stiridinromania.ro

Cel mai mare avion din lume, Antonov AN-225, a fost distrus

In Actualitate, STIRILE ZILEI
AN-225 distrus
virtualmag.ro

Cel mai mare avion din lume, Antonov AN-225, a fost distrus în timpul invaziei ruse a Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni, generând alarmă și tristețe în lumea aviației în care ocupă cel mai inalt statut.

Aeronava enormă, numită „Mriya” sau „vis” în ucraineană, a fost parcata pe un aerodrom de lângă Kiev când a fost atacată de „ocupanți ruși”, au declarat autoritățile ucrainene, adăugând că vor reconstrui avionul.

Este posibil ca Rusia ne-au distrus Mriya. Dar nu vor putea niciodată să ne distrugă visul unui stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge!” a scris ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pe Twitter.

Nu a existat nicio confirmare independentă a distrugerii aeronavei. Un tweet al companiei Antonov spunea că nu poate verifica „starea tehnică” a aeronavei până când nu va fi inspectată de experți.

Compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis duminică o declarație în care spune că aeronava a fost distrusă, dar va fi reconstruită pe cheltuiala Rusiei – un cost estimat la 3 miliarde de dolari.

Se estimează că restaurarea va costa peste 3 miliarde USD și va dura mai mult de cinci ani”, se arată în comunicat. „Sarcina noastră este să ne asigurăm că aceste costuri sunt acoperite de Federația Rusă, care a cauzat daune intenționate aviației și sectorului de transport aerian al Ucrainei.

Într-o declarație ulterioară, compania a spus că avionul a fost la sol în apropiere de Kiev pe 24 februarie, în curs de întreținere.

Potrivit directorului companiei Antonov Airlines, unul dintre motoare a fost demontat pentru reparații, iar avionul nu a putut decola în acea zi, deși au fost date comenzile corespunzătoare”, se arată în comunicat.

Imaginile din satelit de la Maxar Technologies arată daune semnificative la o parte a hangarului de la baza aeriană Hostomel unde este depozitat AN-225.

Imagine din satelit ©2022 Maxar Technologies

Forțele ruse au susținut că au capturat aerodromul Hostomel, unde se afla AN-225, vineri. O echipă CNN aflată la sol a văzut că trupele aeriene ruse au preluat poziția.

Între timp, sistemul de informații despre incendii pentru managementul resurselor de la NASA a detectat mai multe incendii la aeroport, inclusiv la hangarul în care este ținut avionul. Incendiul de la hangar a fost detectat duminică la ora 11:13, potrivit datelor NASA, care sunt obținute de la o serie de sateliți NOAA și NASA.

Nu este clar dacă aceste incendii de la aeroport sunt rezultatul unor incendii reale sau explozii din loviturile militare.

Dacă va fi confirmat, atacul ar marca un sfârșit șocant pentru o aeronavă care a cunoscut peste 30 de ani de serviciu datând din zilele Uniunii Sovietice.

AN-225 a fost proiectat pentru a ajuta la transportul aerian în timpul crizelor din alte țări. În urma cutremurului din Haiti din 2010, a livrat provizii în Republica Dominicană învecinată. În primele zile ale pandemiei de Covid, a fost folosit pentru a transporta materiale medicale în zonele afectate.

Unii dintre fanii săi au apelat duminică pe rețelele de socializare pentru a-și exprima consternarea față de afirmațiile privind distrugerea aeronavei. „Mriya – Vei fi mereu amintit!” a scris bloggerul de aviație Sam Chui pe Twitter.

Până în prezent, Mriya rămâne cea mai grea aeronavă construită vreodată. Acționata de șase motoare, ea are o sarcină utilă maximă de 250 de tone, care poate fi transportată în interior sau pe spate. Se mândrește cu cea mai mare anvergură a aripilor: 88.4 metri.

Un singur An-225 a fost construit de compania Antonov din Kiev, care a realizat si proiectul. A zburat pentru prima dată în 1988 și a fost în serviciu de atunci.

Povestea lui AN-225 începe în anii 1960 și 70, când Uniunea Sovietică era blocată în cursA pentru spațiu cu Statele Unite.

Până la sfârșitul anilor 1970, a apărut nevoia de a transporta încărcături mari și grele la Cosmodromul Baikonur, portul spațial întins din deșerturile Kazahstanului, care a fost rampa de lansare pentru călătoria spațială de pionierat a lui Iuri Gagarin din 1961.

Marfa în cauză a fost nava spațială Buran, răspunsul Uniunii Sovietice la naveta spațială a NASA. Întrucât nu existau în acel moment avioane capabile să-l transporte, compania Antonov a primit ordin să dezvolte unul.

Sursa si foto: CNN si Wikipedia


Informatiile publicate de stiridinromania.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

NTI Monkeypox

Monkeypox sau Variola Maimutei, scenariul NTI de acum 1 an

In Noiembrie In 2021, NTI facea un scenariu privind Monkeypox sau variola maimutei. Un scenariu cu multe similitudini sau

Read More...
OMS tratat international

OMS si Tratatul International privind Pandemiile

OMS anunta pe 30 martie ca Liderii globali (Inclusiv Romania) se unesc în apelul urgent referitor Tratatului International privind

Read More...
Diana Sosoaca SRI

Diana Sosoaca: SRI a raspuns la Memoriul „Neutralitatea României. Pacea de la București”

Diana Sosoaca: La 2 luni după ce a fost trimis Memoriul: "Neutralitatea României. Pacea de la București", s-a primit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online