”Cei de scenă și cei de lumină: Festivalul Internațional de Teatru”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Teatrul a fost, este și va fi terapie pentru suflet și minte – Redeșteptarea

Festivalul Internațional de Teatru, care a avut loc recent la Lugoj, s-a încheiat cu succes, după cum a declarat directorul Casei de Cultură “Traian Grozăvescu”, Ilie Petrovici. Într-un interviu acordat în cadrul evenimentului, domnul Petrovici a vorbit despre provocările actuale și necesitatea de a identifica soluții inovatoare și atractive pentru public.

Potrivit directorului, evoluțiile din societate și tendințele actuale au dus la o scădere a participării la spectacolele de teatru și vizionarea de filme la cinematograf în Lugoj, conform studiilor Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Recomandările acestui studiu susțin că organizatorii și decidenții trebuie să ofere evenimente care să promoveze multidisciplinaritatea, precum și parteneriatele cultural-educaționale, cultural-recreative și turistice.

Cu toate acestea, Lugojul are o tradiție culturală de excepție și se mândrește cu una dintre cele mai frumoase săli de teatru din țară, adaugă domnul Petrovici. Festivalul de Teatru de anul acesta a marcat cea de-a XV-a ediție și a reușit să aducă împreună în cadrul aceluiași eveniment cele patru formații istorice ale orașului: Trupa de teatru Traian Grozăvescu, Ansamblul Lugojana, Corul Ion Vidu și Cenaclul literar “Anotimpuri”. De asemenea, festivalul a reprezentat o oportunitate pentru valoroasele partenariate teatrale, atât cele stabilite anterior, cât și cele nou formate.

Un moment deosebit al Festivalului de Teatru de la Lugoj a fost reprezentat de piesa în limba română a trupei de teatru din Perigliali. Cu mare generozitate, acești actori s-au ținut de poveste și au oferit publicului lugojean o piesă în limba română. De asemenea, trupa de teatru de la Vârșet a impresionat publicul cu un spectacol inovativ și tineresc, aducând astfel un suflu nou în lumea teatrului.

Pe lângă prestigioasele piese de teatru, participanții la festival – actori și spectatori – au avut posibilitatea de a participa la diverse workshopuri și evenimente conexe precum lansări de carte, expoziții de pictură și concerte. Totodată, clădirea magnifică a teatrului a contribuit la atmosfera plină de viață din cadrul festivalului, decorată cu jocuri de lumini specifice și muzică ce invita vizitatorii în foaierul acestuia.

Echipa de organizare a festivalului dorește să mulțumească tuturor actorilor, spectatorilor și colaboratorilor care au fost prezenți în aceste zile și au contribuit astfel la atmosfera magică a acestui eveniment cultural.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

La încheierea Festivalului Internațional de Teatru, directorul Casei de Cultură ”Traian Grozăvescu”, domnul Ilie Petrovici, ne-a declarat:

”Realitatea de zi cu zi dă tonul și ne provoacă să identificăm soluții inovative, atractive pentru public. Acțiunile din culisele organizării unui festival trebuie bazate pe aspecte concrete, statistici și recomandări ale specialiștilor din domeniu, pentru ca la sfârșitul acestor zile ropotul de aplauze și energia creată să dureze o vreme în comunitate. Barometrul de consum cultural 2022, lansat de Institutul Național pentru Cercetare şi Formare Culturală, semnalează scăderea participării la spectacolele de teatru şi vizionarea de filme la cinematograf faţă de anul 2019, iar Lugojul nu face notă discordantă, din păcate. Recomandările aceluiași studiu sunt ca organizatorii și decidenții să aleagă evenimente în care să promoveze multidisciplinaritatea, cât și parteneriatele cultural – educaționale sau cultural – recreative și turistice. Lugojul este privilegiat să vină cu o tradiție culturală de excepție și, în plus, în patrimoniul orașului să fie una dintre cele mai frumoase săli de teatru, aș îndrăzni să spun, din țară. Așadar, după o pauză de câțiva ani, anul acesta Festivalul de teatru ajuns la a XV-a ediție, a înglobat diferite tipuri de activități și a adus pentru prima dată, sub cupola unui eveniment toate cele 4 formații istorice ale urbei – Trupa de teatru Traian Grozăvescu, Ansamblul Lugojana, Corul Ion Vidu și Cenaclul literar ”Anotimpuri”. În același timp, trupele de teatru prezente au arătat că, și după ani de pauză parteneriatele continuă, chiar dacă în unele cazuri echipele s-au schimbat. Pe lângă teatrele partenere din țară (Medgidia, Caracal, Brasov, Roman, Mediaș) ne-am bucurat de prezenta unor vechi prieteni – trupa de teatru din Perigliali -, care au facut publicului lugojean un dar de prețuire incontestabil – au jucat o piesă în care majoritatea replicilor au fost în limba română. De asemenea ne-am bucurat și de prezenta unor noi prieteni – trupa de teatru de la Vârșet, care au adus în scenă un spectacol inovativ, tineresc”.

Directorul Casei de Cultură adaugă că:

”pe lângă piesele de teatru, atât actorii prezenți cât și spectatorii, au putut participa la workshopuri pline de energie și informații prețioase, lansări de carte, expoziție de pictură și concerte. Totodată, clădirea teatrului a fost nu doar vie prin prezența noastră la spectacole, ci și prin viața, prin jocul de lumini, muzica ce te invita să poftești în foaier, și efervescența creată de activitățile din jur. Toate aceste aspecte au contribuit la magia acestui festival”.

Echipa organizatoare mulțumește fiecărui actor ce a urcat pe scenă, fiecărui spectator, fiecărui om care, măcar pentru o clipă, a pășit în foaierul teatrului în aceste zile.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

IMPACTPRESS

Atentie la Mesajele False!

O nouă campanie de mesaje false, transmise în numele ANAF, este în desfășurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane juridice,...

Read More...
Europol-coordinated operation tackles the threat of terrorist-operated websites

Operațiunea HOPPER II: Lupta împotriva propagandei teroriste online

Zece țări s-au unit cu Europol pentru a perturba activitățile de propagandă online ale organizațiilor teroriste religioase și politice...

Read More...

România nu a eliberat vize pentru delegații ruși la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigori Karasin, a anunțat acest lucru pe contul său de Telegram. Conform...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro