Ada Hausvater, directorul Teatrului National din Timisoara, premiata cu Premiul Galei Constantin Brancoveanu

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
IMPACTPRESS

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului National din Timisoara, a fost recompensata cu Premiul Galei Constantin Brancoveanu la sectiunea Teatru. Aceasta distinctie a fost acordata ca o recunoastere a excelentelor sale in domeniul teatrului. Juriul care a acordat premiile a apreciat contributia Adei Hausvater la evolutia Teatrului National din Timisoara, precum si la pregatirea si impactul la nivel national si international al Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023.

In prezentarea introductiva, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, teatrolog reputat, a elogiat cariera Adei Hausvater, remarcand viziunea si calitatea leadership-ului sau. Patlanjoglu a subliniat de asemenea implicarea Adei Hausvater in educatia viitorilor actori, ca conferentiar universitar la Universitatea de Vest din Timisoara.

Ada Hausvater a accentuat importanta profesionalismului si a valorii in evolutia societatii, mentionand ca Teatrul National din Timisoara este un exemplu de bune practici in acest sens. De asemenea, a salutat atitudinea democratica a Ministerului Culturii in evaluarea managerilor de teatru si a adus un omagiu membrilor comisiei care au avut curajul sa deschida aceasta poarta unui tanar regizor, pe baza valorii si coerentei unui proiect de management.

Gala Premiilor Constantin Brancoveanu, organizata de Fundatia Alexandrion, isi propune sa rasplateasca munca si dedicarea oamenilor de cultura din romania si din strainatate. Aceasta recunoastere vine ca o completare onoranta a distinctiilor anterioare conferite directorului general al Teatrului National din Timisoara.

Sursa foto: Fundatia Alexandrion.

Sursa: www.impactpress.ro
Foto: Impactpress.ro

Teatrul National din Timisoara are bucuria sa anunte ca ieri, 16 noiembrie 2023, Ada Hausvater, directorul general al Nationalului timisorean, a fost recompensata cu Premiul Galei Constantin Brancoveanu, la sectiunea Teatru. Juriul care a acordat premiile din acest an a conferit Adei Hausvater aceasta distinctie ca o binemeritata recunoastere a relevantei si a excelentei parcursului sau in domeniul teatrului.

In prezentarea introductiva, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, teatrolog reputat, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte din Targu Mures, presedinte si, ulterior, presedinte onorific al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru – Sectia Romana, a elogiat cariera Adei Hausvater, atat in directia managementului teatral, remarcand viziunea si calitatea leadership-ului sau, traduse in evolutia Teatrului National din Timisoara si in rolul managerului Teatrului National in initierea, pregatirea si impactul la nivel national si international al Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023, cat si in ceea ce priveste calitatea proiectului sau regizoral de recuperare a clasicilor pentru spectatorul secolului al XXI-lea.

In egala masura, Ludmila Patlanjoglu a insistat asupra carierei didactice a Adei Hausvater, insistand asupra faptului ca implicarea sa in educatia viitorilor actori, in calitate de conferentiar universitar al Facultatii de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest din Timisoara, a inceput sa determine, dincolo de un program coerent de sprijin pentru studenti, aparitia unor valori actoricesti individuale, recunoscute prin premii importante – Premiul UNITER pentru debut, Marele Premiu, Premiul pentru cel mai bun actor si Premiul publicului la Gala Tanarului actor HOP etc.

La randul sau, Ada Hausvater a subliniat importanta profesionalismului, a valorii care este singurul vector capabil de a asigura evolutia in societate, aratand ca Teatrul National din Timisoara este, din acest punct de vedere, un exemplu de bune practici, in sensul importantei deosebite pe care a acordat-o in toti cei 18 ani de cand conduce Teatrul National din Timisoara impunerii valorii profesionale, desi a inceput acest drum ca cea mai tanara si singura femeie – director de teatru national.

Totodata, Ada Hausvater a tinut sa salute atitudinea democratica a Ministerului Culturii care a lasat decizia evaluarii managerilor de teatru in mana comisiilor de specialitate si sa faca o reverenta membrilor comisiei care a avut curajul sa deschida aceasta poarta unui tanar regizor, exclusiv pe baza valorii si coerentei unui proiect de management.

Intreaga mea cariera a inceput cu o onestitate absoluta. Am crezut tot timpul in valoare si, avand sansa unei educatii minunate, aveam posibilitatea sa aleg multe cariere. De optsprezece ani conduc Teatrul National „Mihai Eminescu” din Timisoara.

Am avut sansa de a intalni acolo profesionisti care au pus accentul pe valoare si care, totodata, au riscat si au castigat, intr-un final, deoarece, iata, Teatrul National din Timisoara functioneaza foarte bine. Intreaga mea cariera de director a avut complet legatura cu faptul ca sunt regizor de teatru. Daca in acest moment Teatrul se dezvolta si merge pe atat de multe directii – de la dezvoltarea trupei la dezvoltarea spatiilor de spectacole, la dezvoltarea Fabricii de decoruri, la faptul ca Festivalul nostru de teatru a devenit un festival international, punand in centru dramaturgia romaneasca intr-un context international, toate au legatura cu acest instinct care se numeste regia de teatru.

Teatrul inseamna viata insasi. Teatrul ne da posibilitatea sa alegem. Noi toti suntem mult mai bogati prin faptul ca, mergand la teatru, invatam sa ascultam, invatam sa comunicam, invatam sa fim generosi. Apreciez faptul ca Fundatia Alexandrion priveste catre Teatrul National din Timisoara, condus de cineva care, desi atunci cand a inceput, era foarte tanar, a dezvoltat un sistem teatral bazat fundamental pe valoare. Vreau sa multumesc colegilor mei din Timisoara si, nu in ultimul rand, publicului. As vrea, in final, sa transmit, in special celor tineri, un gand: sa aiba incredere ca, intotdeauna, o floare face primavara” a precizat Ada Hausvater in discursul sau de multumire.

Gala Premiilor Constantin Brancoveanu, eveniment organizat de Fundatia Alexandrion, isi propune sa „rasplateasca munca si dedicarea de-o viata a oamenilor de cultura din Romania si din strainatate, care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoastere”, declara organizatorii.

Aceasta recunoastere vine ca o onoranta completare a distinctiilor conferite de foruri din Romania si din strainatate directorului general al Teatrului National de-a lungul timpului. (Teatrul National din Timisoara)

Sursa foto: Fundatia AlexandrionAcest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa
Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Ziua Națională a Înotului – 19 iulie, o sărbătoare a sportului aquatic

Astăzi, pe 19 iulie, sărbătorim Ziua Națională a înotului, ocazie cu care ne amintim de importanța acestui sport în...

Read More...

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei si angajamentului

Cheia succesului: Echipa de suport – motorul motivatiei și angajamentului Introducere Una dintre cele mai importante componente ale succesului în orice...

Read More...
An animated illustration shows NASA's pavilion at Oshkosh, a large white tent with NASA logos on it, as six different aircraft appear to fly toward the center of the image over the tent.

Zborul spre cunoaștere

În fiecare vară, pasionații de aviație și experți din întreaga planetă - inclusiv inovatorii aeronautici de la NASA -...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro