“Aprovizionarea cu lemne devine ma sfrijita”

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
Lemnele pentru foc te ard la buzunar! Metrul ster, la particulari, poate costa și 500 de lei – Redeșteptarea

Iarna se apropie în estul județului Timiș, iar locuitorii de acolo își pregătesc deja stocurile de lemne pentru încălzire. Cu toate acestea, prețurile la lemn au crescut considerabil. Potrivit pieței negre din Lugoj și împrejurimi, un metru ster de lemn poate ajunge până la 500 de lei, în funcție de esență.

Cu toate acestea, există și opțiunea de a cumpăra lemne de la stat, în special pentru rezidenții din ocoalele Lugojana, Lugoj, Făget și Coșava. Potrivit șefului Ocolului Silvic Făget, Alexandru Pongracz, cetățenii pot obține diverse tipuri de lemne la prețuri stabilite de stat. Lemnul tare costă 320 de lei metrul cub din pădure și 350 de lei din depozite, lemnele moi costă 210 lei în pădure și 240 de lei în depozite, iar rășinoasele se vând cu 170 de lei în pădure și 200 de lei în depozite. Se poate solicita lemnul prin depunerea unei cereri la ocolul silvic, iar tarifele sunt similare cu cele practicate de celelalte ocoale din Direcția Silvică Timiș.

De asemenea, legea 175, completată, permite proprietarilor de păduri care dețin până la 30 de hectare, inclusiv cele puse sub pază, să beneficieze de masă lemnoasă. Statul le acordă cinci metri cubi pe an și pe hectar, însă chiar dacă dețin 30 de hectare, nu se pot primi lemne pentru mai mult de 10 hectare.

Astfel, atât pe piața neagră, cât și în oferta statului, prețurile la lemne sunt ridicate în această perioadă, devenind o problemă pentru mulți locuitori. Cu excepția celor care dețin proprietăți forestiere și beneficiază de lemn în mod regulat, mulți oameni trebuie să facă economii pentru a-și închide blașonul pe timp de iarnă. Este important să se ia în considerare adecvarea prețurilor și accesul echitabil la resursele de încălzire în timpul sezonului rece.

Sursa si Foto: redesteptarea.ro

Iarna nu pare a fi deloc departe, deși unii ar spune că abia am intrat în sezonul de toamnă.

Cert e că locuitorii din estul judeţului Timiş, în special cei de la case, au început deja să-şi asigure stocurile necesare pentru încălzire.

Însă, preţurile la masa lemnoasă au crescut foarte mult. În această perioadă, pe aşa – zisa piaţă neagră a lemnului din Lugoj şi împrejurimi, un metru ster de lemn se vinde cu preţuri cuprinse între 300 și 500 de lei, în funcție de esență.

Nici resturile rezultate de la gatere nu sunt mai ieftine şi costă doar cu câteva zeci de lei mai puțin decât celelalte. Există însă şi o altă posibilitate de a face rost de lemne. Astfel că lugojenii şi făgeţenii aflaţi pe raza ocoalelor Lugojana, Lugoj, Făget şi Coşava îl pot achiziţiona în această perioadă şi de la stat.

”Ocoalele onorează aceste cereri în măsura cantităţii de masă existente. Prioritari sunt cetăţenii, chiar şi pentru lemnele rezultate din lucrările de igienizare care au loc în păduri. Noi avem la vânzare diverse lemne de esenţă tare, la preţul de 320 de lei metrul cub (n.r: un metru cub este egal cu 1,61 metri steri) din pădure și 350 de lei metrul cub din depozitele pe care le deținem la Mănăștiur și Margina. Lemnul de diverse esenţe moi costă 210 lei metrul cub în pădure și 240 de lei în depozite. Rășinoasele sunt 170 de lei metrul cub în pădure și 200 de lei în depozite. Se pot obține printr-o simplă cerere depusă la ocol. Tarifele noastre sunt asemănătoare celor practicate de majoritatea ocoalelor existente în cadrul Direcției Silvice Timiș. Cel mai probabil, pe viitor, vom avea și posibilitatea de a asigura chiar transportul înspre domiciliile oamenilor, însă, asta, abia după ce vom rezolva aprovizionarea instituțiilor de învățământ și celorlalte existente la nivel public”, ne-a spus Alexandru Pongracz, şeful Ocolului Silvic Făget.

Legea 175, completată, prevede că şi proprietarii de păduri care deţin până la 30 de hectare şi le-au fost preluate pădurile în pază pot beneficia de masă lemnoasă. Statul le oferă cinci metri cubi pe an şi pe hectar, însă chiar dacă deţin 30 de hectare nu se pot primi lemne pentru mai mult de 10 hectare.Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro