Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) trage un semnal de alarmă privind problemele legate de droguri din România

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, Comunicate, STIRILE ZILEI

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) a emis un comunicat de presă în legătură cu preocupările sale legate de discursul public referitor la consumul de droguri în țară. ARPP este o organizație națională reprezentativă a medicilor specialiști psihiatri din România și face parte din Asociația Europeană de Psihiatrie (EPA) și Asociația Mondială de Psihiatrie (WPA).

Comunicatul ARPP subliniază câteva aspecte cheie legate de această problemă în creștere în societatea românească.

Rezultatele testelor rapide pentru droguri necesită confirmare

ARPP atrage atenția asupra faptului că obținerea unui rezultat pozitiv la un test rapid pentru prezența drogurilor în salivă nu reflectă întotdeauna realitatea. Multe dintre aceste teste au rate semnificative de rezultate fals pozitive, ceea ce înseamnă că trebuie să fie confirmate prin teste de laborator mai specifice. Îngrijorarea se referă la explozia de titluri în presă care folosesc expresii precum “șofer drogat”, ceea ce poate stigmatiza și crea panică în rândul publicului și al factorilor politici.

De asemenea, raportul EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) cu privire la utilizarea aparatelor de detectare a drogurilor în salivă a arătat că niciunul dintre cele 8 astfel de aparate investigate nu a atins nivelul prag de 80% specificitate, sensibilitate și acuratețe. În plus, au existat rapoarte în presa națională în care reprezentanți ai Poliției Române au afirmat că ratele de teste fals pozitive pot ajunge până la 70%.

Este esențială efectuarea unei analize urgente pentru a evalua sensibilitatea și specificitatea aparatelor folosite în România pentru a evita stigmatizarea inutilă și pentru a garanta că rezultatele sunt fiabile.

Benzodiazepinele și conducerea vehiculelor

Comunicatul ARPP subliniază, de asemenea, importanța abordării utilizării benzodiazepinelor în tratamentul tulburărilor psihice. Aceste medicamente sunt larg răspândite în România și sunt folosite pentru tratarea anxietății, tulburărilor de somn și alte afecțiuni psihice. ARPP propune constituirea unui grup de lucru care să elaboreze linii directoare privind situațiile în care persoanele care iau astfel de medicamente pot conduce vehicule în siguranță.

Asociația subliniază faptul că un șofer cu o tulburare psihică minoră netratată poate reprezenta un risc mai mare decât unul care urmează un tratament adecvat. Prin urmare, este esențial să se găsească un echilibru între tratamentul necesar și siguranța în trafic.

Incriminarea consumatorilor de droguri

Un alt aspect important abordat în comunicatul ARPP este protestul împotriva inițiativei unor actori politici de a introduce legi care să incrimineze și mai mult consumatorii de droguri neimplicați în alte infracțiuni. România este deja țara cu cel mai înalt nivel de criminalizare a consumului de droguri din Uniunea Europeană, dar această abordare nu a dus la rezolvarea problemei, care continuă să se adâncească. ARPP susține că educația și tratamentul sunt soluțiile adecvate pentru persoanele cu probleme legate de consumul de substanțe, și nu sentințele penale și închisorile.

Soluții concrete și urgente propuse de ARPP

Comunicatul ARPP se încheie cu o listă de 10 soluții concrete și urgente pentru a aborda problema drogurilor în România. Aceste propuneri includ crearea unui task force pentru conceperea unei strategii integrate a sănătății mintale, diferențierea clară în legislație între consumul de droguri și traficul de droguri, separarea direcțiilor de Formare și Documentare și multe altele.

ARPP subliniază importanța abordării acestei probleme cu responsabilitate și echilibru, evitând amplificarea temerilor populației în scopuri politice. Se speră că decidenții politici vor utiliza această oportunitate pentru a iniția o reformă reală a serviciilor de prevenire și tratament a abuzului de droguri în România, în concordanță cu practicile europene și științifice actuale.

În final, este clar că problema consumului de droguri în România necesită o abordare comprehensivă și bine gândită, care să pună în centrul sănătatea și binele cetățenilor.
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Artiștii de la Casa de Cultură „Dumitru Stanciu” din Găești s-au întors cu premii importante de la Zărnești – incomod-media.ro

Copiii și adolescenții din Găești obțin premii importante la Festivalul “Ecoul Pietrei Craiului” de la Zărnești

Copiii și adolescenții din Găești au obținut premii importante la Festivalul "Ecoul Pietrei Craiului" de la Zărnești, județul Brașov....

Read More...

Decesul fostului luptător și antrenor de greco-romane Constantin Alexandru, în vârstă de 83 de ani, reprezintă o pierdere semnificativă pentru sportul românesc

Constantin Alexandru, fost luptător și antrenor de greco-romane la CS Rapid, a încetat din viață la vârsta de 83...

Read More...
 17 octombrie 2023: Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“

Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80” la Academia Română

Sesiune aniversară „Academician Marius Porumb – 80“ Academia Română are programată pentru data de 17 octombrie 2023 o sesiune aniversară...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

error: Continut protejat.
stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro