Construirea unui parc fotovoltaic în Lugoj pentru reducerea emisiilor și producerea de energie electrică

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Parcul fotovoltaic, o soluție pentru energia verde a Lugojului

Lugojul va avea un nou parc fotovoltaic, în urma aprobării studiului de fezabilitate într-o ședință extraordinară fulger desfășurată marți, 5 decembrie. Votul a fost unanim, cu 15 consilieri prezenți din totalul de 19, iar ședința a durat mai puțin de un minut. Construcția parcului fotovoltaic face parte din strategia Alianței Orașelor Verzi, în care sunt implicate și municipiile Reșița, Arad și Timișoara.

Primul pas în această direcție a fost achiziționarea a nouă autobuze electrice pentru transportul urban, împreună cu stațiile de încărcare lentă și rapidă. Un alt proiect în curs de implementare este reabilitarea energetică a clădirilor publice din oraș.

Parcul fotovoltaic va utiliza energia solară pentru a asigura consumul de electricitate pe timp de zi și de noapte la instituțiile publice, iluminatul stradal, semaforizarea și propulsarea autobuzelor electrice. Valoarea totală a investiției este de 25.064.148 lei cu TVA. Vor fi montate 8.132 de panouri fotovoltaice pe structuri metalice la sol, împreună cu cutii de conexiune de curent continuu, invertoare de rețea și dispozitive de monitorizare WiFi.

Conexiunea va fi realizată prin 24.050 de metri de cablu și 18.500 de elemente de conexiune. Parcul va avea o putere instalată de 3,7 MWp și va produce în medie 4.200 MWh de energie electrică din surse regenerabile pe an. Un aspect important este că energia produsă va fi în totalitate din surse regenerabile.

Durata de viață a parcului fotovoltaic este estimată la 25 de ani, iar lucrările ar trebui să dureze un an de la desemnarea constructorului. Obiectivul principal al acestui proiect este asigurarea consumului propriu al instituțiilor și serviciilor publice din Lugoj, atât pe timp de zi, cât și de noapte.

Printre obiectivele urmărite se numără reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, înlocuirea unei părți din combustibilii fosili folosiți, o economie mai eficientă și mai sigură, precum și protecția și îmbunătățirea calității mediului.

La nivelul instituțiilor publice finanțate de la bugetul local, consumul de energie electrică este de 1.932 MWh pe an pentru iluminatul public și semnalizare, iar pentru transportul public în gestiune directă se folosesc 935 MWh pe an. În total, este vorba de 4.820,5 MWh pe an.

Planul național integrat al Sistemului Energetic Național prevede creșterea ponderii energiei regenerabile la 30%, în concordanță cu cerințele Uniunii Europene. În prezent, în zona de est a județului există parcuri fotovoltaice pe raza comunelor Darova și Boldur, precum și a orașelor Făget și Buziaș. În curând, un alt parc, cu o capacitate instalată de 173,6 KW, va fi construit la Coșteiu.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

În cadrul unei ședințe extraordinare fulger desfășurate marți, 5 decembrie, a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea parcului fotovoltaic de pe strada Timișoarei.

Votul a fost unanim (15 consilieri prezenți, din 19), iar ședința a durat mai puțin de un minut. Edificarea noului parc fotovoltaic face parte din strategia asumată de municipalitatea lugojeană, alături de Reșița, Arad și Timișoara, care s-au constituit în Alianța Orașelor Verzi.

Primul pas în această direcție a fost achiziționarea celor nouă autobuze electrice pentru transportul urban de persoane și a celor nouă stații de încărcare lentă, respectiv trei stații de încărcare rapidă aferente.

Un alt proiect în curs de implementare este reabilitarea energetică a clădirilor publice din oraș.
Pentru parcul fotovoltaic s-au aprobat atât studiul de fezabilitate, cât și indicatorii tehnico – economici.

Energie solară

Parcul va folosi energia solară pentru asigurarea consumului de electricitate pe timp de zi și de noapte la unele instituții publice, pentru iluminat stradal, semaforizare și propulsarea autobuzelor electrice.

Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 25.064.148 lei cu TVA, din care, pentru construcții și montaj, se vor aloca 21.630.731 lei, cu TVA. Vor fi montate 8.132 de panouri fotovoltaice pe tot atâtea structuri metalice la sol, 30 de cutii de conexiune de curent continuu, 15 invertoare de rețea, 15 dispozitive de monitorizare WiFi.

Conec­tarea va fi asigurată prin 24.050 metri de cablu și 18.500 elemente de conexiune. Puterea instalată este de 3,7 MWp, iar producția medie de energie electrică din surse regenerabile va fi de 4.200 MWh / an.

Poate cel mai important indicator este că energia din surse regenerabile este de sută la sută.

Durata de viață a acestui obiectiv este estimată la 25 de ani, iar lucrările ar trebui să dureze un an de la desemnarea constructorului.

Obiectivul principal este propune producerea energiei electrice pentru asigurarea consumului propriu al instituțiilor și serviciilor publice ale UAT Lugoj, atât pe timp de zi, cât și de noapte.

Reducerea emisiilor

Printre obiectivele urmărite se numără reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, înlocuirea unei părți din combustibilii fosili folosiți (cărbune, gaz natural), o economie mai eficientă și mai sigură, protecția și îmbunătățirea calității mediului.

La nivelul instituțiilor publice finanțate de la bugetul local, consumul de energie electrică este de 1.932 MWh pe an, pentru iluminat public și semnalizare sunt folosiți 1.953,5 MWH pe an, iar pentru transportul public în gestiune directă, 935 MWH pe an. În total, 4.820,5 MWh pe an.

Sistemul Energetic Național, printr-un plan național integrat, prevede creșterea ponderii energiei regenerabile la 30 %, în con­cor­danță cu cerințele Uniunii Europene.

În zona de est a județului există parcuri fotovoltaice pe raza comunelor Darova și Boldur, dar și a orașelor Făget și Buziaș. Încă unul, cu o capacitate instalată de 173,6 KW, va fi construit la Coșteiu.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Aproape 60% din notele de la titularizare au fost sub 7

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi la prânz, rezultatele înregistrate la proba scrisă (17 iulie) din cadrul concursului pentru ocuparea...

Read More...
Detalii de ultimă oră, despre accidentul după care o maşină în care erau trei copii a ars ca o torţă! Ce a făcut şoferul, înainte de impact?

Accident complit: tineri inconștienți și mașină distrusă

Un accident cumplit s-a petrecut în localitatea Finiş, judeţul Bihor, unde un tânăr de doar 15 ani a fost...

Read More...

Vopseaua SPOR A+ pentru calitatea aerului la interior susține Salvamont România și încurajează ieșirile în natură

Începând din 2017, 30 de structuri Salvamont, dintre cele 38 existente, au beneficiat de materiale necesare pentru renovarea a...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro