Ziua Internațională a Rromilor

BY: stiridinromania.ro In Actualitate, STIRILE ZILEI
”But berśa angle, rroma-len!”: Spectacol de Ziua Internațională a Romilor în piața civică!

Ziua Internațională a Rromilor, proclamată în 1990, marchează prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rrome, care a avut loc în 1971 lângă Londra. În urma acestui eveniment, au fost adoptate simbolurile internaționale ale rromilor, drapelul și imnul “Gelem, Gelem”. Scopul acestei zile este de a sensibiliza societatea asupra problemelor cu care se confruntă rromii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și pentru revendicarea drepturilor civile ale acestei comunități. În România, Ziua Internațională a Rromilor este marcată prin sărbătoarea etniei rromilor din România, conform Legii nr. 66/2006. Evenimentul dedicat acestei zile importante are loc în Piața Civică, începând cu ora 18.00, în parteneriat cu diverse instituții locale.

Sursa si Foto: infotulcea.ro

Ne readucem aminte că această zi a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia.
Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rrome.
La congresul din 1971, au participat delegații din 14 țări. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Gelem, Gelem” (”Mergeam, mergeam”). Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă rromii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor, menționează Niculina IOSIF – președintele Partidei Romilor din Tulcea.
În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006, inițiată de domnul deputat Nicolae Păun, președinte al Asociației Partida Romilor ”Pro-Europa” România. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei rromilor.Tot astăzi, de Ziua Internațională a Rromilor are loc spectacolul dedicat etniei rrome, în Piața Civică, începând cu ora 18.00. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul ”Baladele Deltei”, Palatul Copiilor Tulcea, Liceul de Arte ”George Georgescu” Tulcea și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea.

Niculina IOSIF
Președinte Partida Romilor ”Pro-Europa” Tulcea



Acest articol a fost scris de inteligență artificială chat GPT, unele date pot fi incorecte. Pentru stirea originala, verificati sursa: Link catre sursa

concurs stiridinromania




Recomandari STIRIdinROMANIA.ro

Vizita șefului DSU la Suceava: Mulțumiri și urări de “La mulți ani” salvatorilor suceveni

Aflat în vizită la Suceava, dr. Raed Arafat, șeful DSU, a participat la evenimentul prilejuit de împlinirea a 100...

Read More...
Graphic shows a possible future General Electric jet engine with exposed fan blades in front of a cut-away-interior view of its core mechanisms -- all part of NASA's HyTEC research project.

NASA si industria incep proiectarea unui nou concept de motor pentru avioanele viitoare – inovatie pentru generatia viitoare

NASA și industria vor începe în curând proiectarea unui nou concept de motor cu reacție pentru viitoarea generație de...

Read More...

Karateka Patricia Nastas câștigă medalia de bronz la Karate 1-Youth League

Karateka româncă Patricia Nastas a reușit să obțină medalia de bronz la competiția Karate 1-Youth League desfășurată în orașul...

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

CAPTCHA ImageChange Image

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu

stiri & ziare online Adauga la Agregator.ro