situații neașteptate, gândire logică și critică și autonomia.

Voluntari speciali

La evenimente ”Meet and Code” 2023 au participat, în calitate de voluntari, și angajați SAP, susținătorii programului.

Bogdan Cioc, lead SAP Labs SEE Romania, Marcian Triț[1] ă, SAP project manager, Elena Ene, development consultant SAP,  Iulia-Cristina Ciurea, communications & operations SAP și Sorina Nistorescu, consulting manager, le-au vorbit participanților despre rolul tehnologiei, importanța lucrului în echipă și despre cum se pot promova prin marketing.

Ne-am bucurat să ne implicăm anul acesta ca voluntari SAP în programul Meet and Code! Entuziasmul elevilor din timpul sesiunilor demonstrează cum implicarea activă și dedicată poate transforma educația STEAM într-o experiență captivantă și accesibilă. Această inițiativă subliniază nu doar necesitatea, dar și potențialul extraordinar al programelor de educație STEAM, evidențiind cum resursele adecvate și angajamentul comunității pot deschide noi orizonturi pentru tineri”, a declarat Bogdan Cioc, lead SAP LABS SEE Romania.

Din 2017 până în acest an, 253 de ONG-uri au realizat 613 activități educaționale de programare și tehnologie care au ajuns la peste 24.600 de copii și tineri în cadrul programului coordonat în România și Republica Moldova de către Asociația Techsoup. Valoarea totală a granturilor acordate s-a ridicat la 183.900 EURO.

Meet and Code este mai mult decât un program de finanțare, este o comunitate de profesori și organizații non-profit care aduc idei și concepte STEAM noi în școli, biblioteci și nu numai. În ultimii 7 ani de când coordonez acest program, m-am bucurat să cunosc personal toate organizațiile aplicante, să urmăresc progresul și impactul lor și să văd cum tehnologia devine mai accesibilă pentru zeci de mii de copii și tineri din România și Republica Moldova”, a declarat Ana Stamatescu, coordonator Meet and Code România & Republica Moldova.

Despre Meet and Code 

Meet and Code este cel mai mare program european cu focus pe competențe digitale pentru copii și tineri, aliniată cu inițiativa Comisiei Europene, Europe Code Week (EU Code Week).

Programul este organizat și coordonat european de Haus des Stiftens și TechSoup Europe. În România, unde este la a VII-a ediție, și în Republica Moldova, unde este la a II-a ediție, programul este coordonat de către Asociația Techsoup. În acest an, programul este susținut de Amazon și SAP în toate cele 25 de țări europene partenere.

Educația, în general, și împreună cu tehnologia, în mod particular, reprezintă calea de la obscuritate la lumină și bucuria cunoașterii. Semințele pasiunii de a descoperi lumea se sădesc timpuriu în mințile și sufletele tinerilor elevi, fructele fiind recoltate atunci cand aceștia ajung să inoveze în industrie și societate. Educația este o responsabilitate a noastră a tuturor și mă onorează oportunitatea de a sprijini inițiativa Meet and Code în România și Moldova”, susține Ciprian Hodorogea, sr. manager software development, Amazon Dev Center Romania.

Despre Asociația Techsoup

Asociația Techsoup sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Mai multe despre misiunea organizației și programele Asociației Techsoup pentru organizații non-profit și pentru profesori pe www.asociatiatechsoup.ro
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Finala mică a voleiului masculin: Dinamo București vs Rapid București, meciul 2 din serie

Astăzi, echipa de volei masculin a clubului Dinamo București se pregătește pentru meciul 2 din finala mică împotriva echipei...

Read More...

Campionii la Șah Rapid în 2024

Evenimentul de Șah Rapid din 2024 a adus în prim plan micii campioni ai acestei competiții. Printre aceștia se...

Read More...

Victorie în primul derby al finalei mici

Echipa masculină de baschet a Rapidului a obținut o victorie importantă în primul derby al finalei mici a campionatului...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro