“Coruptie si controverse: Dosarul Vama Moravita lasat in pronuntare”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Dosarul corupției din Vama Moravița a rămas în pronunțare la Curtea de Apel Timișoara. Procurorii DIICOT au trimis în judecată 20 de polițiști de frontieră, acuzându-i de luare de mită, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la contrabandă și detinere de droguri de risc pentru consum propriu. Cu toate acestea, la finalul celor cinci ani de anchetă, prejudiciul constatat a fost de doar 3.410 euro și 275 lei.

În ciuda lipsei de probe și a utilizării unui investigator sub acoperire neautorizat, Tribunalul Timiș a condamnat inculpații la pedepse cu suspendare, cu excepția unui singur polițist. Polițistul Mircea Turcaș a refuzat să semneze acordul de recunoaștere pregătit de procuror și a primit o pedeapsă de 4 ani cu executare. Judecătorul Nicolae Comaromi, care a pronunțat sentința în acest dosar, s-a pensionat imediat după și a revenit în sistem la Judecătoria Reșița. În prezent, acesta a făcut o cerere pentru avansare, înapoi, la Tribunalul Timiș.

Unul dintre aspectele notabile ale acestui caz este implicarea judecătoarei Nadejda Oprescu, care a sugerat aproape direct răspunsurile martorului Elena Pitigoi, fostul investigator sub acoperire. Aceasta a fost atenționată să nu menționeze faptul că procesele verbale în care se menționau acte de corupție au fost redactate împreună cu un “operator”, într-o “casă conspirativă” a DIICOT, pentru a evita anularea lor din cauza încălcării procedurilor legale.

În concluziile scrise depuse la dosar, fostul șef al PTF Moravița, comisarul Gabriel Ionuț Furcea, susține că nu există probe dincolo de orice îndoială rezonabilă care să ateste săvârșirea infracțiunii de luare de mită de către el. De asemenea, el consideră că acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat este absurdă, având în vedere că primul act material de luare de mită a avut loc aproximativ un an de la autorizarea nelegală a investigatorului în cauză. Furcea solicită instanței de judecată să dispună achitarea sa pentru toate infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată.

În final, dosarul corupției din Vama Moravița rămâne în așteptare, iar decizia finală va fi luată de Curtea de Apel Timișoara.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Curtea de Apel Timisoara a lasat in pronuntare dosarul coruptiei din Vama Moravita, in care procurorii DIICOT au trimis in judecata nu mai putin de 20 de politisti de frontiera, pe care i-a acuzat de luare de mita, constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la contrabanda si chiar detinere de droguri de risc pentru consum propriu. Desi procurorul de caz, Alex Florenta, actual procuror general al Romaniei, a vorbit despre infractiuni grave comise pe filiere de contrabanda, printre care si filiera Rolex, la final, dupa cinci ani de ancheta, n-a mai ramas decat un prejudiciu de 3.410 euro si 275 de lei. Atat s-a putut…

In ciuda lipsei de probe, a folosirii unui investigator sub acoperire neautorizat, a proceselor verbale intocmite sub stricta supraveghere a procurorului de caz, intr-un „centru operational” fara locatie si la o „casa conspirativa a DIICOT”, Tribunalul Timis – prin judecatorul Nicolae Comaromi, care imediat dupa pronuntarea sentintei in acest dosar s-a pensionat, dar a revenit in sistem la Judecatoria Resita si in prezent a facut cerere pentru avansare, inapoi, la Tribunalul Timis – nu a ezitat sa-i dea satisfactie procurorului Alex Florenta si sa-i condamne pe inculpati la pedepse care, insumate, depasesc 50 de ani de inchisoare.

Toate, cu suspendare, cu o singura exceptie, politistul Mircea Turcas, care a refuzat sa semneze acordul de recunoastere pregatit de procuror si a luat 4 ani cu executare. De remarcat rolul extrem de activ al judecatoarei Nadejda Oprescu, care aproape ca i-a sugerat raspunsurile martorului Elena Pitigoi, fostul investigator sub acoperire, a carei declaratie se indrepta spre favorizarea inculpatilor.

Spre exemplu, Elena Pitigoi (foto) a fost atentionata sa nu spuna ca procesele verbale in care se mentionau asa-zisele acte de coruptie au fost redactate impreuna cu un „operator”, intr-o „casa conspirativa” a DIICOT, pentru ca instanta sa nu fie nevoita sa le anuleze, pentru incalcarea procedurilor legale.

„Analizand intregul probatori administrat in dosar, apreciez ca nu doar ca nu exista nicio proba din care sa rezulte ca as fi primit vreo suma de bani cu titlu de mita, ci dimpotriva exista probe din care rezulta ca nu aveam cum sa primesc sume de bani cu titlu de mita, nefiind prezent la serviciu.

Practic pentru niciun act material, retinut in sarcina mea prin actul de acuzare, nu exista probe dincolo de orice indoiala rezonabila din care sa rezulte savarsirea infractiunii de luare de mita.

In ceea ce priveste apelul DIICOT Serviciul Teritorial Timisoara, este total nefondat, solicitandu-va respingerea acestuia pentru motivele indicate cu ocazia depunerii concluziilor scrise depuse in fata instantei de fond.

Cu titlu exemplificativ este absurd sa fiu acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, in modalitatea constituiri, in conditiile in care primul act material de luare de mita care s-a incercat sa fie retinut in sarcina mea a fost la aproximativ 1 an de zile de la autorizarea nelegala a investigatorului in prezenta cauza.

Privitor la aceasta acuzatie, apreciez ca se impune achitarea tuturor inculpatilor din prezentul dosar, avand in vedere incidenta dispozitiilor art 16 alin. 1 lit a) C.p.p. Va rugam sa aveti in vedere ca acuzatiile ce mi se aduc sunt total nefondate, fiind de fapt doar presupuneri ale orgagelor de urmarire penala sau ale asa zisului investigator sub acoperire, motiv pentru care solicitam instantei de judecata sa dispuna achitarea mea pentru toate infractiunile pentru care am fost trimis in judecata”, se mentioneaza in concluziile scrise depuse la dosar, la ultimul termen de judecata, de fostul sef al PTF Moravita, comisarul Gabriel Ionut Furcea. (G.I.)Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

: The husband-and-wife duo of Terra Engineering, Valerie and Todd Mendenhall, receive the $1 million prize June 12, for winning the final phase of NASA’s Break the Ice Lunar Challenge at Alabama A&M’s Agribition Center in Huntsville. With the Terra Engineering team at the awards ceremony are from left, Daniel K. Wims, Alabama A&M University president; Joseph Pelfrey, NASA Marshall Space Flight center director; NASA’s Break the Ice Challenge Manager Naveen Vetcha, and Majed El-Dweik, Alabama A&M University’s vice president of Research & Economic Development.

Elevarea Generatiei Artemis

Două echipe din sudul Californiei se întorc acasă cu un total de 1,5 milioane dolari câștigați în urma competiției...

Read More...

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente

Somnul de calitate: secretul pierderii în greutate eficiente Somnul reprezintă un aspect vital al sănătății noastre, fiind esențial pentru refacerea...

Read More...

Calificarea lui David Popovici în finala probei de 100 metri liber la Campionatul European de la Belgrad

INOT. Campionatul European de la Belgrad a adus o veste excelentă pentru România, în persoana lui David Popovici. Tânărul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro